Uz ta jela, od koja su neka na listi nematerijalnih kulturnih dobara naše Hrvatske, kuhanje je više od šturog nagona da zadovoljimo glad.

To je ritual koji traje satima koje ispunjavamo isprobavanjem i uživanjem u konkretnim vinima s kojima nastavljamo i za stolom. Spravljanje jela poput bračkog vitalca ili još manje poznatog butalca, odnosno nadjevenog janjećeg buta koji slast duguje mediteranskom bilju i vinu, odlično će pratiti vino poput Korlat Merlota dugotrajnog bogatog okusa uz ravnomjernu svježinu i meke, zrele tanine. Uz njega ćete bez premca uživati i uz neku plemenitu ribu s gradela.

Nekad uobičajeno seosko jelo danas najtraženije u restoranima – peka, u svojoj će okrugloj zdjeli pokrivenoj žarom udomiti sve, od janjeta do mladog pijevca. I dok se meso u nekoliko sati dovodi do mekoće koja se rastapa u ustima, u pripremi već stoji Korlat Cabernet Sauvignon koji svojom tamnom bojom s ljubičastim odsjajem hipnotizira kao žar u peki, a opija svojim aromama bobičastog voća i diskretnim začinskim notama.

Patka na zeca, delicija iz Dalmatinske Zagore Patka na zeca, delicija iz Dalmatinske Zagore (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

No mi smo se odlučili isprobati tradicionalno jelo koje potječe iz kraja peke i ovih finih vina koje spominjemo – patku na zeca. Ovo jelo Dalmatinske zagore s patkom koje se priprema kao gulaš od divljači kompleksnog je okusa kao i vino koje ide uz njega. Korlat Syrah snažno je vino bogato aromama koje će ovo jelo, ako ga ispijate uz njega, dovesti na neku drugu dimenziju.

SASTOJCI:
1 patka
5 srednjih mrkvi
2 šnite korijena celera
2 stabljike celera
1 luk
3 dl vode
5 dl kvalitetnog crnog vina
nekoliko klinčića
dvije šnite pancete
7 režanja češnjaka
sol, papar
žlica šećera

150 g palente
6 dl temeljca
3-4 žlice parmezana
žličica maslaca

Uz patku na zeca odlično će ići Korlat Syrah Uz patku na zeca odlično će ići Korlat Syrah (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema

1. Patku narežite na komade i špikajte ju pancetom, klinčićima, mrkvom i češnjakom. Posolite i uvaljajte u brašno pa stavite peći na malo zagrijanog maslinova ulja. Koristite tek dvije žlice ulja jer će patka pustiti svoju masnoću. Pecite patku do zlatne boje sa svih strana pa ju izvadite iz lonca.

2. Na preostaloj masnoći dinstajte sitno narezan luk pa mu za par minuta dodajte mrkvu, korijen celera, stabljike celera i četiri do pet režnja češnjaka. Posolite, popaprite i dinstajte desetak minuta.

3. Za to vrijeme pripremite palentu u zagrijanom temeljcu. Kada se počne zgušnjavati dodajte parmezana, žličicu maslaca i miješajte još palo pa izlijte u silikonske kalupe za muffine.

4. Potom u lonac vratite patku te ju zalijte vodom. Protresite lonac i pustite neka krčka par minuta pa dodajte pola litre crnog vina. Dodajte u lonac dva klinčića i dva lovorova lista.

5. Pustite neka zavrije pa smanjite vatru, poklopite i pustite neka se krčka oko 2 i pol sata. Nakon toga probajte ako vam nedostaje soli posolite, a ako vam ne odgovara kiselina od vina, dodajte žlicu šećera. Kuhajte još nekoliko minuta pa maknite s vatre.

Patka na zeca uz čašu finog syraha Patka na zeca uz čašu finog syraha (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

6. Poslužite na blagdanskom stolu uz ohlađenu palentu i čašu finog Korlat Syraha. To snažno vino, začinjeno aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica, odlično se sljubljuje s gulašima od divljači, ali i s ovim jelom spremljenim na isti način. U slast!

Dok se gulaš krčka, imat ćete dovoljno vremena za pripremu nekog slasnog deserta. Mi vam preporučujemo da nastavite s vrhunskom vinskom kartom i delicijama koje joj priliče i kada je o slasticama riječ. Kolutiće od vina napravit ćete u trenu, a u trenu će i nestati. Jednostavni su jer se namirnice za njih mogu naći u svačijoj kuhinji u vrijeme blagdana, a opet avangardni poput ''patke na zeca'' zbog svojeg neobičnog i pomalo neuglednog izgleda, ali raskošnog okusa, ovi kolutići lete u novu dimenziju kada se jedu uz slatko crno vino Korlat Merlot Boutique.

Prhke kolutiće od vina jedite ispijajući Korlat Merlot Boutique Prhke kolutiće od vina jedite ispijajući Korlat Merlot Boutique (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT – KOLUTIĆI OD VINA

SASTOJCI:

250 g glatkog brašna
100 g mljevenih badema
5 g praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
3 žlice kakao praha
100 g šećera
1 bourbon vanilin šećer
prstohvat soli
75 ml kvalitetnog slađeg crnog vina
75 ml maslinova ulja
kristal šećer za valjanje

PRIPREMA:
1. Sve suhe sastojke pomiješajte pa im dodajte vino i maslinovo ulje. Miješajte žlicom ili kuhačom pa nastavite miješati rukama.

2. Smjesu koja je pomalo ljepljiva trgajte na komadiće od kojih napravite valjke te im spojite krajeve u kolutić.

3. Gornju stranu kolutića utisnite u kristal šećer i stavljajte ih na protvan na koji ste stavili papir za pečenje.
4. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta.

Prhki kolutiće od vina jedite ispijajući Korlat Merlot Boutique Prhki kolutiće od vina jedite ispijajući Korlat Merlot Boutique (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

5. Poslužite ih ohlađene s čašom finog slatkog crnog vina Korlat Merlot Boutique.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Korlat po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju