• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Prhko savršenstvo: Recept za neodoljive slatke pite koje Talijani jedu za doručak

Za pripremu originalnog pasticciotta nekoć se koristila svinjska mast, ali ju je u novije vrijeme zamijenio maslac. No, odlučite li ih sami pripremiti, slobodno upotrijebite i mast ako želite uživati u autentičnom apulijskom okusu.
Punkufer avatar placeholder
N.B. 19.05.2025 15:12 komentari
viber Created with Sketch.
Pasticciotto
Pasticciotto (Foto:Shutterstock)

Kad Talijanima spomenete pasticciotto, odmah pomisle na male slatke pite punjene kremom koje se tradicionalno jedu za doručak, ali nerijetko i tijekom cijelog dana. Dovoljno ih je samo malo zagrijati u mikrovalnoj ili klasičnoj pećnici – i večera je spremna. Slatki, mirisni, mekani, a istovremeno hrskavi zalogaji najbolji su dok su još topli, složit će se stanovnici Apulije – regije na jugoistoku Italije koju mnogi smatraju jednom od najljepših u zemlji.

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Lecce - 4 Bombon Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi

Za pripremu originalnog pasticciotta nekoć se koristila svinjska mast, ali ju je u novije vrijeme zamijenio maslac. No, odlučite li ih sami pripremiti, slobodno upotrijebite i mast ako želite uživati u autentičnom apulijskom okusu.

Klasično punjenje je krema s aromom limuna ili vanilije, no prhke pite često se pune i ricottom, bademima, pistacijama, voćnim marmeladama, giandujom ili namazima poput Nutelle.

Odvažnija varijacija poznata kao pasticciotti di carne puni se mljevenom teletinom i bademima, a s gornje strane posipa se šećerom. Ta je verzija osobito popularna u sicilijanskom gradiću Patti, a podsjeća na marokanski specijalitet pastillu, koja također kombinira mesno punjenje i slatki premaz.

U Italiji su najpoznatiji pasticciotti punjeni kremom, posebno u apulijskom gradu Lecceu, gdje se mogu pronaći na svakom koraku – u pekarnicama, kafićima i slastičarnicama.

Izum pasticciotta pripisuje se kuharu Andrei Ascaloneu iz mjesta Galatina, nedaleko od Leccea. Prema predaji, sredinom 18. stoljeća iskoristio je ostatke sastojaka od pripreme veće torte i od njih napravio manju slasticu. Sam naziv pasticciotto navodno potječe od riječi pasticcio, što znači 'zbrka' ili 'nespretno napravljeno9, kako je sam Ascalone navodno opisao svoj slatki eksperiment.

Prhke pite pune se i na Siciliji, gdje se najčešće koristi ricotta, dok se u Napulju uobičajeno pripremaju s kremom i dodatkom višanja – poznate kao pasticciotto napoletano.

Pasticciotto - sastojci:

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g kristalnog šećera
  • 120 g maslaca
  • 1 jaje (srednje veličine, sobne temperature)
  • 1 žumanjak (sobne temperature)
  • 1 prstohvat soli (oko ⅙ žličice)
  • naribana korica pola limuna (po želji)

Krema:

  • 2 žumanjka (srednje veličine)
  • 50 g kristalnog šećera
  • 15 g glatkog brašna
  • 35 g škrobnog brašna (gustin)
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • ½ žličice ekstrakta vanilije (ili naribana korica pola limuna)

Ostalo:

  • 1 žumanjak
  • 3 žlice mlijeka
  • šećer u prahu

Pasticciotto - priprema:

  1. Pripremite kremu. U lončiću zagrijte mlijeko s vanilijom ili limunovom koricom, po želji. Zagrijavajte dok ne dosegne točku vrenja, ali neka ne zakipi. U drugom lončiću umutite žumanjke sa šećerom. Dodajte prosijano brašno i gustin, dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Polako ulijevajte vruće mlijeko u smjesu s jajima, neprestano miješajući. Lonac stavite na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne (oko 3–4 minute). Ulijte kremu u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu kreme, i stavite u hladnjak da se potpuno ohladi (barem 30 minuta).
  2. Za tijesto na radnu površinu prosijte brašno i u sredini napravite udubljenje. Redom dodajte šećer, koricu limuna (po želji), sol i jaja sobne temperature. Dodajte hladni maslac narezan na kockice. Brzo umijesite sve sastojke kako se tijesto ne bi previše zagrijalo. Mijesite dok ne dobijete kompaktno i elastično tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
  3. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na blago pobrašnjenoj podlozi do debljine oko 5 mm. Namažite kalupiće za pasticciotto (ili male ovalne kalupe) s malo ulja. Obložite svaki kalup tijestom, prstima ga lagano utisnite da dobro prijanja uz stijenke. Odrežite višak tijesta koji viri preko ruba. U svaki kalup stavite 2–3 žličice ohlađene kreme – neka ne prelazi rub. Prekrijte kremu drugim komadićem razvaljanog tijesta. Rubove lagano pritisnite da se dobro spoje, a višak tijesta uklonite.
  4. Umutite žumanjak s tri žlice mlijeka i premažite vrh svake pite – to će im dati sjajnu i zlatnu koricu.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–35 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite pite iz pećnice i ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

7 laganih, kremastih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja se rade bez previše muke i filozofiranja Rižoto sa sirom i šparogama U kremasto varivo od graha možete dodati i malo špinata i sušenih rajčica Cheesecake od jagoda +2 Kremansta tjestenina s kozicama

 

  • #Recepti
  • #pasticciotto
  • #pite
  • #slatke pite
  • #talijanska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
#Neokolišaj
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Vidimo se!
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Nepalska jela koja treba probati
Za svaki dan i svečanosti
7 nepalskih jela koje treba probati barem jednom u životu
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Na rubu Kosovog polja
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Svećenik saznao da je Himmlerov unuk nakon što je na Wikipediji prepoznao baku
OBITELJSKA PROŠLOST
Svećenik otkrio jezivu obiteljsku tajnu: "Gledao sam u lice svoje bake"
Napetost na istoku Europe: Poljska zatvorila aerodrome i podigla avione u zrak
stanje visoke pripravnosti
Napetost na istoku Europe: Poljska zatvorila aerodrome i dignula avione
BiH: 200 policajaca u akciji protiv kriminalaca iz Afganistana
Akcija Istok-Swat
Drama kod hrvatske granice: 200 policajaca u akciji protiv bande Afganistanaca
show
Anica Kovač s kćerima na izboru za Miss Hrvatske
njezine nasljednice
Kako izgledaju kćeri Anice Kovač? Svojom ljepotom ukrale su sav fokus sa slavne mame
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Gdje je danas Johhny Galecki, Leonard Hofstader iz ''Teorije velikog praska''?
proslavio 50. rođendan!
Sjećate se njega? Evo kako živi i izgleda godinama nakon uloge u planetarno popularnoj seriji!
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Zaboravite na suhe šljive i laksative – ove 2 namirnice bolje rješavaju zatvor!
Prve znanstveno utemeljene smjernice
Zaboravite na suhe šljive i laksative – ove 2 namirnice bolje rješavaju zatvor!
Nitko ne govori o ovome: Skriveni simptom menopauze koji muči više od 90 % žena!
Liječnici ga podcjenjuju
Nitko ne govori o ovome: Skriveni simptom menopauze koji muči više od 90 % žena!
zabava
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Zastrašujuća stvarnost oceana noću je nešto iz noćne more! Ovaj video pobudio je najdublje strahove
Mrkli mrak
Zastrašujuća stvarnost oceana noću je nešto iz noćne more! Ovaj video pobudio je najdublje strahove
Vratio se iz Njemačke i sad traži ženu, a njegov je upit nasmijao društvene mreže
Ljubavna saga
Vratio se iz Njemačke i sad traži ženu, a njegov je upit nasmijao društvene mreže
tech
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Izazov na koji Amerikanci nemaju odgovor: Kinezi i Rusi vode "seksualni rat" protiv SAD-a
Oni ne rade takve stvari
Izazov na koji Amerikanci nemaju odgovor: Kinezi i Rusi vode "seksualni rat" protiv SAD-a
sport
"Nitko neće gaziti moje ime": Zvijezdu na Stazi slavnih u Holywoodu dobio na - zidu
TO JE MOGAO SAMO ON
"Nitko neće gaziti moje ime": Zvijezdu na Stazi slavnih u Holywoodu dobio na - zidu
Mundo Deportivo tvrdi: Barcelona dogovorila igrača Dinama, poznata je i cijena
VELIKI TRANSFER
Mundo Deportivo tvrdi: Barcelona dogovorila igrača Dinama, poznata je i cijena
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a
SPEKTAKL U NEDJELJU
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a te udarcu koji je obišao svijet: ''Kazna mora biti oštra!''
tv
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
U dobru i zlu: Emotivan zadnji dan snimanja - zavirite iza kulisa serije
U DOBRU I ZLU
Emotivan zadnji dan snimanja - zavirite iza kulisa serije
MasterChef: Skoro svi kandidati pali u zamku! "Čista podvala! Prljavo, bezobrazno i nekolegijalno!"
DOBAR TEST!
Skoro svi kandidati pali u zamku! "Čista podvala! Prljavo, bezobrazno i nekolegijalno!"
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
novac
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
lifestyle
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Kolač mjeseca: Brzi kolač od pudinga i keksa
Kolač s pudingom i keksom
Provjerile smo koji ste kolač najviše pretraživale u listopadu, evo recept
Nina Badrić u prugastom odijelu i lakiranim salonkama
Moderno i s ukusom
Nina Badrić: Ženstvene salonke i prugasto odijelo za izdanje koje izgleda vrhunski
sve
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
"Nitko neće gaziti moje ime": Zvijezdu na Stazi slavnih u Holywoodu dobio na - zidu
TO JE MOGAO SAMO ON
"Nitko neće gaziti moje ime": Zvijezdu na Stazi slavnih u Holywoodu dobio na - zidu
Rižoto od pancete i gljiva
Talijani znaju...

U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva

Dvije minute prije kraja kuhanja žustro umiješajte malo maslaca i prema želji parmezana. Ta se tehnika zove mantekiranje. Dodavanje vrhnja talijanski chefovi ne toleriraju... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close