Nekoć je bio jednostavan i kupovao se bez previše pompe, a zadnjih godina, barem kod nas, došlo je do prave eksplozije raznih panettonea. Takve su i cijene, od povoljnih, pa sve do onih koji koštaju koliko i koja kila bifteka. No, kako je uopće nastao ovaj slavni kolač? Pročitajte u sljedećim redovima.

Iako ćete čuti da ga neki smještaju još u doba Starog Rima, mi vam nećemo ispričati tu priču. Naime, ona je nalik na one iste priče kako i pizza postoji tisućama godina, a zapravo je, nekoć, postojalo sigurno nešto nalik na pizzu i panettone, ali da se ne lažemo, to nisu bila ni blizu jela koja poznajemo danas.

Panettone - 1 Panettone - 1 (Foto: Getty Images)

Kako smo uspjeli saznati sa stranice italymagazine.com, ovaj talijanski božićni kolač, koji je davno izašao iz okvira i granica Italije, potječe iz Milana, a njegovo je podrijetlo obavijeno legendama. Najpopularnija legenda vezana uz Panettone mjesto radnje smješta u 15. stoljeće na dvor Ludovica Il Moroa u vrijeme Božića.

Dvorski kuhar dobio je zadatak pripremiti raskošnu božićnu večeru za lokalno plemstvo, no na nesreću, zaboravio je desert u pećnici, zbog čega je zagorio.

Očajan, nije znao što učiniti, kada je jedan od njegovih pomagača, Toni, smislio, vrijeme će pokazati - genijalno rješenje. Rekao je da je ujutro pripremio desert od onoga što je ostalo u smočnici - malo brašna, maslaca, jaja, korice limuna i grožđica, te ga predložio kuharu. Oklijevajući, ali nemajući drugog izbora kuhar je donio desert na stol i iza zastora pratio reakciju gostiju.

Panettone - 5 Panettone - 5 (Foto: Getty Images)

Na sreću, kolač se svima svidio, a kada je Ludovico pitao za ime, kuhar je izgovorio riječ: "L'è 'l pan del Toni", što znači "To je Tonijev kruh“, te je na taj način panettone dobio ime. Sam kolač ima kupolasti oblik, s mekom i prozračnom unutrašnjosti ispod tamne vanjštine. Za izradu tijesta potrebno je nekoliko sati jer se mora stvrdnuti na način sličan kiselom tijestu, dižući se i spuštajući tri puta prije pečenja. Tradicionalno, sadrži kandiranu koricu naranče i limuna, kao i grožđice.

Kako smo već spomenuli, posljednjih nekoliko godina, tržišna potražnja, posebno za „craft“ panettoneom naglo je porasla. Puno skuplji od verzije u supermarketima, zanatski panettone mora sadržavati brašno, šećer, super svježe žumanjke (barem 4 posto od ukupne količine), maslac (ne manje od 16 posto), grožđice i kandirane korice citrusa (ne manje od 20 posto), prirodni kvasac od kiselog tijesta i sol.

Vjerujemo kako ćete i vi za blagdane nabaviti svakako svoj panettone, te na taj način zahvaliti Toniju iz 15. stoljeća.

Ovdje potražite recept za najlakši recept za panettone.

Miriše na medenjake: Sočni kolač od čokolade i kakaa koji je teško prestati jesti +0 Piernik

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju