Chia sjemenke su izvori zdravlja: dobar su izbor prehrambenih vlakana koja ubrzavaju probavu i pospješuju rad crijeva, sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje čuvaju zdravlje srca i krvnih žila te obiluju kalcijem – važnim mineralom za očuvanje zdravlja kosti i zubi. Osim toga, čine vas duže sitnima, pa se preporučuju osobama koje žele smršavjeti odnosno održati željenu težinu. No iako su zdrave, chia sjemenke nekim ljudima mogu učiniti više štete nego koristi, poput žgaravice ili zatvora, ako se kombiniraju s pogrešnim namirnicama.
Ako niste naviknuti na velike količine vlakana u prehrani, ili tek počinjete koristiti chia sjemenke korisno je pratiti kako reagirate na njih, kao i postepeno povećavati njihovu količinu na jelovniku. Evo na koje biste skupine namirnica osobito trebali pripaziti prilikom kombiniranja sa chia sjemenkama…
Na tri sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići +0
Namirnice bogate fitinskom kiselinom
Fitinska kiselina, koju nalazimo u namirnicama poput graha, leće, orašastih plodova i nekih žitarica, može ometati apsorpciju minerala. Chia sjemenke također obiluju fitinskom kiselinom pa njihov spoj može smanjiti sposobnost tijela da apsorbira ključne minerale poput kalcija, željeza i cinka.
Hrana bogata vlaknima
Chia sjemenke su vrlo bogate vlaknima. Oko 28 grama chia sjemenki sadrži oko 10 grama vlakana. Kada se kombiniraju s drugom hranom bogatom vlaknima, poput mekinja, zobenih pahuljica i određenog voća poput jabuka i krušaka, chia sjemenke mogu preopteretiti probavni sustav. Prekomjerna konzumacija vlakana može izazvati nadutost i plinove. Osim toga, chia sjemenke su hidrofilične, što znači da upijaju vodu i šire se te povećavaju volumen u probavnom sustavu. Kada se pomiješaju s drugom hranom bogatom vlaknima može doći do tegoba poput zatvora ili proljeva.
Namirnice bogate oksalatima
Oksalati su spojevi prisutni u namirnicama poput špinata, cikle i batata, koji se mogu vezati za kalcij i druge minerale, stvarajući bubrežne kamence kod osjetljivih osoba. Chia sjemenke također sadrže te spojeve, pa njihovo kombiniranje s drugim namirnicama bogatim oksalatima može predstavljati rizik za zdravlje bubrega.