Nastali su za vrijeme klasičnog doba, kada su grčki i rimski brodovi prelazili Sredozemno more i sa sobom nosili ulje, pšenicu i vino. Prve bruskete su napravljene od kruha i maslinovog ulja, a tijekom 16. stoljeća je iz Amerike stigao novi sastojak – rajčica. Rajčica je bruskete podigla na višu razinu, dala im je dodatni okus i boju pa su postali oku privlačniji i puno ukusniji.
Budući da su originalne bruskete sadržavale samo kruh, ulje i rajčicu, smatrale su se jelom za siromašne. Bruskete su bez sumnje jedno od najpoznatijih talijanskih specijaliteta. Postoji jako malo dokaza o gradu u kojem su nastale, ali stručnjaci vjeruju da je njihovo rodno mjesto područje između dvije talijanske regije – Toskane i Lazija.
Danas ih radimo na bezbroj načina. Povrtni, mesni, riblji, sa sirom ili češnjakom, teško je odlučiti koji su nam najdraži. Ovoga puta vam donosimo recept za jednostavne i brze bruskete s dimljenim lososom koji su idealni za velika druženja jer zaista treba jako malo vremena, truda i gastro talenta da bi se pripremili, a izazivaju oduševljenje kod svakoga tko ih isproba.
Sastojci za bruskete s dimljenim lososom
Za 12 komada:
- 1 Baguette ( ili kruh po izboru)
- 200 g dimljenog lososa
- 150 g sirnog namaza
- 1 češanj češnjaka
- Maslinovo ulje
- Limunov sok
- Cherry rajčice
- Kapari
- Masline
- Nekoliko slanih inćuna
- Sol, papar, origano, bosiljak
Priprema brusketa s dimljenim lososom
- Narežite losos, masline, kapare, češnjak i inćune na sitne kockice. Zalijte s maslinovim uljem i limunovim sokom, dodajte začine i stavite u hladnjak kako bi se smjesa kratko marinirala. Pazite na sol zbog inćuna.
- Kruh narežite na 12 jednakih dijelova pa tostirajte. Dok je kruh još vruć, premažite ga maslinovim uljem i ostavite da se kratko prohladi.
- Svaku šnitu obilno premažite sirnim namazom pa dodajte smjesu s lososom.
- Ukrasite cherry rajčicama i poslužite uz čašu vina.
Dobar tek!