• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #punkufer preporuka

Okus jela kao kod bake: Riba iz grada koji su osnovali ribari kao lajtmotiv zagrebačkog bistroa s dalmatinskim štihom

Kada komiška škarpina koju su ulovili danas već sutra stigne na stol zagrebačkog bistroa, onda se prilika ne propušta. Nismo je propustili ni mi.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 11.06.2024 09:00 komentari
viber Created with Sketch.
Komiška riba na stolu zagrebačkog bistroa
Komiška riba na stolu zagrebačkog bistroa (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Komiška riba na stolu zagrebačkog bistroa 18 Okus jela kao kod bake 18 Okus jela kao kod bake 18 Chef Denis Radmanić 18

U trendu Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

Naći ćete ih tamo gdje se spajaju more i nebo. Tamo gdje se razlika više ne vidi. Na brodu, na pučini gdje stvaraju suživot s morem. Uzimaju od njega samo ono što im da. Naći ćete ih na brodu, gdje moraju biti složni kao obitelj; poznavati jedan drugoga u dušu, kao najbolji prijatelji. Oni su ribari komiške zadruge, njih trinaest čuvara tradicije. Ribari u zadruzi nastavljaju tradiciju svojih predaka ribareći istim područjem kojim su i oni ribarili, nastojeći tako očuvati održivo ribarstvo.

Komiški ribari u akciji Komiški ribari u akciji (Foto: PR)

"Smatram da je održivo ribarstvo jako važno u našem poslu jer moramo ostavit nešto i za svoju djecu. Mi smo dobili u nasljeđe ovu zemlju, ovo more, moramo ga sačuvati za iduće naraštaje", ponosno ističe Roberto Borčić, upravitelj Ribarske zadruge Komiža.

Parangalima i vršama do tuna, sabljarki i jastoga

Onaj tko je jednom bio u Komiži sigurno će se vratiti ponovno. Ako ste sumnjali u ljubav na prvi pogled, s Komižom ćete je osjetiti, vjerujte na riječ. Uvući će vam se pod kožu svojom izvornošću, uskim uličicama, kamenim kućama, mirisom, pričama o falkuši i borbi s nevremenom, kristalnim morem i najvažnije – vibrom svojih mještana. Kao da ste uskočili u najljepši novinski članak, baš onaj koji čita stari ribar u prugastoj majici i smješka se dok mu vjetar pokušava okrenuti stranicu.

Roberto Borčić, upravitelj Ribarske zadruge Komiža Roberto Borčić, upravitelj Ribarske zadruge Komiža (Foto: Ivan Šejić/Nova Studio)

Smještena na zapadnoj strani Visa, najudaljenijeg naseljenog otoka hrvatske obale, od ostatka Visa odvojena je brdom Humom, koje je sa svojih 600 metara najviši vrh otoka. Komiža je poznata po svojim ribarima. Ribari su i osnovali grad, i bez obzira na to što je otok vidio raznih vladara, jedini pravi vladari zapravo su ribari. Bili i ostali. Kao tradicionalno ribarsko mjesto, ribari Zadruge koriste tradicionalne alate i tako nose titulu jednih od najodrživijih ribara na Jadranu.

"Naši su alati parangalski alati i vrše za jastoge. Radi se na ciljanu ribu i mi nemamo odbačaja prilova, ne uništavamo mlađ. Smatram da je to naša najveća prednost na tržištu, to je jedna vrsta održivog, zelenog ribarstva. Bavimo se ulovom, najčešće to su oslić, mol, raža i neke vrste morskih pasa. U sezoni se radi o sabljarci, iglunu, tuni i jastozima", ističe Roberto Borčić.

Škarpina u rukama komiškog ribara Škarpina u rukama komiškog ribara (Foto: PR)

Čuvari tradicije, morskog bogatstva i ribljeg fonda

S obzirom na to da ne love male ribe i ne ugrožavaju riblju mlađ, čuvaju morsko bogatstvo i populaciju riba i tako pridonose očuvanju ribljeg fonda. Isto tako, održavaju suživot mora i ribara. A znamo kako more može biti surovo i neprijateljski raspoloženo. Zato ga moraju slušati. Kao i vremensku prognozu, o kojoj ovise. Vjetrovi im smetaju jer ne dopuštaju izlazak na more.

"Mi imamo stotinjak radnih dana godišnje i to je jako izazovno da biste bili prisutni na tržištu. Ali trudimo se biti prisutni, imamo desetak stalnih kupaca koji nam omogućuju pristup krajnjem korisniku našeg proizvoda", priča nam Roberto.

Komiški ribari u akciji Komiški ribari u akciji (Foto: PR)

Zadrugom do lakše distribucije ulova

Komiški ribari osnovali su zadrugu kako bi njihovi ulovi lakše stigli do stolova brojnih potrošača. Kvalitetu prepoznaje i cijeni i Metro, koji im u tome pomaže. Danas ulovljena riba već se sutra može naći na stolovima restorana unutar, ali i izvan granica Hrvatske.

"U sezoni je najtraženija oborita riba, škarpine, pagari, jer to je proizvod koji ide u naše najbolje restorane. Još uvijek ih ima i primijeti se razlika između naše i uvozne škarpine", zaključuje Borčić.

Škarpina u rukama komiškog ribara Škarpina u rukama komiškog ribara (Foto: PR)

O, da! Uskliknuo bi chef Denis Radmanić, a i mi skupa s njim. Itekako se primijeti. Ipak je ta škarpina uživala u, kažu, jednom od najljepših mora na svijetu. Krasi ga ugodna temperatura – ne pada ispod 11 stupnjeva. S druge strane, slanost je velika – u prosjeku 38,3 promila. Odnosno, u jednom kilogramu vode otopljena su 38,3 grama soli.

"Danas pripremamo škarpinu u pećnici s krumpirom i povrćem i sipu s bobom, tradicionalnim dalmatinskim jelom. Samo s jednim uvrnutim twistom. Kod nas je baza na domaćoj šalši, a ne na crnilu, kao što je dolje u Dalmaciji", opisuje nam Denis Radmanić, chef zagrebačkog bistroa Kod Vukušića.

Specijalitet od komiške ribe Specijalitet od komiške ribe (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Zagrebački bistro s dalmatinskim štihom

Zagrebački je to bistro s dalmatinskim štihom, istaknuo bi chef. Iako se smjestio u nezahvalnom i nerazvikanom dijelu grada koji krase industrijski pogoni, Kod Vukušića je uvijek puno. Različiti su to profili ljudi – od biznismena preko obitelji s djecom do mladih koji guštaju u slasnim zalogajima i dobrom društvu. Da se za njih čuje, pobrinuli su se zaposlenici okolnih velikih firmi, kaže nam Dražan Vukušić, koji sa svojim bratom Damirom vodi ovaj lokal zbog kojeg će neki potegnuti i sa zapada grada.

U čemu je tajna? Tajna je u tradiciji i tradicionalnim gotovim jelima, ali i magiji kuhara. Unatoč gužvi ne čeka se ni na vino ni na hranu. A dok vas konobari poslužuju, imate osjećaj da vole to što rade i da cijene svakog gosta. Njihovi konobari reći će da je to zbog šefova. Braća Vukušić i sami su konobari po struci i nakon što ujutro obave voditeljski posao i nabavu, oblače pregače i skupa sa svojim osobljem rade kao dio tima.

Braća Vukušić, vlasnici bistroa Kod Vukušića Braća Vukušić, vlasnici bistroa Kod Vukušića (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Kada vidite da oni neumorno rade, i sve to sa smiješkom, morate i vi", kaže nam jedan od konobara, kojeg od milja zovu Kiki.

Mi ćemo dodati i da osim odlične usluge imate osjećaj da će baš svakom od prisutnih u bistrou napraviti savršeno jelo. Imate osjećaj kao da ste kod kuće.

"Sve što radimo, radimo na tradicijski način. Osnova je tri – tri sastojka u jelu koja nose cijelu priču i najjednostavnija, jednostavna priprema jela koja je svima poznata i jako dostupna. U principu, puno gostiju kaže nam da se osjećaju kao da jedu kod svoje bake", priča nam chef Radmanić.

Chef Denis Radmanić Chef Denis Radmanić (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Osjećaj kao da doma jedete bakino jelo

Najtraženije je jelo u posljednje vrijeme gulaš od hobotnice, koji smo i mi imali prilike probati. Pripremaju ga na malo drukčiji način, s velikom tjesteninom u obliku školjki s nekoliko cherry rajčica i bosiljkom na vrhu koji daju svježinu jelu. Traže se standardno i kozice, rižota, pljukanci, crni rižoto, bakalar. Potonji je na tanjurima za Badnjak, ali i za Veliku Gospu. Jaka je ta veza bakalara i naših ljudi, bez obzira što bakalar nije stanovnik Jadranskog mora. Nabavljaju ga u Metrou, kao i svježu škarpinu i sipu koju su nam pripremili. Stignu najranije ujutro, da svježiji ne mogu biti.

Komiška riba na stolu zagrebačkog bistroa Komiška riba na stolu zagrebačkog bistroa (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kad kreiraju jelovnik, vode se dostupnošću namirnica u tom trenutku, prate sezonu. Kad je sezona šparoga, nađu se jela sa šparogama. Kad je sezona buča, stolove obogaćuju jela s bučom. Sve je domaće i svježe, kaže Radmanić, ništa iz škrinje.

"Ovo prijepodne, jutarnji dio, gdje smo u tvorničkom krugu, gdje nam ljudi dolaze na gablec, tu se baziramo da imamo svaki dan dva do tri drukčija jela, znači da ljudima nismo dosadni", smije se chef.

Čuvajte se predjela!

Zanimljiva je ta fuzija tradicionalno kontinentalnog i dalmatinskog, u kojoj rođeni Zagrepčanin sprema ribu. A spremi je tako vrhunski da je se ne bi posramio ni Dalmatinac koji je rođen s udicom u ruci i kojem vještina spremanja jela od ribe dođe s rodnim listom. Devet godina priprema jela Kod Vukušića, a dugih 30 godina poznaje vlasnike, braću koja konobare u svom bistrou.

Deserti iz kuhinje zagrebačkog bistroa Deserti iz kuhinje zagrebačkog bistroa (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Igrom slučajnosti, nakon dugo vremena sreli su se u centru Zagreba. Malo porazgovarali, prisjetili se prošlosti, nadoknadili izgubljeno. I bio je to trenutak koji je Denisa doveo Kod Vukušića, gdje radi s prijateljima i u prijateljskoj atmosferi.

P. S. Predjela su velika, bogata i ukusna. Kad na stol dođe topli kruh sa sjemenkama koji sami pripremaju, a na njega počnete mazati domaću paštetu od tune, teško je podvući crtu i reći dosta. Pa, pripazite da se nehotice ne prejedete i prije nego što glavno jelo stigne na stol.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #punkufer preporuka
  • #Metro
  • #Metro 2024
  • #komiža
  • #ribari
  • #škarpina
  • #održivo ribarstvo
  • #Kod Vukušića
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Italija koja to nije: Sardinija očima Lare Černicki i Staše Forenbahera
Otok od tristo čuda
Italija koja to nije: Sardinija očima Lare Černicki i Staše Forenbahera
Grad svetog Nikole u Zoološkom vrtu: Čarolija blagdana koja se ne propušta
U Zagrebu
Grad svetog Nikole u Zoološkom vrtu: Čarolija blagdana koja se ne propušta
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje
Zdravo i fino
Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srbija: Tragičan kraj potrage za nestalom Anom
KRAJ POTRAGE
Pronađena nestala Ana: Tijela su tri dana bila u automobilu
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Kako danas izgleda Aleksandra Grdić?
izbjegava javnost
Kako danas izgleda Aleksandra Grdić? Osvanula je njezina najnovija fotka s jednog eventa!
Sreća u domu Mile i Ivane Kekin
''odmah sam znala!''
Sreća u domu Kekinovih! Predivnim videom naša političarka otkrila vijest
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
Nevjerojatno otkriće
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kad su vidjeli što je gorila napravila, nisu znali bi li se razbježali ili prasnuli u smijeh
Kakav potez...
Kad su vidjeli što je gorila napravila, nisu znali bi li se razbježali ili prasnuli u smijeh
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Nove glasine
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
sport
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Dobio što je tražio
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
Rukomet: Skandalozne uvrede na utakmici Partizan - Nexe
Sramota!
VIDEO Hrvate dočekale uvrede: Grobari prvo urlali o ustašama, a onda spomenuli i Vukovar
tv
MasterChef: Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
SAZNAJTE KOJE!
Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
MasterChef: Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
ODUŠEVILA!
Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
putovanja
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Severina u ekstravagantnoj haljini s perjem brenda Taller Marmo
U hit smeđoj boji
Severina: Haljina s perjem otkriva gola ramena, ali čekajte da vidite donji dio - pravi spektakl!
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Burgeri Tomino burger bara
Pokrovitelj Metro

Od Pakoštana preko Zagreba do New Yorka: Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista

Čini se kako su za dobru priču potrebni dobar kriminalist i dobra peciva za burger. Imamo i jedno i drugo. I treće – dobru priču. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close