• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #punkufer preporuka

Okus jela kao kod bake: Riba iz grada koji su osnovali ribari kao lajtmotiv zagrebačkog bistroa s dalmatinskim štihom

Kada komiška škarpina koju su ulovili danas već sutra stigne na stol zagrebačkog bistroa, onda se prilika ne propušta. Nismo je propustili ni mi.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 11.06.2024 09:00 komentari
viber Created with Sketch.
Komiška riba na stolu zagrebačkog bistroa
Komiška riba na stolu zagrebačkog bistroa (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Komiška riba na stolu zagrebačkog bistroa 18 Okus jela kao kod bake 18 Okus jela kao kod bake 18 Chef Denis Radmanić 18

U trendu Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom" Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna

Naći ćete ih tamo gdje se spajaju more i nebo. Tamo gdje se razlika više ne vidi. Na brodu, na pučini gdje stvaraju suživot s morem. Uzimaju od njega samo ono što im da. Naći ćete ih na brodu, gdje moraju biti složni kao obitelj; poznavati jedan drugoga u dušu, kao najbolji prijatelji. Oni su ribari komiške zadruge, njih trinaest čuvara tradicije. Ribari u zadruzi nastavljaju tradiciju svojih predaka ribareći istim područjem kojim su i oni ribarili, nastojeći tako očuvati održivo ribarstvo.

Komiški ribari u akciji Komiški ribari u akciji (Foto: PR)

"Smatram da je održivo ribarstvo jako važno u našem poslu jer moramo ostavit nešto i za svoju djecu. Mi smo dobili u nasljeđe ovu zemlju, ovo more, moramo ga sačuvati za iduće naraštaje", ponosno ističe Roberto Borčić, upravitelj Ribarske zadruge Komiža.

Parangalima i vršama do tuna, sabljarki i jastoga

Onaj tko je jednom bio u Komiži sigurno će se vratiti ponovno. Ako ste sumnjali u ljubav na prvi pogled, s Komižom ćete je osjetiti, vjerujte na riječ. Uvući će vam se pod kožu svojom izvornošću, uskim uličicama, kamenim kućama, mirisom, pričama o falkuši i borbi s nevremenom, kristalnim morem i najvažnije – vibrom svojih mještana. Kao da ste uskočili u najljepši novinski članak, baš onaj koji čita stari ribar u prugastoj majici i smješka se dok mu vjetar pokušava okrenuti stranicu.

Roberto Borčić, upravitelj Ribarske zadruge Komiža Roberto Borčić, upravitelj Ribarske zadruge Komiža (Foto: Ivan Šejić/Nova Studio)

Smještena na zapadnoj strani Visa, najudaljenijeg naseljenog otoka hrvatske obale, od ostatka Visa odvojena je brdom Humom, koje je sa svojih 600 metara najviši vrh otoka. Komiža je poznata po svojim ribarima. Ribari su i osnovali grad, i bez obzira na to što je otok vidio raznih vladara, jedini pravi vladari zapravo su ribari. Bili i ostali. Kao tradicionalno ribarsko mjesto, ribari Zadruge koriste tradicionalne alate i tako nose titulu jednih od najodrživijih ribara na Jadranu.

"Naši su alati parangalski alati i vrše za jastoge. Radi se na ciljanu ribu i mi nemamo odbačaja prilova, ne uništavamo mlađ. Smatram da je to naša najveća prednost na tržištu, to je jedna vrsta održivog, zelenog ribarstva. Bavimo se ulovom, najčešće to su oslić, mol, raža i neke vrste morskih pasa. U sezoni se radi o sabljarci, iglunu, tuni i jastozima", ističe Roberto Borčić.

Škarpina u rukama komiškog ribara Škarpina u rukama komiškog ribara (Foto: PR)

Čuvari tradicije, morskog bogatstva i ribljeg fonda

S obzirom na to da ne love male ribe i ne ugrožavaju riblju mlađ, čuvaju morsko bogatstvo i populaciju riba i tako pridonose očuvanju ribljeg fonda. Isto tako, održavaju suživot mora i ribara. A znamo kako more može biti surovo i neprijateljski raspoloženo. Zato ga moraju slušati. Kao i vremensku prognozu, o kojoj ovise. Vjetrovi im smetaju jer ne dopuštaju izlazak na more.

"Mi imamo stotinjak radnih dana godišnje i to je jako izazovno da biste bili prisutni na tržištu. Ali trudimo se biti prisutni, imamo desetak stalnih kupaca koji nam omogućuju pristup krajnjem korisniku našeg proizvoda", priča nam Roberto.

Komiški ribari u akciji Komiški ribari u akciji (Foto: PR)

Zadrugom do lakše distribucije ulova

Komiški ribari osnovali su zadrugu kako bi njihovi ulovi lakše stigli do stolova brojnih potrošača. Kvalitetu prepoznaje i cijeni i Metro, koji im u tome pomaže. Danas ulovljena riba već se sutra može naći na stolovima restorana unutar, ali i izvan granica Hrvatske.

"U sezoni je najtraženija oborita riba, škarpine, pagari, jer to je proizvod koji ide u naše najbolje restorane. Još uvijek ih ima i primijeti se razlika između naše i uvozne škarpine", zaključuje Borčić.

Škarpina u rukama komiškog ribara Škarpina u rukama komiškog ribara (Foto: PR)

O, da! Uskliknuo bi chef Denis Radmanić, a i mi skupa s njim. Itekako se primijeti. Ipak je ta škarpina uživala u, kažu, jednom od najljepših mora na svijetu. Krasi ga ugodna temperatura – ne pada ispod 11 stupnjeva. S druge strane, slanost je velika – u prosjeku 38,3 promila. Odnosno, u jednom kilogramu vode otopljena su 38,3 grama soli.

"Danas pripremamo škarpinu u pećnici s krumpirom i povrćem i sipu s bobom, tradicionalnim dalmatinskim jelom. Samo s jednim uvrnutim twistom. Kod nas je baza na domaćoj šalši, a ne na crnilu, kao što je dolje u Dalmaciji", opisuje nam Denis Radmanić, chef zagrebačkog bistroa Kod Vukušića.

Specijalitet od komiške ribe Specijalitet od komiške ribe (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Zagrebački bistro s dalmatinskim štihom

Zagrebački je to bistro s dalmatinskim štihom, istaknuo bi chef. Iako se smjestio u nezahvalnom i nerazvikanom dijelu grada koji krase industrijski pogoni, Kod Vukušića je uvijek puno. Različiti su to profili ljudi – od biznismena preko obitelji s djecom do mladih koji guštaju u slasnim zalogajima i dobrom društvu. Da se za njih čuje, pobrinuli su se zaposlenici okolnih velikih firmi, kaže nam Dražan Vukušić, koji sa svojim bratom Damirom vodi ovaj lokal zbog kojeg će neki potegnuti i sa zapada grada.

U čemu je tajna? Tajna je u tradiciji i tradicionalnim gotovim jelima, ali i magiji kuhara. Unatoč gužvi ne čeka se ni na vino ni na hranu. A dok vas konobari poslužuju, imate osjećaj da vole to što rade i da cijene svakog gosta. Njihovi konobari reći će da je to zbog šefova. Braća Vukušić i sami su konobari po struci i nakon što ujutro obave voditeljski posao i nabavu, oblače pregače i skupa sa svojim osobljem rade kao dio tima.

Braća Vukušić, vlasnici bistroa Kod Vukušića Braća Vukušić, vlasnici bistroa Kod Vukušića (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Kada vidite da oni neumorno rade, i sve to sa smiješkom, morate i vi", kaže nam jedan od konobara, kojeg od milja zovu Kiki.

Mi ćemo dodati i da osim odlične usluge imate osjećaj da će baš svakom od prisutnih u bistrou napraviti savršeno jelo. Imate osjećaj kao da ste kod kuće.

"Sve što radimo, radimo na tradicijski način. Osnova je tri – tri sastojka u jelu koja nose cijelu priču i najjednostavnija, jednostavna priprema jela koja je svima poznata i jako dostupna. U principu, puno gostiju kaže nam da se osjećaju kao da jedu kod svoje bake", priča nam chef Radmanić.

Chef Denis Radmanić Chef Denis Radmanić (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Osjećaj kao da doma jedete bakino jelo

Najtraženije je jelo u posljednje vrijeme gulaš od hobotnice, koji smo i mi imali prilike probati. Pripremaju ga na malo drukčiji način, s velikom tjesteninom u obliku školjki s nekoliko cherry rajčica i bosiljkom na vrhu koji daju svježinu jelu. Traže se standardno i kozice, rižota, pljukanci, crni rižoto, bakalar. Potonji je na tanjurima za Badnjak, ali i za Veliku Gospu. Jaka je ta veza bakalara i naših ljudi, bez obzira što bakalar nije stanovnik Jadranskog mora. Nabavljaju ga u Metrou, kao i svježu škarpinu i sipu koju su nam pripremili. Stignu najranije ujutro, da svježiji ne mogu biti.

Komiška riba na stolu zagrebačkog bistroa Komiška riba na stolu zagrebačkog bistroa (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kad kreiraju jelovnik, vode se dostupnošću namirnica u tom trenutku, prate sezonu. Kad je sezona šparoga, nađu se jela sa šparogama. Kad je sezona buča, stolove obogaćuju jela s bučom. Sve je domaće i svježe, kaže Radmanić, ništa iz škrinje.

"Ovo prijepodne, jutarnji dio, gdje smo u tvorničkom krugu, gdje nam ljudi dolaze na gablec, tu se baziramo da imamo svaki dan dva do tri drukčija jela, znači da ljudima nismo dosadni", smije se chef.

Čuvajte se predjela!

Zanimljiva je ta fuzija tradicionalno kontinentalnog i dalmatinskog, u kojoj rođeni Zagrepčanin sprema ribu. A spremi je tako vrhunski da je se ne bi posramio ni Dalmatinac koji je rođen s udicom u ruci i kojem vještina spremanja jela od ribe dođe s rodnim listom. Devet godina priprema jela Kod Vukušića, a dugih 30 godina poznaje vlasnike, braću koja konobare u svom bistrou.

Deserti iz kuhinje zagrebačkog bistroa Deserti iz kuhinje zagrebačkog bistroa (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Igrom slučajnosti, nakon dugo vremena sreli su se u centru Zagreba. Malo porazgovarali, prisjetili se prošlosti, nadoknadili izgubljeno. I bio je to trenutak koji je Denisa doveo Kod Vukušića, gdje radi s prijateljima i u prijateljskoj atmosferi.

P. S. Predjela su velika, bogata i ukusna. Kad na stol dođe topli kruh sa sjemenkama koji sami pripremaju, a na njega počnete mazati domaću paštetu od tune, teško je podvući crtu i reći dosta. Pa, pripazite da se nehotice ne prejedete i prije nego što glavno jelo stigne na stol.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #punkufer preporuka
  • #Metro
  • #Metro 2024
  • #komiža
  • #ribari
  • #škarpina
  • #održivo ribarstvo
  • #Kod Vukušića
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Od 12. do 14. prosinca
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Stazom svete Barbare
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Adventi u susjedstvu: gdje još doživjeti blagdansku čaroliju!
Zimske čari
Advent u susjedstvu: Kamo otputovati kako biste doživjeli najbolju blagdansku čaroliju?
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Oglas
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Danilo K.: Ukrajinac koje je ubijen u Beču. Policija objavila detalje
SLAŽE SE MOZAIK UBOJSTVA
Ovo je brutalno ubijeni sin političara: Mučili su ga i živog zapalili u Mercedesu
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Tragedija
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Zelenski: Bojim se
MIROVNI PLAN
Kremlj se oglasio nakon sastanka s Amerikancima. Zelenski zavapio: "Bojim se..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
U 6 ujutro puna crkva vjernika - bili smo na zornici!
lijepa tradicija
U 6 ujutro puna crkva vjernika: Bili smo na zornici!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Buvljak u Srbiji nasmijao društvene mreže! Pogledajte što prodaju
Urnebesno
Buvljak u Srbiji nasmijao društvene mreže! Pogledajte što prodaju
tech
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
tv
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
NIJE USPIO
Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
Burgeri Tomino burger bara
Pokrovitelj Metro

Od Pakoštana preko Zagreba do New Yorka: Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista

Čini se kako su za dobru priču potrebni dobar kriminalist i dobra peciva za burger. Imamo i jedno i drugo. I treće – dobru priču. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close