• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #punkufer preporuka

Od Pakoštana preko Zagreba do New Yorka: Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista

Čini se kako su za dobru priču potrebni dobar kriminalist i dobra peciva za burger. Imamo i jedno i drugo. I treće – dobru priču.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 18.06.2024 11:00 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Burgeri Tomino burger bara 15 Proizvodni pogon Kroštule 15 Karlo Vulin, vlasnik Kroštule 15 Proizvodni pogon Kroštule 15

U trendu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Vela i Mala Sestrica - 2 Pogledajte fotografije Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala

Dogovorili smo se da se nađemo u njihovu novom proizvodnom pogonu. S obzirom na to da je nov, nisu još stigli staviti table i strelice da ih se lakše pronađe. Pogađate što smo slijedili? Ne, ne. Ne instinkt, nismo u divljini. Slijedili smo nos. Slijedili smo miris kruha. Zapljusnuo nas je dok smo bili još daleko od ulaza. Odmah nam je razvukao osmijeh na lice i probudio mirisne uspomene iz djetinjstva. One na mekani, fini, mirisni kruh koji je tek izišao iz pećnice, a strpljenja kod nas djece ni za lijek. Tko je mogao čekati da se hladi? Taj manjak strpljenja koštao nas je i opečenog jezika i nepca i mrkih pogleda roditelja.

Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Kiselo tijesto kao princip proizvodnje najkompliciraniji je princip proizvodnje

U pogonu – jednako mirisno kao i ispred njega. Kruh, kroasani, peciva za burger, podloge za pizzu… Gdje god se okrenete, pogled padne na nešto drugo. A svima im je zajedničko jedno – svi su nastali od kiselog, odnosno prirodno fermentiranog tijesta.

Proizvodni pogon Kroštule Proizvodni pogon Kroštule (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Kiselo tijesto kao princip proizvodnje najkompliciraniji je princip proizvodnje", objašnjava nam vlasnik Karlo Vulin s tolikim žarom i željom, kao kad učiteljica objašnjava učenicima nešto vrlo zanimljivo i korisno, a oni upijaju svaku njezinu riječ širom otvorenih očiju.

"To je potpuno prirodna spontana fermentacija", nastavlja, "samo s mikroorganizmima koji su prisutni na pšenici prirodno. Ne dodajemo kvasce, dodatne bakterije, ništa. Samo brašno, sol i voda i tu leži komplikacija takvog stila proizvodnje."

Karlo Vulin, vlasnik Kroštule Karlo Vulin, vlasnik Kroštule (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Najveći izazov proizvodnje s kiselim tijestom jest nepredvidljivost. Trebale su godine rada i učenja i razvijanja prakse i procedure, kaže, kako bi naučili kontrolirati i predviđati takav stil proizvodnje. S obzirom na to da takav tip proizvodnje traje dugo, na njega utječu vanjski parametri.

"Budući da mi moramo planirati proizvodnju, ne možemo planirati proizvodnju s plus-minus tri-četiri sata, nego moramo biti što precizniji. Nerijetko se događa da ako primijetimo da je vani puše jugo, to znači da je potpuno drugi setup fermentacije u pogonu, da se prilagođava vlaga, temperatura, da se kruh drukčije peče. To je svakodnevni posao i svakodnevno prilagođavanje. U pogonu zaista nikad nije dosadno. Prilagođavamo se vremenskim uvjetima, vlagi u zraku, vjetru koji puše. To je sve normalno za našu svakodnevicu i to nas i drajva i plaši", priča nam Karlo.

Proizvodni pogon Kroštule Proizvodni pogon Kroštule (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Povijest Kroštule počinje u Pakoštanima, u rukama Karlovih roditelja

Sve je krenulo u Pakoštanima. Kroštulu su osnovali njegovi roditelji. Ime sve govori – bili su prva pekarnica koja je proizvodila tradicionalnu slasticu i prodavala je na širem tržištu. Kada su je on i sestra preuzeli, malo su promijenili smjer. Zadržali su brend, ali više ne proizvode toliko kroštule. Karlo, pekar, tehnolog i poduzetnik, kako se sam predstavlja, posvetio se kruhu i pecivima s kiselim tijestom.

I u tome je tajna. Dobro, i u ljubavi prema tome što radi, ali tajna je upravo u kiselom tijestu. Odnosno artisan pekarstvu. Pravo značenje te riječi upućuje na majstorsko umijeće ručne izrade temeljene na dugoj tradiciji, bez aditiva i pojačivača okusa. Govorimo o ručnoj izradi, tako da je svaki proizvod unikat; proizvod u kojem su samo najbolji sastojci i kojem je pri izradi posvećeno sve vrijeme svijeta.

U Zagrebu su dva Kroštulina pogona. Ovaj u kojem smo snimali je mirniji, ali i tu proizvodnja počinje dok većina ljudi još uvijek slatko sniva. "Rano buđenje, rano spavanje, to je pekarski stil", smije se Karlo, čiji dan počinje u 5 ujutro. Kad nije tako, priznaje, onda je nervozan i anksiozan, kao da nešto propušta. Iz njihovih pogona dnevno iziđe oko 40 tisuća proizvoda baziranih na kiselom tijestu. 50 % završi na domaćem tržištu, 50 % u izvozu. Van odlaze kao polupečeni proizvod, odnosno pečen do 80 % i zatim brzo zamrznut. Istina, to se tako radi u pekarskoj industriji, ali sa sourdoughom to još nitko dosad nije napravio.

Proizvodni pogon Kroštule Proizvodni pogon Kroštule (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Karlovi proizvodi u najboljim hotelima i najvećim trgovačkim lancima

Karlovi proizvodi ušli su u gotovo sve najveće trgovačke lance u zemlji, kao i naše najbolje restorane i hotele. Tu nije stalo. Možemo ih pronaći i po Europi, ali i preko Atlantika, u New Yorku.

"Ako želiš ozbiljno raditi ovaj posao, moraš mu se posvetiti i shvatiti svrhu koju imaš u društvu. A mi je vidimo. Želja nam je donijeti bolji kruh do što većeg broja ljudi i to nas motivira i daje nam snage za tu ekstra dodatnu milju koju treba napraviti svaki dan", priča nam entuzijastično Karlo.

Burgeri od fermentiranog tijesta Burgeri od fermentiranog tijesta (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Kako bi taj bolji kruh došao do što većeg broja ljudi, brine se Metro. Karlo priznaje da je Metro bio prevelik zalogaj i prevelik partner za njih na samim počecima, ali nisu se ustručavali pokušati.

"Strašno smo zahvalni pristupu koji su imali prema nama, dosta mentorski pristup. Mi sad pomažemo Metrou da ima unikatan asortiman u svojoj ponudi i da omogući svojim kupcima bolji kruh i na udaljenim lokacijama, a s druge strane Metro nama daje stabilnost i znamo da imamo velikog partnera koji nas uvijek prati", zaključuje Karlo svoju priču.

Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Burger koji sa svih strana izgleda jednako primamljivo i ukusno

Svoju priču započinje pak Tomislav Novosel. Kada mu vidite burger koji sa svih strana izgleda jednako primamljivo i ukusno, čovjek bi rekao da ih pravi otkad zna za sebe. I tu biste se prevarili. Tomislav je diplomirani kriminalist. Danas, sve što je ostalo od nekadašnjeg sprječavanja, otkrivanja i istraživanja kaznenih djela i počinitelja jest istraživanje, otkrivanje i kombiniranje novih sastojaka u burgerima.

"Kad sam počinjao, isprobavao sam, odabirao pecivo koje najbolje odgovara mojoj viziji burgera. Od svih ponuda u Metrou Kroštula se pokazala kao pekara koja daje najbolje pecivo zato što je neutralnog okusa, veličinom odgovara mojoj viziji burgera. Koketiranje s ugostiteljstvom počelo je prije tri godine, s nekom idejom ispunjenja osobnog alter ega. Iako nisam po struci kuhar, ljubav prema kuhinji je prevagnula," uvodi nas u svoj posao Tomislav Novosel, vlasnik Tomino Burger Bara.

Tomislav Novosel, vlasnik Tomino burger bara Tomislav Novosel, vlasnik Tomino burger bara (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

I ondje ćete ga pronaći posljednje tri godine. Barem od 9 do 15, koliko radi njegov burger-bar, koji je zbog svog oblika škrinje itekako prepoznatljiv. Ako nije u baru, onda je preko puta, u salonu rabljenih automobila koji također vodi. Posljednjih desetak godina putuje svaki dan iz Siska i natrag. Kad ga promatrate dok radi burger, vidi se sreća, vidi se ispunjenje sna. Vidi se ljubav prema tome što radi, pažnja i posvećenost.

"Kao i čovjek, i burger ima lice i naličje. U smislu nije da burger uvijek, 360 stupnjeva, sa svih strana ispadne kako ste zamislili. Ali vrlo je bitno kad čovjek uhvati burger da vidi što jede. Da se vidi i meso, i sir, i slanina, i salata. Razlika između dobrog i manje dobrog burgera je u nekoj individualnoj viziji i smjeru u kojem se želi ići. Odabir peciva vrlo je bitan, ali razlika je u pripremi mesa. Mi meso radimo sami", ističe Tomislav.

Tajna je u mesu koje rade sami Tajna je u mesu koje rade sami (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Razlika je u mesu, ono stvara prepoznatljivost

Radi se o čistoj junetini i teletini s određenim postotkom masnoće. I tu nastaje onaj čin prepoznatljivosti. Jer, kako i sam kaže, svi koriste iste sastojke – rajčica, svježa salata, luk. Ali meso čini razliku. Smash burgeri rade se na licu mjesta i dugo im je, kaže, trebalo vremena da pronađu baš onaj pravi taste koji se isplati zadržati.

Kada probate njegov burger, svaki ćete se put iznova osjećati kao da ste se počastili, a ne samo pojeli nešto fino i utažili glad. Iako su ga pokušavali odgovoriti od otvaranja škrinje, nije se dao. Slušao je sebe i nije odustajao od ostvarenja svoga sna. "Nemoj, nemoj, Tomo, tamo je stres, to je mukotrpan rad", čulo se sa svih strana. A kao da je to nešto novo za njega, smije se. Stres i mukotrpan rad.

Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Unutra je stresno, u ovoj gužvi, ali je dobar osjećaj kad sve prođe i kad uspijete sve izbaciti van. Taj osjećaj adrenalina nešto je što vas tjera da sutra ponovno odete u Metro, kupite ponovno zalihu i nastavite raditi", sa smiješkom će Tomislav.

Njegova škrinja s blagom uistinu i skriva blago. Ukusne, sočne i bogate burgere u kojima možete uživati. Ali i ispunjenje dječačkog sna i njegovu sreću koju je nemoguće ne osjetiti.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #punkufer preporuka
  • #Metro
  • #Metro 2024
  • #kroštula
  • #Tomino
  • #burgeri
  • #Kiselo tijesto
  • #sourdough
  • #fermentirano tijesto
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: "Loše vrijeme" dio je čarolije
Maltempo
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: Svjetionik na kojem je "loše vrijeme" dio čarolije, a u kojem možete prespavati
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Maslac od jabuka recept
Jednostavan recept
Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Ideja za vikend
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
MORH: Redovite dnevne i noćne letačke aktivnosti borbenih aviona Rafalea
Svakodnevno
MORH uputio upozorenje: "Očekujte to danju i noću u cijeloj Hrvatskoj"
Dron kod zračne luke europske zemlje: Bio je u blizini kontrolnog tornja
Novi incident
Dronovi kod zračne luke, vidjelo ih se iz kontrolnog tornja: Policija na nogama
show
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
Ella Dvornik ima novi automobil
"upgrade"
Ella Dvornik ima novi auto? Pokazala vozilo koje vrijedi pravo bogatstvo
zdravlje
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
podijelio je na društvenim mrežama
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
Novo 15-godišnje istraživanje
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Urnebesno
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Urnebesno
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
tech
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
sport
VIDEO Brutalna golčina Oršića Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
ma majstor!
VIDEO Brutalna golčina Mislava Oršića velikom Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
Neočekivan potez: Leao se ispričao Modriću pred cijelim San Sirom i oduševio navijače
detalj koji je promaknuo
Neočekivan potez: Leao se ispričao Modriću pred cijelim San Sirom i oduševio navijače
Mario Kovačević najavio Maccabi Tel-Aviv pa potvrdio ozljedu Sergija Domingueza
Najava Maccabija
Kovačević potvrdio veliki udarac uoči gostovanja u Srbiji: Otpao važan prvotimac
tv
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
Borba s troškovima
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
lifestyle
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Stan u Čitluku koji očarava detaljima i minimalizmom
inspiracija iz čitluka
Pogledajte Vanjin stan koji je toliko topao i ugodan. Ni ova ga hladna boja u tome nije spriječila
Jane Fonda u zlatnoj haljini na L'Oréal Paris reviji u sklopu Tjedna mode u Parizu
Stav i samopouzdanje
Žena je čudo! Jane Fonda u 88-oj godini pokorila modnu pistu u haljini za božice
sve
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
Focaccia s ružmarinom i češnjakom
Savršenstvo bez mane

Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka

Pogača je toliko ukusna da ju možete jesti i bez ikakvih dodataka. Dakako, treba uložiti dosta vremena u njezinu pripremu. Recept nije kompliciran, ali iziskuje dosta brige i čekanja. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close