• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #punkufer preporuka

Od Pakoštana preko Zagreba do New Yorka: Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista

Čini se kako su za dobru priču potrebni dobar kriminalist i dobra peciva za burger. Imamo i jedno i drugo. I treće – dobru priču.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 18.06.2024 11:00 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Burgeri Tomino burger bara 15 Proizvodni pogon Kroštule 15 Karlo Vulin, vlasnik Kroštule 15 Proizvodni pogon Kroštule 15

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Dogovorili smo se da se nađemo u njihovu novom proizvodnom pogonu. S obzirom na to da je nov, nisu još stigli staviti table i strelice da ih se lakše pronađe. Pogađate što smo slijedili? Ne, ne. Ne instinkt, nismo u divljini. Slijedili smo nos. Slijedili smo miris kruha. Zapljusnuo nas je dok smo bili još daleko od ulaza. Odmah nam je razvukao osmijeh na lice i probudio mirisne uspomene iz djetinjstva. One na mekani, fini, mirisni kruh koji je tek izišao iz pećnice, a strpljenja kod nas djece ni za lijek. Tko je mogao čekati da se hladi? Taj manjak strpljenja koštao nas je i opečenog jezika i nepca i mrkih pogleda roditelja.

Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Kiselo tijesto kao princip proizvodnje najkompliciraniji je princip proizvodnje

U pogonu – jednako mirisno kao i ispred njega. Kruh, kroasani, peciva za burger, podloge za pizzu… Gdje god se okrenete, pogled padne na nešto drugo. A svima im je zajedničko jedno – svi su nastali od kiselog, odnosno prirodno fermentiranog tijesta.

Proizvodni pogon Kroštule Proizvodni pogon Kroštule (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Kiselo tijesto kao princip proizvodnje najkompliciraniji je princip proizvodnje", objašnjava nam vlasnik Karlo Vulin s tolikim žarom i željom, kao kad učiteljica objašnjava učenicima nešto vrlo zanimljivo i korisno, a oni upijaju svaku njezinu riječ širom otvorenih očiju.

"To je potpuno prirodna spontana fermentacija", nastavlja, "samo s mikroorganizmima koji su prisutni na pšenici prirodno. Ne dodajemo kvasce, dodatne bakterije, ništa. Samo brašno, sol i voda i tu leži komplikacija takvog stila proizvodnje."

Karlo Vulin, vlasnik Kroštule Karlo Vulin, vlasnik Kroštule (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Najveći izazov proizvodnje s kiselim tijestom jest nepredvidljivost. Trebale su godine rada i učenja i razvijanja prakse i procedure, kaže, kako bi naučili kontrolirati i predviđati takav stil proizvodnje. S obzirom na to da takav tip proizvodnje traje dugo, na njega utječu vanjski parametri.

"Budući da mi moramo planirati proizvodnju, ne možemo planirati proizvodnju s plus-minus tri-četiri sata, nego moramo biti što precizniji. Nerijetko se događa da ako primijetimo da je vani puše jugo, to znači da je potpuno drugi setup fermentacije u pogonu, da se prilagođava vlaga, temperatura, da se kruh drukčije peče. To je svakodnevni posao i svakodnevno prilagođavanje. U pogonu zaista nikad nije dosadno. Prilagođavamo se vremenskim uvjetima, vlagi u zraku, vjetru koji puše. To je sve normalno za našu svakodnevicu i to nas i drajva i plaši", priča nam Karlo.

Proizvodni pogon Kroštule Proizvodni pogon Kroštule (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Povijest Kroštule počinje u Pakoštanima, u rukama Karlovih roditelja

Sve je krenulo u Pakoštanima. Kroštulu su osnovali njegovi roditelji. Ime sve govori – bili su prva pekarnica koja je proizvodila tradicionalnu slasticu i prodavala je na širem tržištu. Kada su je on i sestra preuzeli, malo su promijenili smjer. Zadržali su brend, ali više ne proizvode toliko kroštule. Karlo, pekar, tehnolog i poduzetnik, kako se sam predstavlja, posvetio se kruhu i pecivima s kiselim tijestom.

I u tome je tajna. Dobro, i u ljubavi prema tome što radi, ali tajna je upravo u kiselom tijestu. Odnosno artisan pekarstvu. Pravo značenje te riječi upućuje na majstorsko umijeće ručne izrade temeljene na dugoj tradiciji, bez aditiva i pojačivača okusa. Govorimo o ručnoj izradi, tako da je svaki proizvod unikat; proizvod u kojem su samo najbolji sastojci i kojem je pri izradi posvećeno sve vrijeme svijeta.

U Zagrebu su dva Kroštulina pogona. Ovaj u kojem smo snimali je mirniji, ali i tu proizvodnja počinje dok većina ljudi još uvijek slatko sniva. "Rano buđenje, rano spavanje, to je pekarski stil", smije se Karlo, čiji dan počinje u 5 ujutro. Kad nije tako, priznaje, onda je nervozan i anksiozan, kao da nešto propušta. Iz njihovih pogona dnevno iziđe oko 40 tisuća proizvoda baziranih na kiselom tijestu. 50 % završi na domaćem tržištu, 50 % u izvozu. Van odlaze kao polupečeni proizvod, odnosno pečen do 80 % i zatim brzo zamrznut. Istina, to se tako radi u pekarskoj industriji, ali sa sourdoughom to još nitko dosad nije napravio.

Proizvodni pogon Kroštule Proizvodni pogon Kroštule (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Karlovi proizvodi u najboljim hotelima i najvećim trgovačkim lancima

Karlovi proizvodi ušli su u gotovo sve najveće trgovačke lance u zemlji, kao i naše najbolje restorane i hotele. Tu nije stalo. Možemo ih pronaći i po Europi, ali i preko Atlantika, u New Yorku.

"Ako želiš ozbiljno raditi ovaj posao, moraš mu se posvetiti i shvatiti svrhu koju imaš u društvu. A mi je vidimo. Želja nam je donijeti bolji kruh do što većeg broja ljudi i to nas motivira i daje nam snage za tu ekstra dodatnu milju koju treba napraviti svaki dan", priča nam entuzijastično Karlo.

Burgeri od fermentiranog tijesta Burgeri od fermentiranog tijesta (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Kako bi taj bolji kruh došao do što većeg broja ljudi, brine se Metro. Karlo priznaje da je Metro bio prevelik zalogaj i prevelik partner za njih na samim počecima, ali nisu se ustručavali pokušati.

"Strašno smo zahvalni pristupu koji su imali prema nama, dosta mentorski pristup. Mi sad pomažemo Metrou da ima unikatan asortiman u svojoj ponudi i da omogući svojim kupcima bolji kruh i na udaljenim lokacijama, a s druge strane Metro nama daje stabilnost i znamo da imamo velikog partnera koji nas uvijek prati", zaključuje Karlo svoju priču.

Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Burger koji sa svih strana izgleda jednako primamljivo i ukusno

Svoju priču započinje pak Tomislav Novosel. Kada mu vidite burger koji sa svih strana izgleda jednako primamljivo i ukusno, čovjek bi rekao da ih pravi otkad zna za sebe. I tu biste se prevarili. Tomislav je diplomirani kriminalist. Danas, sve što je ostalo od nekadašnjeg sprječavanja, otkrivanja i istraživanja kaznenih djela i počinitelja jest istraživanje, otkrivanje i kombiniranje novih sastojaka u burgerima.

"Kad sam počinjao, isprobavao sam, odabirao pecivo koje najbolje odgovara mojoj viziji burgera. Od svih ponuda u Metrou Kroštula se pokazala kao pekara koja daje najbolje pecivo zato što je neutralnog okusa, veličinom odgovara mojoj viziji burgera. Koketiranje s ugostiteljstvom počelo je prije tri godine, s nekom idejom ispunjenja osobnog alter ega. Iako nisam po struci kuhar, ljubav prema kuhinji je prevagnula," uvodi nas u svoj posao Tomislav Novosel, vlasnik Tomino Burger Bara.

Tomislav Novosel, vlasnik Tomino burger bara Tomislav Novosel, vlasnik Tomino burger bara (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

I ondje ćete ga pronaći posljednje tri godine. Barem od 9 do 15, koliko radi njegov burger-bar, koji je zbog svog oblika škrinje itekako prepoznatljiv. Ako nije u baru, onda je preko puta, u salonu rabljenih automobila koji također vodi. Posljednjih desetak godina putuje svaki dan iz Siska i natrag. Kad ga promatrate dok radi burger, vidi se sreća, vidi se ispunjenje sna. Vidi se ljubav prema tome što radi, pažnja i posvećenost.

"Kao i čovjek, i burger ima lice i naličje. U smislu nije da burger uvijek, 360 stupnjeva, sa svih strana ispadne kako ste zamislili. Ali vrlo je bitno kad čovjek uhvati burger da vidi što jede. Da se vidi i meso, i sir, i slanina, i salata. Razlika između dobrog i manje dobrog burgera je u nekoj individualnoj viziji i smjeru u kojem se želi ići. Odabir peciva vrlo je bitan, ali razlika je u pripremi mesa. Mi meso radimo sami", ističe Tomislav.

Tajna je u mesu koje rade sami Tajna je u mesu koje rade sami (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Razlika je u mesu, ono stvara prepoznatljivost

Radi se o čistoj junetini i teletini s određenim postotkom masnoće. I tu nastaje onaj čin prepoznatljivosti. Jer, kako i sam kaže, svi koriste iste sastojke – rajčica, svježa salata, luk. Ali meso čini razliku. Smash burgeri rade se na licu mjesta i dugo im je, kaže, trebalo vremena da pronađu baš onaj pravi taste koji se isplati zadržati.

Kada probate njegov burger, svaki ćete se put iznova osjećati kao da ste se počastili, a ne samo pojeli nešto fino i utažili glad. Iako su ga pokušavali odgovoriti od otvaranja škrinje, nije se dao. Slušao je sebe i nije odustajao od ostvarenja svoga sna. "Nemoj, nemoj, Tomo, tamo je stres, to je mukotrpan rad", čulo se sa svih strana. A kao da je to nešto novo za njega, smije se. Stres i mukotrpan rad.

Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Unutra je stresno, u ovoj gužvi, ali je dobar osjećaj kad sve prođe i kad uspijete sve izbaciti van. Taj osjećaj adrenalina nešto je što vas tjera da sutra ponovno odete u Metro, kupite ponovno zalihu i nastavite raditi", sa smiješkom će Tomislav.

Njegova škrinja s blagom uistinu i skriva blago. Ukusne, sočne i bogate burgere u kojima možete uživati. Ali i ispunjenje dječačkog sna i njegovu sreću koju je nemoguće ne osjetiti.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #punkufer preporuka
  • #Metro
  • #Metro 2024
  • #kroštula
  • #Tomino
  • #burgeri
  • #Kiselo tijesto
  • #sourdough
  • #fermentirano tijesto
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
DORH objavio kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
nakon očevida
Objavljeno tko je skrivio nesreću u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Pogledajte atmosferu sa Hrvatske noći u Frankfurtu
dogoočekivana noć
Ludnica u Frankfurtu! Pogledajte atmosferu s najvećeg okupljanja Hrvata iz dijaspore
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Prema nutricionistima
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
sport
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Slovenci ovo ne pamte! Kekove trupe dočekali zvižduci, himna izviždana usred Ljubljane
Povela se rasprava
VIDEO Nezapamćene scene iz Ljubljane, susjedi u šoku: "Slovenija im je puno dala, mogli su barem..."
Drama pred ključni dvoboj, BiH izbornik planuo: "Bezobrazno! Sve ću im reći na njihovom jeziku"
Reagirali kod UEFA-e
Drama pred ključni dvoboj, BiH izbornik planuo: "Bezobrazno! Sve ću im reći na njihovom jeziku"
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Supertalent: Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
ADRENALIN
Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
putovanja
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
sve
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Focaccia s ružmarinom i češnjakom
Savršenstvo bez mane

Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka

Pogača je toliko ukusna da ju možete jesti i bez ikakvih dodataka. Dakako, treba uložiti dosta vremena u njezinu pripremu. Recept nije kompliciran, ali iziskuje dosta brige i čekanja. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close