Prvi masterclass pod vodstvom chefa Stipana Iličića uspješno je završio. U Kuhaoni u Zagrebu sve se prašilo od brašna i novih ideja kako pripremiti svima poznate namirnice. Sretni, siti i pomalo umorni od stajanja u kuhinji, naši polaznici kući su ponijeli kulinarsko znanje i tehnike koje dosad nisu znali i recepte za jela kojima će začiniti svako kućno druženje i zadiviti svoje prijatelje.

Masterclass: Jela za druženje s prijateljima Masterclass: Jela za druženje s prijateljima (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Počeli smo s raviolima punjenim Rajska rajčicama i kravljom skutom s dodatkom bosiljka. Da domaća tjestenina čini razliku u ovako naoko jednostavnom jelu, složili su se svi polaznici, a vjerujemo da će se složiti i njihovi gosti. Antonia, Martina, Bruno i Lovre, zaljubljenici u kuhanje, uz recept svojeg mentora i malu pomoć kuhinjskog uređaja Kenwood KMIX zamijesili su tijesto i punili ga smjesom od skute i Rajska rajčicama.

Pretinac rezerviran za punjenje raviola u posebnom nastavku za izradu ove tjestenine na kuhinjskom uređaju KMIX Pretinac rezerviran za punjenje raviola u posebnom nastavku za izradu ove tjestenine na kuhinjskom uređaju KMIX (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Uz pomoć nastavka za raviole punjenje se ravnomjerno raspodjeljuje u svaki paketić Uz pomoć nastavka za raviole punjenje se ravnomjerno raspodjeljuje u svaki paketić (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Chef Stipan naučio ih je pritom kako iskoristiti baš sve od namirnice. Za pripremu smjese trebale su im čvrste, mirisne i slatke rajčice pune okusa, baš kakve su Rajska Sunstream rajčice, kojima su izvadili unutrašnjost, koštice i pulpu te ih ostavili za pripremu umaka, a samo meso rajčice narezali su na sitno, pomiješali sa skutom i Vegeta Maestro bosiljkom, koji je dao je onaj talijanski štih.

Ravioli punjene skutom i rajčicom: Rajska rajčice nezaobilazne u ovom talijanskom receptu Ravioli punjene skutom i rajčicom: Rajska rajčice nezaobilazne u ovom talijanskom receptu (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Iskoristili smo sve od ove kvalitetne namirnice Iskoristili smo sve od ove kvalitetne namirnice (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Vegeta Maestro bosiljak daje poseban okus ovom talijanskom jelu Vegeta Maestro bosiljak daje poseban okus ovom talijanskom jelu (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Smjesu sa skutom začinili smo Vegeta Maestro bosiljkom Smjesu sa skutom začinili smo Vegeta Maestro bosiljkom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Izradu tjestenine olakšali su im kuhinjski uređaj Kenwood KMIX i njegov nastavak za raviole, uz kojeg u samo dvije do tri minute možete napraviti 30-ak slasnih paketića. Spravljanje prave talijanske tjestenine nikada nije bilo jednostavnije uz ovaj uređaj, na koji možete staviti i druge nastavke za tjesteninu te napraviti domaće fetuccine, lazanje i špagete koje ćemo zajedno raditi na masterclassu u studenom.

Napraviti svoje raviole ovako brzo i lako - neprocjenjivo Napraviti svoje raviole ovako brzo i lako - neprocjenjivo (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Kako bismo imali sve posuđe za izradu naših recepata, pobrinula se Tognana sa svojim elegantnim tavama i loncima s neprijanjajućim materijalima visoke kvalitete, kao što su keramika ili nehrđajući čelik. Uz posuđe Tognana naši su polaznici mogli razbuktati maštu i koristiti se raznim tehnikama prvi put bez straha da im umak zagori ili im se nešto zalijepi.

Tognana se pobrinula da imamo sve tave, lonce i tanjure za naše kulinarske kreacije Tognana se pobrinula da imamo sve tave, lonce i tanjure za naše kulinarske kreacije (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Raviole s rajčicama i kravljom skutom poslužili smo u Tognana keramičkoj ovalnoj zdjelici, a sljubili sa Vezak Sauvignonom, vinom raskošnih, fino sljubljenih aroma bazge, tropskog voća, crnog ribizla i grejpa, koje se odlično slaže uz ovo lagano jelo obogaćeno sirom.

Vezak Sauvignon odlično se slaže uz raviole sa skutom i rajčicama Vezak Sauvignon odlično se slaže uz raviole sa skutom i rajčicama (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Gozbu za druženja nastavili smo s drugim receptom, onim za hrskave rolice s piletinom, đumbirom i kozicama u rižinu papiru. Iz Italije otputovali smo u Aziju i naučili raditi s rižinim papirom, uz pomoć Cekina spremati piletinu toliko meku da se topi u ustima te spojiti nesvakidašnje okuse.Vrhunska kvaliteta najboljeg pilećeg mesa domaćeg porijekla Cekin garantira zdravi i lagani obrok bogat proteinima.

Na ovom jelu naučili smo razne kulinarske tehnike, spojili Cekin pileći zabatak, idealnu namirnicu za sve koji žele kvalitetan, nutritivno bogat i ukusan obrok. s kozicama u slasnoj smjesi kojom smo punili rižin papir, panirali ga panko mrvicama i pržili kako bismo dobili najhrskavije rolice.

Cekin pileći zabatak narezali smo na sitne kockice Cekin pileći zabatak narezali smo na sitne kockice (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Masterclass: Jela za druženje s prijateljima Masterclass: Jela za druženje s prijateljima (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Punili smo hrskave rolice od rižinog papira s Cekin pilećim zabatkom i kozicama Punili smo hrskave rolice od rižinog papira s Cekin pilećim zabatkom i kozicama (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Po dvije rolice poslužili smo na Tognana manjim porculanskim tanjurima za desert ili predjela uz slatki umak s čilijem i Vezak Graševinom. Ovo vrhunsko vino dobiveno od grožđa s najboljih položaja, raskošnih cvjetno-voćnih aroma idealno se sljubljuje s jelima od bijela mesa, morskim plodovima i bijelom ribom, pa tako i s ovim jelom.

Hrskave rolice od piletine i kozica u rižinom papiru Hrskave rolice od piletine i kozica u rižinom papiru (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Vina Vezak idealna su za večere i druženja s prijateljima Vina Vezak idealna su za večere i druženja s prijateljima (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Za kraj ostavili smo jednostavnu pripremu odličnog finger fooda, Vindon pohani pureći zabatak u sezamu i panko mrvicama poslužen uz osvježavajući umak od jogurta, krastavca i mente, inačici grčkog tzazikija. Za razliku od purećeg bijelog mesa, pureći zabatak nepravedno je zapostavljen. Vindon nudi najkvalitetnije pureće meso iz domaćeg uzgoja s visokim udjelom proteina koje oduševljava okusom.

Inače je pureći zabatak idealan za variva i gulaše, umake, ražnjiće, rolice, a chef Stipan Iličić pokazao nam je kako od njega možemo napraviti i ukusne pohane zalogaje bez jaja i brašna. Po dva do tri komada poslužili smo na Tognana porculanskim tanjurima azurno plave boje i onima marokanskog uzorka inspiriranima Mediteranom.

Vindon puretina za pohance bez brašna i jaja Vindon puretina za pohance bez brašna i jaja (Foto: Nova Studio)

Chef Stipan Iličić pokazao je kako otkostiti Vindon pureći zabatak Chef Stipan Iličić pokazao je kako otkostiti Vindon pureći zabatak (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Pohani pureći zabatak s umakom od jogurta, krastavca i mente Pohani pureći zabatak s umakom od jogurta, krastavca i mente (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Zadovoljni i siti, polaznici su otišli kući s novim znanjima, vještinama i poklonima naših partnera. Ponovno se družimo u studenom, kada ćemo s novim polaznicima ''pobjeći'' u toplije krajeve.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerima Tognana, Cekin, Vindon, Rajska rajčica, Kenwood, Podravka i Badel1862 po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju