Ako imate u hladnjaku slaninu, do finih jela vas dijeli tek nekoliko namirnica. Puna okusa, slanina se izvrsno slaže s rižom, krumpirom, palentom i tjesteninom. Hrskavo pečenom slaninom možete poboljšati okus salata, a kombinira se i s mesom: omotate li slaninom pileća prsa prije pečenja u tavi ili pećnici, bit će sočnija. Slanina se peče od ranog jutra – iskombinirate li je s povrćem i jajima, bit ćete siti do ručka, a izvrsna je i s palačinkama ili dodatak pecivima.

Quiche iz šalice

Tražite li ideju za doručak ili brzinski međuobrok koji će vas zasititi, mogao bi vam se svidjeti brzinski quiche iz mikrovalne pećnice koji se priprema u šalici. Trebat će vam tek nekoliko sastojaka: listići špinata, jaje, mlijeko, sir i šunka. Prema želji možete se poigrati i sa sastojcima kao što su vrhnje, slanina ili umak od rajčice. Recept potražite ovdje, a sastojcima dodajte i pokoju tanko narezanu plošku slanine koju prethodno popecite na tavi da bude hrskava.

Quiche Quiche (Foto: Shutterstock)

Rolice sa špekom

Rolice, smotuljci, frčke, federi ili zavijuci od lisnatog tijesta neodoljivi su bez obzira na ime. Zarazno su dobri i samo sa špekom, ali imate li koju minutu više, možete se poigrati s dodatnim sastojcima. Tijesto možete premazivati pestom ili senfom i posuti omiljenim mediteranskim začinima. Za recept kliknite ovdje. 

Recept za špagete amatriciana Hrana i piće 10 najboljih talijanskih umaka za tjesteninu: Savršeni recepti kada vam se jede nešto brzo i prefino

Pasta alla gricia

Pasta alla gricia uz carbonaru, cacio e pepe i amatricianu još je jedan dokaz da Talijani mogu napraviti savršen ručak bez previše sastojaka ili kompliciranja. Duša jela je guanciale (o kojoj više možete doznati ovdje), slanina od sušenih svinjskih obraza, koja ima intenzivniju aromu od pancete, ali mekšu teksturu. Karakteristična je za predio središnje Italije, a posebno Umbriju i Lacij. Recept potražite ovdje.

Pasta alla gricia Pasta alla gricia (Foto: Getty Images)

Pečeni batat

Želite li iznenaditi svoje ukućane i prijatelje ukusnim zimskim jelom, ponudite im dvostruko pečeni slatki krumpir punjen nadjevom od slanine, sira i začinskog bilja.

Pileća prsa punjena sirom i senfom:

Hrskavi omotač od slanine zaštitit će nemasno pileće meso od isušivanja, a uz dodatak senfa i sira iznutra će biti sočno. Piletina punjena senfom sjajno će se slagati s pečenim ili kuhanim povrćem, mladim krumpirom ili miješanim salatama. Osim izvrsnom kombinacijom okusa, ovaj će vas recept osvojiti i svojom jednostavnošću. Za pripremu će vam trebati jedva desetak minuta, a piletina se potom peče još 20, što vam taman daje vremena da smislite prilog i postavite stol.

Puno gušta, malo namirnica: 7 odličnih recepata za svaki dan ovog tjedna Piletina Bratkartoffeln - 4 Mesna štruca +4 Ilustracija variva od kupusa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju