Rolice, smotuljci, frčke, federi ili zavijuci od lisnatog tijesta neodoljivi su bez obzira na ime. Zarazno su dobri i samo sa špekom, ali imate li koju minutu više, možete se poigrati s dodatnim sastojcima. Tijesto možete premazivati pestom ili senfom i posuti omiljenim mediteranskim začinima.
Odlična je i krema od češnjaka i svježeg začinskog bilja. Kremu napravite tako da glavici češnjaka odrežete vrh i prelijete ga maslinovim uljem. Zatim glavicu zamotajte u foliju ili papir za pečenje pa pecite oko pola sata u pećnici. Istisnite kremu iz češnjeva pa je pomiješajte sa sirom za mazanje i sjeckanim vlascem ili koprom.
Odličan je dodatak i naribani parmezan ili sir koji se stavlja na ploške zajedno sa špekom. Za kraj prema želji lisnato tijesto ukrasite sjemenkama sezama, maka ili lana.
Sastojci za rolice sa špekom:
- 1 pakiranje zamrznutog lisnatog tijesta
- 1 jaje
- 15 dag špeka ili suhe šunke
Priprema rolica sa špekom:
- Pobrašnite radnu površinu pa razvaljajte odmrznuto lisnato tijesto na debljinu od 2-3 milimetara. Špek narežite na dugačke i tanke ploške.
- Premažite tijesto umućenim jajetom pa izrežite na trake malo šire od ploški špeka.
- Na svaku traku tijesta položite slaninu pa zarolajte tako da zavrnete suprotne krajeve tijesta. Stavite u lim obložen papirom za pečenje pa premažite jajetom.
- Pecite ih oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva.
Slatka Istra: Ne propustite dan kada čitava Vižinada miriše na šećer u prahu +2