Prošla godina naučila nas je mnogočemu a jedna od tih stvari su važnost i praktičnost dobro opremljene smočnice. Limenke sa zdravim, nutritivno vrijednim obrokom često su nam bile itekako od koristi. Naravno, nije sva „nepokvarljiva“ hrana zdrava - kada ju kupujete pokušajte izbjeći hranu s velikim količinama soli i šećera. Uglavnom vrijedi pravilo - što manje sastojaka u limenci, to je hrana zdravija.

Možda niste znali, ali hrana iz limenke može biti vrlo zdrava, uz bok svojim „svježim“ verzijama jer mnoge namirnice konzerviranjem ne gube svoja nutritivna svojstva.

1. Crveni i crni grah

Grah ima oko 7 grama bjelančevina po porciji, a one su izvrstan su izvor vlakana. To ga čini namirnicom koju vrijedi imati u smočnici. Od njega možete pripremiti cijeli niz jela, od juhe, tacosa do salata. Preporučamo samo da ga prije korištenja operete kako biste maknuli višak soli.

2. Breskve

Konzervirane breskve odlično pašu uz jogurt, salate i kao dodatak palačinkama. Izaberite breskve koje stoje u vlastitom soku kako biste smanjili unos šećera.

3. Rajčice

Konzervirane rajčice odličan su i zdrav dodatak mnogim jelima kao što su juhe, variva i umaci. Rajčice očuvane na ovaj način zadržavaju mnoštvo vitamina koje ima i svježe povrće, samo pripazite da odaberete konzervu s manje soli.

4. Srce artičoka

Artičoke obiluju složenim ugljikohidratima i inzulinom koji pomaže očuvati zdravlje crijeva. Bogate su vitaminom C i drugim antioksidansima kao što je silimarin. Možete ih koristiti u raznim umacima ili ih jednostavno staviti na pizzu.

5. Slanutak

Slanutak ubrajamo u mahunarke čija popularnost iznimno raste posljednjih godina. Ta činjenica ne čudi jer slanutak sadrži proteine i zdrave masnoće koje su važne za apsorpciju vitamina. Osim svima omiljenog humusa, od slanutka čak možete raditi i deserte!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju