Jedan od najjednostavnijih načina na koji jelima možete pružiti finu aromu dima je začinska sol, koju uz malo truda napravite u mikrovalnoj pećnici. Osim soli, trebat će vam i tekući dim, koji se prodaje u bočicama. Dim u tekućem obliku potražite u trgovinama sa začinima, a bočica će vam dugo trajati jer se dodaje u malim količinama.
Sol s aromom dima dodajte na ribu i meso, ali i jela poput kokica, salata, pečenih jaja i povrća kuhanog na pari, poput brokule, cvjetače ili prokulica.
Osobito je ukusna na salati od rajčice i mozzarelle, a poslužit će i na plati blagih sireva s maslinovim uljem. Ako ste dovoljno hrabri, dodajte i koje zrno u deserte od čokolade i karamele – lijepo će podići i zaokružiti okuse u zanimljivoj kombinaciji.
Sastojci za dimljenu sol:
1/2 šalice soli
1 /2 žličice tekućeg dima (ili više, ovisi o proizvodu)
Priprema:
1. Umiješajte tekući dim u sol pa dobro promiješajte.
2. Raširite sol na plitkom tanjuru i zagrijte u mikrovalnoj na dvije minute s nekoliko pauza u kojima promiješajte sol.
3. Ostavite sol da se potpuno ohladi pa prebacite u staklenku.