Sušeno voće i orašasti plodovi sastavni su dio brojnih blagdanskih slastica. Nalaze se i u ovoj finoj piti – mekane datulje i grožđice miješaju se s orasima, stavljaju se u tijesto, a sve zajedno peče se s gustom kremom na bazi jaja, maslaca i vrhnja za šlag.
Podlogu za pitu napravite sami – ne brinite se, riječ je o vrlo jednostavnom receptu koji obuhvaća tek pet sastojaka, a za koji će vam biti potrebno tek nekoliko minuta sa sjeckalicom povrća. 
Najteži je dio u cijelom procesu čekanje da se tijesto stisne u hladnjaku i bude spremno za pečenje.
Sastojci za pitu:
Sastojci za podlogu:
- 180 g brašna
 - 90 g hladnog maslaca narezanog na kockice
 - 60 g hladnog margarina narezanog na kockice
 - 3-4 žlice hladne vode
 - 1 žlica šećera
 
Sastojci za nadjev:
- 300 ml vrhnja za šlag
 - 200 g smeđeg šećera
 - 120 g maslaca
 - 100 g grožđica
 - 75 g svježih datulja bez koštica
 - 50 g oraha
 - 45 g brašna
 - 5 žumanjaka
 - 1 čajna žličica jabučnog octa
 - ½ čajne žličice mljevenog klinčića
 - ½ čajne žličice mljevenog cimeta
 - ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
 - prstohvat soli
 
Priprema:
- Napravite podlogu: pomiješajte u sjeckalici brašno i šećer. Dodajte kockice hladnog maslaca i margarina i pulsirajte 10 do 20 puta dok ne dobijete smjesu nalik na mokri pijesak.
 - Prebacite smjesu na pobrašnjenu podlogu i dodajte tri žlice hladne vode. Rukama povežite sastojke u glatku kuglu. Stisnite tijesto u disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena da se stisne.
 - Izvadite tijesto iz hladnjaka i pustite da dođe na sobnu temperaturu – ostavite ga na kuhinjskom pultu oko deset minuta, a potom ga razvaljajte i stavite na prethodno namašćenu okruglu posudu za pite promjera 20 centimetara.
 - Utisnite tijesto u dno i na rubove posude. Prekrijte posudu prozirnom foliju i vratite u hladnjak na pola sata.
 - Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
 - Napravite kremu: u loncu rastopite maslac na umjerenoj vatri. Pripazite da maslac ne izgori. Okrećite lonac u svim smjerovima iznad vatre oko tri do pet minuta dok rastopljeni maslac ne poprimi boju mliječne čokolade. Odmah ga prebacite u vatrostalnu posudu i stavite sa strane da se ohladi.
 - Stavite datulje, grožđice i orahe u sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ih ne usitnite. Utisnite tu smjesu u ohlađenu podlogu za pite.
 - U velikoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer, brašno, klinčić, muškatni oraščić i cimet te prstohvat soli.
 - Dodajte ohlađeni smeđi maslac i miješajte dok se sastojci na povežu.
 - Ubacite žumanjke i nastavite miješati dok se sastojci ne povežu.
 - Dodajte vrhnje za šlag i vinski ocat. Sve pomiješajte.
 - Dobivenu smjesu prelijte preko pripremljene podloge za pitu i stavite u prethodnu zagrijanu pećnicu oko sat vremena. Provjerite kuhinjskim termometrom je li pita pečena prije nego što je izvadite iz pećnice – sredina pite trebala bi dosezati oko 85 do 87 Celzijevih stupnjeva.
 - Ostavite da se pita ohladi do kraja pa je poslužite sa šlagom po želji. Dobar tek!
 
 
    
        7 neodoljivih: Prefina jela za uživanje u svakom danu ovog tjedna
        
                                                                                                
                
                    +0
                    
                    
 
                    

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            