Sušeno voće i orašasti plodovi sastavni su dio brojnih blagdanskih slastica. Nalaze se i u ovoj finoj piti – mekane datulje i grožđice miješaju se s orasima, stavljaju se u tijesto, a sve zajedno peče se s gustom kremom na bazi jaja, maslaca i vrhnja za šlag.

Podlogu za pitu napravite sami – ne brinite se, riječ je o vrlo jednostavnom receptu koji obuhvaća tek pet sastojaka, a za koji će vam biti potrebno tek nekoliko minuta sa sjeckalicom povrća.

Najteži je dio u cijelom procesu čekanje da se tijesto stisne u hladnjaku i bude spremno za pečenje.

Sastojci za pitu:

Sastojci za podlogu:

  • 180 g brašna
  • 90 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 60 g hladnog margarina narezanog na kockice
  • 3-4 žlice hladne vode
  • 1 žlica šećera

Sastojci za nadjev:

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 200 g smeđeg šećera
  • 120 g maslaca
  • 100 g grožđica
  • 75 g svježih datulja bez koštica
  • 50 g oraha
  • 45 g brašna
  • 5 žumanjaka
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • ½ čajne žličice mljevenog klinčića
  • ½ čajne žličice mljevenog cimeta
  • ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Napravite podlogu: pomiješajte u sjeckalici brašno i šećer. Dodajte kockice hladnog maslaca i margarina i pulsirajte 10 do 20 puta dok ne dobijete smjesu nalik na mokri pijesak.
  2. Prebacite smjesu na pobrašnjenu podlogu i dodajte tri žlice hladne vode. Rukama povežite sastojke u glatku kuglu. Stisnite tijesto u disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena da se stisne.
  3. Izvadite tijesto iz hladnjaka i pustite da dođe na sobnu temperaturu – ostavite ga na kuhinjskom pultu oko deset minuta, a potom ga razvaljajte i stavite na prethodno namašćenu okruglu posudu za pite promjera 20 centimetara.
  4. Utisnite tijesto u dno i na rubove posude. Prekrijte posudu prozirnom foliju i vratite u hladnjak na pola sata.
  5. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
  6. Napravite kremu: u loncu rastopite maslac na umjerenoj vatri. Pripazite da maslac ne izgori. Okrećite lonac u svim smjerovima iznad vatre oko tri do pet minuta dok rastopljeni maslac ne poprimi boju mliječne čokolade. Odmah ga prebacite u vatrostalnu posudu i stavite sa strane da se ohladi.
  7. Stavite datulje, grožđice i orahe u sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ih ne usitnite. Utisnite tu smjesu u ohlađenu podlogu za pite.
  8. U velikoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer, brašno, klinčić, muškatni oraščić i cimet te prstohvat soli.
  9. Dodajte ohlađeni smeđi maslac i miješajte dok se sastojci na povežu.
  10. Ubacite žumanjke i nastavite miješati dok se sastojci ne povežu.
  11. Dodajte vrhnje za šlag i vinski ocat. Sve pomiješajte.
  12. Dobivenu smjesu prelijte preko pripremljene podloge za pitu i stavite u prethodnu zagrijanu pećnicu oko sat vremena. Provjerite kuhinjskim termometrom je li pita pečena prije nego što je izvadite iz pećnice – sredina pite trebala bi dosezati oko 85 do 87 Celzijevih stupnjeva.
  13. Ostavite da se pita ohladi do kraja pa je poslužite sa šlagom po želji. Dobar tek!

7 neodoljivih: Prefina jela za uživanje u svakom danu ovog tjedna Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru Rolice Gratinirani krumpir +1 Umak/Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju