Sušeno voće i orašasti plodovi sastavni su dio brojnih blagdanskih slastica. Nalaze se i u ovoj finoj piti – mekane datulje i grožđice miješaju se s orasima, stavljaju se u tijesto, a sve zajedno peče se s gustom kremom na bazi jaja, maslaca i vrhnja za šlag.
Podlogu za pitu napravite sami – ne brinite se, riječ je o vrlo jednostavnom receptu koji obuhvaća tek pet sastojaka, a za koji će vam biti potrebno tek nekoliko minuta sa sjeckalicom povrća.
Najteži je dio u cijelom procesu čekanje da se tijesto stisne u hladnjaku i bude spremno za pečenje.
Sastojci za pitu:
Sastojci za podlogu:
- 180 g brašna
- 90 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 60 g hladnog margarina narezanog na kockice
- 3-4 žlice hladne vode
- 1 žlica šećera
Sastojci za nadjev:
- 300 ml vrhnja za šlag
- 200 g smeđeg šećera
- 120 g maslaca
- 100 g grožđica
- 75 g svježih datulja bez koštica
- 50 g oraha
- 45 g brašna
- 5 žumanjaka
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- ½ čajne žličice mljevenog klinčića
- ½ čajne žličice mljevenog cimeta
- ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- prstohvat soli
Priprema:
- Napravite podlogu: pomiješajte u sjeckalici brašno i šećer. Dodajte kockice hladnog maslaca i margarina i pulsirajte 10 do 20 puta dok ne dobijete smjesu nalik na mokri pijesak.
- Prebacite smjesu na pobrašnjenu podlogu i dodajte tri žlice hladne vode. Rukama povežite sastojke u glatku kuglu. Stisnite tijesto u disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena da se stisne.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i pustite da dođe na sobnu temperaturu – ostavite ga na kuhinjskom pultu oko deset minuta, a potom ga razvaljajte i stavite na prethodno namašćenu okruglu posudu za pite promjera 20 centimetara.
- Utisnite tijesto u dno i na rubove posude. Prekrijte posudu prozirnom foliju i vratite u hladnjak na pola sata.
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
- Napravite kremu: u loncu rastopite maslac na umjerenoj vatri. Pripazite da maslac ne izgori. Okrećite lonac u svim smjerovima iznad vatre oko tri do pet minuta dok rastopljeni maslac ne poprimi boju mliječne čokolade. Odmah ga prebacite u vatrostalnu posudu i stavite sa strane da se ohladi.
- Stavite datulje, grožđice i orahe u sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ih ne usitnite. Utisnite tu smjesu u ohlađenu podlogu za pite.
- U velikoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer, brašno, klinčić, muškatni oraščić i cimet te prstohvat soli.
- Dodajte ohlađeni smeđi maslac i miješajte dok se sastojci na povežu.
- Ubacite žumanjke i nastavite miješati dok se sastojci ne povežu.
- Dodajte vrhnje za šlag i vinski ocat. Sve pomiješajte.
- Dobivenu smjesu prelijte preko pripremljene podloge za pitu i stavite u prethodnu zagrijanu pećnicu oko sat vremena. Provjerite kuhinjskim termometrom je li pita pečena prije nego što je izvadite iz pećnice – sredina pite trebala bi dosezati oko 85 do 87 Celzijevih stupnjeva.
- Ostavite da se pita ohladi do kraja pa je poslužite sa šlagom po želji. Dobar tek!
7 neodoljivih: Prefina jela za uživanje u svakom danu ovog tjedna +1