Jaja su nepresušno vrelo kulinarske inspiracije te iznimno fleksibilna namirnica koja dodajemo u slana jela i slatke deserte. Možemo ih pripremati na mnogobrojne načine – kuhamo ih, pečemo i poširamo.

Ne trebaju dugu termičku obradu niti puno dodataka da bi imala dobar okus. Baš zato važno je poštivati određena pravila pri njihovoj pripremi.

Najveća greška koju možemo napraviti prilikom pripreme jaja jest ne dati im pozornost koju zaslužuju. Što to točno znači? Provjerite u nastavku teksta…

Ne izvadimo jaja iz hladnjaka na vrijeme

Najbolji okus imat će jaja iz slobodnog uzgoja. Izvadite ih iz hladnjaka i dopustite da dosegnu sobnu temperaturu prije nego što ih stavite u tavu. Svjetski chefovi slažu se da jaja sa sobne temperature imaju bolji okus i kremastiju teksturu nakon termičke obrade.

Ne izmućkamo ih dobro

Jaja na kajganu u najboljim hotelima imaju pahuljasto mekanu teksturu. Želite li postići tu mekoću, jaja dobro izmućkajte prije pečenja. Razbijte jaja u veću zdjelu i pomno ih pomiješajte vilicom ili pjenjačom dok se bjelanjci i žumanjci ne sljube do kraja. Mućkajte ih barem 60 sekundi.

Pečemo jaja na previsokoj temperaturi

Savršeno pečena jaja na kajganu su pahuljasta, mekana i kremasta. Ispečete li jaja na visokoj temperaturi, vjerojatno ćete ih prepeći ili presušiti. Da biste spriječili taj scenarij, termički ih obradite polako i na srednje jakoj temperaturi. Niža temperatura jamči vam bolju kontrolu nad završnim rezultatom.

Predugo pečemo jaja

Jaja uklonite s vatre prije nego što su pečena do kraja, savjetuju majstori kuhinje. Toplina u tavi nastavit će ih termički obrađivati i nakon što isključite štednjak te dovršiti na odgovarajući način. U trenutku kada pečena jaja prebacite na tanjur i poslužite bit će savršeno pečena.

Ne dodamo maslac

Jaja na kajganu možete ispeći bez imalo masnoće u tavi s neprianjajućim dnom. No ako uživate u jajima kao iz najboljih restorana ispecite ih s nešto ulja i/ili maslaca.

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju