Salata od rajčica ljetna je klasika koja se jede u brojnim hrvatskim kućanstvima kao prilog drugim jelima – uz meso, ribu i povrće.

Da biste je napravili, ne treba vam puno sastojaka ni vremena. Imajte na umu da će najbolji okus imati domaće uzgojeni plodovi koji su držani na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku.

Sljubite rajčice s jednostavnim dressingom na bazi ekstradjevičanskog maslinovog ulja, octa, soli i papra koje ste dodatno nadopunili s nešto meda i senfa.

Dodatnu slast salati dat će svježe začinsko bilje poput peršina, mente i/ili bosiljka. Ubacite u salatu nešto hrskavog luka te feta sira i tako joj poboljšajte okus.

Salata od rajčica - sastojci:

  • 1 kg svježih rajčica
  • 120 g feta sira
  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice meda
  • 1 mali luk
  • 1 žlica vinskog octa
  • ½ čajne žličice senfa Dijon
  • sol i papar po želji
  • začinsko bilje po želji

Salata od rajčica - priprema:

  1. Ako ne volite ljuti sirovi luk u salati, očistite ga, narežite na tanke kriške i stavite u ledenu vodu na oko 10 minuta. Potom ga ocijedite i dobro posušite papirnatim ručnikom.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte ocat, med i senf, pa postupno dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje uz neprestano miješanje dok ne dobijete emulziju. Posolite i poparite po želji.
  3. U veliku zdjelu dodajte rajčice koje ste oprali posušili i narezali na deblje kriške. Sve dobro pomiješajte i pustite da se rajčice mariniraju na sobnoj temperaturi oko pet minuta.
  4. Salatu od rajčica sljubite s lukom, natrganom fetom i začinskim biljem po želji. Pomiješajte i poslužite. Dobar tek!

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji čitaju (i pamte) dalje od naslova Spud Bud Spud Bud Hit-krumpiri zbog kojih se čekalo u ogromnim redovima na Dolcu sele se na more Ribarska kuća u uvali Magrovica, Dugi otok, Airbnb - 2 Pravi mali raj Dva metra od mora: Ribarska kućica na Dugom otoku za istinsku uživanciju

Uživajte do mile volje: 5 jela od svježih rajčica koja morate probati ovoga ljeta Rajčice su najfinije kada su svježe i u sezoni Shakshuka +0 Iskoristite sezonu rajčica i pripremite ukusna jela