Salata od rajčica ljetna je klasika koja se jede u brojnim hrvatskim kućanstvima kao prilog drugim jelima – uz meso, ribu i povrće.

Da biste je napravili, ne treba vam puno sastojaka ni vremena. Imajte na umu da će najbolji okus imati domaće uzgojeni plodovi koji su držani na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku.

Sljubite rajčice s jednostavnim dressingom na bazi ekstradjevičanskog maslinovog ulja, octa, soli i papra koje ste dodatno nadopunili s nešto meda i senfa.

Dodatnu slast salati dat će svježe začinsko bilje poput peršina, mente i/ili bosiljka. Ubacite u salatu nešto hrskavog luka te feta sira i tako joj poboljšajte okus.

Salata od rajčica - sastojci:

  • 1 kg svježih rajčica
  • 120 g feta sira
  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice meda
  • 1 mali luk
  • 1 žlica vinskog octa
  • ½ čajne žličice senfa Dijon
  • sol i papar po želji
  • začinsko bilje po želji

Salata od rajčica - priprema:

  1. Ako ne volite ljuti sirovi luk u salati, očistite ga, narežite na tanke kriške i stavite u ledenu vodu na oko 10 minuta. Potom ga ocijedite i dobro posušite papirnatim ručnikom.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte ocat, med i senf, pa postupno dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje uz neprestano miješanje dok ne dobijete emulziju. Posolite i poparite po želji.
  3. U veliku zdjelu dodajte rajčice koje ste oprali posušili i narezali na deblje kriške. Sve dobro pomiješajte i pustite da se rajčice mariniraju na sobnoj temperaturi oko pet minuta.
  4. Salatu od rajčica sljubite s lukom, natrganom fetom i začinskim biljem po želji. Pomiješajte i poslužite. Dobar tek!

U trendu EastLink - 3 Pošto soba? "Prijevara" teška 744 tisuća eura: Hotel u kojemu nitko nikada nije uspio rezervirati sobu Ghazipur - 3 Otrovni smrad Ne prestaje rasti: Planina smeća koja truje milijune ljudi svake godine naraste za 10 metara Šetnica kroz Kanal sv. Ante - 2 Kao iz bajke Četiri i pol kilometra ljepote: Put na kojem se spajaju grad i more, priroda i povijest

5 jela od svježih rajčica koja morate probati ovoga ljeta Rajčice su najfinije kada su svježe i u sezoni Shakshuka +0 Iskoristite sezonu rajčica i pripremite ukusna jela