Salata od rajčica ljetna je klasika koja se jede u brojnim hrvatskim kućanstvima kao prilog drugim jelima – uz meso, ribu i povrće.
Da biste je napravili, ne treba vam puno sastojaka ni vremena. Imajte na umu da će najbolji okus imati domaće uzgojeni plodovi koji su držani na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku.
Sljubite rajčice s jednostavnim dressingom na bazi ekstradjevičanskog maslinovog ulja, octa, soli i papra koje ste dodatno nadopunili s nešto meda i senfa.
Dodatnu slast salati dat će svježe začinsko bilje poput peršina, mente i/ili bosiljka. Ubacite u salatu nešto hrskavog luka te feta sira i tako joj poboljšajte okus.
Salata od rajčica - sastojci:
- 1 kg svježih rajčica
- 120 g feta sira
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice meda
- 1 mali luk
- 1 žlica vinskog octa
- ½ čajne žličice senfa Dijon
- sol i papar po želji
- začinsko bilje po želji
Salata od rajčica - priprema:
- Ako ne volite ljuti sirovi luk u salati, očistite ga, narežite na tanke kriške i stavite u ledenu vodu na oko 10 minuta. Potom ga ocijedite i dobro posušite papirnatim ručnikom.
- U velikoj zdjeli pomiješajte ocat, med i senf, pa postupno dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje uz neprestano miješanje dok ne dobijete emulziju. Posolite i poparite po želji.
- U veliku zdjelu dodajte rajčice koje ste oprali posušili i narezali na deblje kriške. Sve dobro pomiješajte i pustite da se rajčice mariniraju na sobnoj temperaturi oko pet minuta.
- Salatu od rajčica sljubite s lukom, natrganom fetom i začinskim biljem po želji. Pomiješajte i poslužite. Dobar tek!
Uživajte do mile volje: 5 jela od svježih rajčica koja morate probati ovoga ljeta