U Napulju je prije dva tjedna završeno svjetsko prvenstvo pizza-majstora, Campionato Mondiale del Pizzaiuolo, a hrvatska "reprezentacija" osvojila je prvo mjesto.

Drugo je mjesto pripalo Tajvanu, a treće Srbiji. Natjecanje je trajalo tri dana, od 19. do 21. lipnja, a Hrvatsku su predstavljali Boris Lukšić iz zagrebačke pizzerije Franko's Pizza and Bar te Alen Radanović i Tomislav Perić iz Novog Saloona u Osijeku, dok je voditelj naše ekipe bio Igor Zagajski. Konkurencija je bila jaka, nastupilo je više od 500 pizzaiuola, pa je pobjeda time još slađa.

Doslovno. Hrvatski je trojac, naime, pobjedničku pizzu nadjenuo gorgonzolom i mozzarellom, koje su prekrili tankim listićima kruške i medom, a nakon pečenja dodali su pršut, rikolu, drobljene orahe i - još meda.

Svi pizza-majstori morali su pokazati umijeće u pojedinačnom natjecanju i na kraju u grupnom, a pizze je ocjenjivao jedan sudac kod peći prateći izradu i pečenje, a tri suca, naravno – za stolom.

Pizzu napoletanu mnogi smatraju najboljom na svijetu Aktualno 50 veličanstvenih: Među najboljim pizzerijama u Europi i jedna hrvatska

Naši su se dečki sjajno snašli s obzirom na to da nije sve bilo savršeno, čak ni ono što biste rekli da ne bi smjelo poći ukrivo, poput temperature peći. A za pečenje pobjedničke pizze imali su samo 7 minuta.

Mi smo nakratko maknuli Alena Radanovića od krušne peći i pitali ga je li bilo teže natjecati se u pojedinačnoj ili grupnoj konkurenciji i kako tri čovjeka rade jednu pizzu.

Odgovorio nam je da je grupni izazov bio teži jer nisu imali baš puno vremena za pripremu zajedničke pizze. Za pojedinačne izazove natjecatelji se spremaju i po godinu dana (ipak je to svjetsko prvenstvo), objasnio nam je, a svu tu pripremu i trud trebaju prezentirati u samo 15 minuta.

Za grupni izazov imali su tek 7 minuta, tako da osim ideje i dobroga nadjeva, ključnu ulogu ima i uigranost tima. Ideja kakvu će pizzu predstaviti bila je zajednička, naš sugovornik Alen razvukao je tijesto, Boris je slagao sastojke, a Tomislav je bio zadužen za pečenje.

Alen skromno dodaje da je za pobjedu trebalo i malo sreće jer je bilo izuzetno vruće – petnaestak peći bilo je smješteno u jednoj prostoriji – a oni su došli na red baš u trenutku kada je tijesto bilo savršeno. Da su dobili nešto kasniji termin nastupa, tijesto bi od topline iskipjelo.

Kako napraviti najbolju pizzu na svijetu?

Na kraju smo zamolili Alena da nam otkrije trik s kojim će i naše kućne pizze sličiti njihovoj pobjedničkoj. Nije dugo razmišljao: "Pizza će uvijek biti bolja ako se radi s bigom, pogotovo ako se peče u pećnici koja ne može razviti toliko visoku temperaturi kao krušna peć."

"Biga ili predzamjes", podučava nas, "tijesto je koje se napravi minimalno 48 sati prije pečenja, pa će dva puta fermentirati, a zbog visoke hidratacije neće se isušiti duljim pečenjem."

A da biste mogli svoju pizzu usporediti s pobjedničkom, morate je probati. U Novom Saloonu u Osijeku, kao i Franko's Pizza & Baru u Zagrebu najbolja pizza na svijetu na meniju je od prošloga tjedna, pod prigodnim nazivom - "No. 1".

50 veličanstvenih: Među najboljim pizzerijama u Europi i jedna hrvatska Pizza Pizza Italija/Ilustracija +2 Papavero Pizza & Food Lab - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju