Uživacija u prirodi uz domaću hranu ponekad je sve što je potrebno za resetiranje od napornog tjedna, a Lijepa Naša vrvi utočištima od rutine s marljivim domaćinima koji daju sve od sebe da bi svojim gostima ponudili izvrsno iskustvo. U potrazi za konobama, seoskim domaćinstvima i agroturizmima diljem Dalmacije naišli smo na mjesta koja vrijedi posjetiti, nedaleko od Splita, Šibenika, Zadra…

Neka od njih idealna su za odmor nakon dana provedenog u prirodi, a druga pak nude sve što je potrebno da ondje provedete i čitavo poslijepodne. Ono za čime smo se vodili prilikom sastavljanja liste su domaća hrana, opuštajuće terase, blizina prirode i recenzije gostiju.

Obiteljsko izletište Mustang

Na dva kilometra od Sinja naći ćete obiteljsko izletište s konjima, pašnjacima, prostorom za boćanje i sportskim terenom. Nakon jahanja i drugih aktivnosti u prirodi, poput badmintona ili nogometa, snagu možete vratiti tipičnim jelima tog kraja, kao što je nezaobilazna peka, pa i prespavati u apartmanima. 

Seosko domaćinstvo Gažul

Da je idealan način za upoznavanje nekog kraja otkrivanje lokalne gastronomije, dobro znaju u seoskom domaćinstvu koje se smjestilo na brdu Gažul na Braču. Oni koji su ga posjetili hvale jela od domaćih namirnica, a domaćini sve što mogu pripremaju sami. Jedan od specijaliteta je nezaobilazna janjetina koja se radi na razne načine. Predivni krajolik podno Vidove gore privlači šetače, bicikliste i planinare koji odmor traže upravo na seoskom domaćinstvu. 

 

Seljacko domacinstvo Gola brda

"Tražite li mjesto za opuštanje, dobru domaću gastro ponudu, dobro vino i ugodan ambijent onda ste na pravom mjestu", kažu domaćini OPG-a Gola brda, nedaleko od Trilja. Gosti hvale rustikalni ambijent u prirodi i domaću hranu – osobito peku i uštipke s domaćom marmeladom koji najbolji pašu nakon šetnje okolicom.

Agroturizam Galić Krka

Oko 40 kilometara od Šibenika i pred vratima Nacionalnog parka Krka, u selu Miljevački Bogatići, nalazi se predivno imanje na kojem ćete pronaći apartmane s bazenom, kao i restoran u kojem se poslužuju domaće delicije. Blizina nacionalnog parka, planinarskih staza Dinare ali i brojni sadržaji agroturizma, kao što su oprema za roštilj i dječje igralište nude sve što je potrebno za odličan vikend-odmor.

Opuštanje u hladovini, šetnje vinogradima i maslinicima, razgledavanje starih poljoprivrednih alata, kao i društvo krava, magaraca, kokoši i patki, kao i blizina mora dobri su razlozi za posjet agroturizmu. 

Gospodarstvo Roca

Dva kilometra od izlaza s autoceste i 15 kilometara od Šibenika, u Stankovcima ćete pronaći raj za ljubitelje pršuta, gdje se taj specijalitet radi na tradicionalan način. U vrhunskom pršutu, ali i drugim jelima, kao što su ona iz krušne peći, peki te jelima s ražnja.

Bilo da volite ribu ili dajete prednost mesu, ovdje svatko može pronaći nešto za sebe. Dio imanja Roce pretvoren je u etno muzej - kuću u kojoj su domaćini sačuvali predmeti koji otkrivaju priču o dalmatinskoj tradiciji. Veliki dio imanja zauzima vinograd u kome se uzgajaju autohtone dalmatinske sorte pa vrijedi kušati i domaće vino.

Vrata Biokova

Na obroncima Biokova, u čistoj prirodi, smjestila se oaza idealna za odmor i dobar zalogaj – Vrata Biokova. Kuća seoskog turizma idilična je kamena kuća pored koje slobodno šeću konji, krave i magarci, a s 900 metara nadmorske visine pruža se veličanstven pogled na Jadran dok Biokovo „čuva leđa“. U ponudi su dalmatinski specijaliteti: biokovski pršut i sir, domaća peka (janjetina, teletina, piletina i hobotnica), specijaliteti s gradela, đuveđ, biokovski lonac… Kući možete odnijeti i suvenire u obliku domaćeg biljnog čaja, meda ili ljekovite travarice.

Vrata Biokova udaljena su svega pola sata vožnje autom od Makarske. Pored restorana nalazi se prekrasan vidikovac sa ostacima nekadašnjeg stočarskog naselja. Stari stanovi, pa čak i prapovijesni ostaci mogu se vidjeti duž staze. Desetak minuta vožnje autom od Vrata Biokova je Skywalk Biokovo, a produžiti možete i do najvišeg vrha Biokova, Sv. Jure.

Vrata Biokova - 14 Vrata Biokova - 14 (Foto: Vrata Biokova)

OPG Galjin Dvor

U zaleđu Primoštena nalazi se savršeno mjesto za uživanje u vinu i maslinovom ulju u ambijentu stare kamene kuće i idilične prirode, a ponudu zaokružuje i mogućnost smještaja. U Galjinom dvoru možete otkriti i gotovo endemski tip primoštenskog tradicijskog graditeljstva, arhaičnih kamenih kuća koje čine i zaštićen spomenik kulturne baštine. Poželite li provesti izlet otkrivajući prošlost tog kraja, kao i otkrivajući slasti nagrađivanog vina i maslinovog ulja, Kruševo je odlična ideja.

Gospodarstvo Maslina

Nadomak grada Drniša, na miljevačkom platou smjestio se agroturizam Maslina koji je nastao kao uspješan pokušaj oživljavanja sela. Udaljen je 8 km od Roškog Slapa i 3 km od Visovca, otočića s franjevačkim samostanom, taman na idealnom mjestu da vratite energiju nakon dana provedenog u prirodi.

U okolici postoji niz mogućnosti za najrazličitije izlete, poput biciklizma, zipline-a na rijeci Čikoli, slobodnog penjanja i planinarenja. Drniški pršut, domaći sir, maslinovo ulje, autohtona vina i drugi specijaliteti poput peke i janjetine s ražnja ponos su konobe agroturizama Maslina. 

Konoba Ar'ja

Konoba Ar'ja se nalazi u srcu Poljica, pod Mosorom, na nekoliko kilometara od Splita i Omiša, a obzirom na zadovoljne goste koji neumorno pišu pohvale na njezin račun, odlično je mjesto s kojim možete zaokružiti vikend u tom kraju Lijepe Naše.

U predivnom ambijentu i uz odličnu hranu u konobi se organiziraju i velike i male proslave, ali slobodno možete i s manjom ekipom istražiti lokalnu kuhinju i uživati pod krošnjama drveća. Pršut i sir, soparnik, hobotnica ispod peke i odresci neka su od jela kojima se konoba ponosi.

Seosko domaćinstvo Rupić

„Na seoskom domaćinstvu Rupić doživjet ćete mir dalmatinskog sela, jesti tradicionalnu hranu, zaigrati balote, pješačiti do planinarskog doma, biciklirati ili se samo odmoriti u hladu maslinika ne odričući se udobnosti današnjice“, riječi su domaćina koje najbolje opisuju što vas čeka na 6 km istočno od Šibenika i 12 km do Nacionalnog parka Krka.

Obiteljsko imanje Rupić osim vinograda i maslinika ima i konobu u kojoj možete vidjeti brojne tradicijske predmete iz prošlosti, kao i dječje igralište za najmlađe. Gosti koji su posjetili domaćinstvo hvale domaći kruh, kao i peku, ali i ambijent koji je idealan za „odmoriti dušu i maknuti se od svakodnevne žurbe“.

Na pola puta između Splita i Zagreba: Adrenalinski park Likos u koji ćete htjeti ponovo doći Adrenalinski park Likos - 1 Adrenalinski park Likos - 18 Adrenalinski park Likos - 8 +15 Adrenalinski park Likos - 16

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju