Mince and tatties tradicionalno je škotsko jelo, a vrlo je često i na Jamajci, u koju je stiglo početkom 19. stoljeća. U Škotskoj je i danas upravo to najpopularnije jelo, a na otoku Mull održava se godišnje natjecanje u pripremi mince and tatties.

Sastoji se od mljevene junetine i pire-krumpira, a varijacije su, kao i kod svih "starih" jela, nebrojene. Bez obzira na različite omjere u različitim receptima, glavni su sastojci uglavnom uvijek isti: mljeveno meso, luk, mrkva ili drugo korjenasto povrće i temeljac.

Mljeveno meso i pire jednostavan su domaći obrok, ručak ili večera, idealan za sredinu radnoga tjedna. Možete se i poigrati s ovim škotskim nacionalnim jelom i umjesto s junetinom spraviti ga s divljači, puretinom ili janjetinom.

Odlična je vijest što višak mesa možete upotrijebiti za neko drugo jelo koje u osnovi ima mljeveno meso: mogućnosti ima nebrojeno mnogo i u talijanskoj, meksičkoj, bliskoistočnoj ili hrvatskoj kuhinji, pa je mince and tartties idealno jelo za sve koji vole unaprijed isplanirati svoj kulinarski tjedan.

Sastojci za mljeveno meso s pireom:

Meso

  • 3 žlice masti, maslaca ili ulja
  • 1 veliki žuti luk, nasjeckan
  • 700 g mljevenog mesa junetine, divljači, janjetine ili puretine
  • sol
  • 2 žlice brašna
  • 1 koraba, oguljena i narezana na kockice
  • 2 velike mrkve, oguljene i narezane na kockice
  • 1 čajna žličica majčine dušice
  • 1 čajna žličica mljevenog crnog papra
  • 2 šalice portera ili drugog tamnog piva
  • 2 šalice temeljca od divljači ili govedine
  • 2 čajne žličice umaka Worcestershire 

Pire

  • 2 kg krumpira, oguljenih i narezanih na veće komade
  • sol
  • 60 g maslaca
  • 60 ml vrhnja za kuhanje
  • ½ čajne žličice bijelog papra (po želji)

Priprema mljevenog mesa s pireom:

  1. Zagrijte mast, maslac ili ulje u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte luk dok ne postane staklast, oko 6 minuta. Umiješajte mljeveno meso, posolite i meso i pirjajte još 6 do 10 minuta.
  2. Uspite brašno i dobro promiješajte. Pustite da kuha minutu ili dvije, a zatim dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. Kad zakuha, smanjite vatru i pustite da se kuha još 15 do 20 minuta.
  3. Oguljeni i narezani krumpir skuhajte u slanoj vodi.
  4. Ocijedite pa dodajte maslac i dobro zgnječite krumpire. Dodajte vrhnje, sol i po želji bijeli papar i nastavite gnječiti dok ne dobijete jednoliku kremastu smjesu bez grudica. Za ekstrakremasti pire koristite mikser.

  15 minuta i nekoliko kuna: Trik s kojim će jela od mljevenog mesa imati puno bolji okus +0 Umak od mljevenog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju