• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Mljeveno meso i pire-krumpir: Recept za najpopularnije škotsko jelo, koje ima i svoje natjecanje

Bez obzira na različite omjere u različitim receptima, glavni su sastojci uglavnom uvijek isti: mljeveno meso, luk, mrkva ili drugo korjenasto povrće i temeljac.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 18.05.2023 21:28 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mince and tatties tradicionalno je škotsko jelo, a vrlo je često i na Jamajci, u koju je stiglo početkom 19. stoljeća. U Škotskoj je i danas upravo to najpopularnije jelo, a na otoku Mull održava se godišnje natjecanje u pripremi mince and tatties.

U trendu Vila Pavlovic - 1 Izlet na Kopaonik Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza Zvjezdana noć - 5 Nadrealno Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete Novi kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne

Sastoji se od mljevene junetine i pire-krumpira, a varijacije su, kao i kod svih "starih" jela, nebrojene. Bez obzira na različite omjere u različitim receptima, glavni su sastojci uglavnom uvijek isti: mljeveno meso, luk, mrkva ili drugo korjenasto povrće i temeljac.

Mljeveno meso i pire jednostavan su domaći obrok, ručak ili večera, idealan za sredinu radnoga tjedna. Možete se i poigrati s ovim škotskim nacionalnim jelom i umjesto s junetinom spraviti ga s divljači, puretinom ili janjetinom.

Odlična je vijest što višak mesa možete upotrijebiti za neko drugo jelo koje u osnovi ima mljeveno meso: mogućnosti ima nebrojeno mnogo i u talijanskoj, meksičkoj, bliskoistočnoj ili hrvatskoj kuhinji, pa je mince and tartties idealno jelo za sve koji vole unaprijed isplanirati svoj kulinarski tjedan.

Sastojci za mljeveno meso s pireom:

Meso

  • 3 žlice masti, maslaca ili ulja
  • 1 veliki žuti luk, nasjeckan
  • 700 g mljevenog mesa junetine, divljači, janjetine ili puretine
  • sol
  • 2 žlice brašna
  • 1 koraba, oguljena i narezana na kockice
  • 2 velike mrkve, oguljene i narezane na kockice
  • 1 čajna žličica majčine dušice
  • 1 čajna žličica mljevenog crnog papra
  • 2 šalice portera ili drugog tamnog piva
  • 2 šalice temeljca od divljači ili govedine
  • 2 čajne žličice umaka Worcestershire 

Pire

  • 2 kg krumpira, oguljenih i narezanih na veće komade
  • sol
  • 60 g maslaca
  • 60 ml vrhnja za kuhanje
  • ½ čajne žličice bijelog papra (po želji)

Priprema mljevenog mesa s pireom:

  1. Zagrijte mast, maslac ili ulje u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte luk dok ne postane staklast, oko 6 minuta. Umiješajte mljeveno meso, posolite i meso i pirjajte još 6 do 10 minuta.
  2. Uspite brašno i dobro promiješajte. Pustite da kuha minutu ili dvije, a zatim dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. Kad zakuha, smanjite vatru i pustite da se kuha još 15 do 20 minuta.
  3. Oguljeni i narezani krumpir skuhajte u slanoj vodi.
  4. Ocijedite pa dodajte maslac i dobro zgnječite krumpire. Dodajte vrhnje, sol i po želji bijeli papar i nastavite gnječiti dok ne dobijete jednoliku kremastu smjesu bez grudica. Za ekstrakremasti pire koristite mikser.

 

  • #što kuhati
  • #Recepti
  • #škotska kuhinja
  • #europska kuhinja
  • #mince and tatties
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dobro čuvane tajne Slavonije i Podravine: Ova skrivena mjesta i zanimljive priče vrijedi otkriti
Oglas
Dobro čuvane tajne Slavonije i Podravine: Ova skrivena mjesta i zanimljive priče vrijedi otkriti
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor
"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu
Thai Me Up by Lira
"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu
Kreveti po gradu, umjetnici na trgovima: Počeo je festival Split Calling
Novi cirkus
Kreveti po gradu, umjetnici na trgovima: Počeo je festival Split Calling
Najbolja posuda za mikrovalnu pećnicu
Oprez
Smijemo li drvenu posudu staviti u mikrovalnu pećnicu?
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu, i to s cijelim jajem
Škola kuhanja
Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
S grobova kradu lampione, aranžmane...
Ništa im nije sveto
Počelo je: Kradu sve što stignu, ali ima rješenja kako to spriječiti
Zlostavljanje u zagrebačkom dječjem vrtiću: Jedna odgojiteljica spava, druga ih maltretira
POZIV U NEDJELJU
Kamere snimale šokantne prizore u zagrebačkom dječjem vrtiću: Pojavile se i optužbe za zanemarivanje i zlostavljanje
Njemački ministar zvoni na uzbunu zbog brzog širenja ptičje gripe
NAGLO ŠIRENJE
Uzbuna u Njemačkoj zbog širenja virusa: "Imamo puno žarišta"
show
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Poslušajte Thompsonovu baladu u izvedbi Jacquesa Hodueka
''moram priznati...''
Poslušajte kako to zvuči kad Houdek pjeva Thompsonovu pjesmu!
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Alkohol u starijoj dobi nosi 6 rizika o kojima vam nitko ne govori!
Jedna čaša može biti previše
Alkohol u starijoj dobi nosi 6 rizika o kojima vam nitko ne govori!
zabava
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Samo za hrabre
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Nadzorne kamere snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Impresivno!
Nadzorne kamere u Lici snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Preslatko!
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
tech
Scenarij koji je neizbježan: Ova karta otkriva tko će prvi nestati pod morem koje nezaustavljivo raste
Znanstvenici upozoravaju
Scenarij koji je neizbježan: Ova karta otkriva tko će prvi nestati pod morem koje nezaustavljivo raste
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
sport
Josip Lukačević izgubio životnu bitku u austrijskoj bolnici
S NEPUNE 42 GODINE
Josip Lukačević izgubio životnu bitku u austrijskoj bolnici
Hajduk na otvaranju 11. kola SHNL-a deklasirao Goricu u gostima
Nova tri boda
Hajduk iz kola u kolo sve bolji: Splićani deklasirali Goricu i zasjeli na vrh SHNL-a
Hajduk ostao bez Rokasa Pukštasa za gostovanje u Koprivnici kod Slaven Belupa
Jedina negativna
Težak udarac za Garciju: Nakon Livaje, ostao i bez ponajboljeg igrača za iduće gostovanje
tv
U dobru i zlu: Sve je bilo u redu, ali zašto joj je iznenada pozlilo?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve je bilo u redu, ali zašto joj je iznenada pozlilo?
Kumovi: Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
KUMOVI
Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
MasterChef: Nominacije za stres test donijet će napetosti u crvenom timu! Tko će napustiti natjecanje?
NE PROPUSTITE!
Nominacije za stres test donijet će napetosti u crvenom timu! Tko će napustiti natjecanje?
putovanja
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
novac
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
Nerealna obećanja
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
lifestyle
Ivana Vrdoljak Vanna u blještavim čizmama u Lisinskom
Fantastičan model
Ivana Vrdoljak Vanna: Blještave čizme koje u trenu postaju glavni adut kombinacije, lako se zaljubiti u njih
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele
PRAVO OSVJEŽENJE!
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele te nam otkrila cijeli postupak
Ove boje kose bit će najveći hitovi za zimu 2025./2026.
Jedna ljepša od druge
Ako vam treba promjena – pogledajte koje boje kose će biti najpopularnije ove zime
sve
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Poslušajte Thompsonovu baladu u izvedbi Jacquesa Hodueka
''moram priznati...''
Poslušajte kako to zvuči kad Houdek pjeva Thompsonovu pjesmu!
Njoki od batata
Jednostavno

Maštat ćete o njima svaki dan: Domaći slasni i prozračni njoki od batata u umaku od maslaca i kadulje

Pečeni batat daje njokima divnu slatkastu aromu i svilenkastu teksturu, dok ih bogati maslac s kaduljom i češnjakom pretvara u jelo koje ćete poželjeti pripremati nekoliko puta tjedno. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Složenac s kupusom i mljevenim mesom Hrana i piće
    Nije teško

    Odmotana sarma: Recept za dane kada vam se jede omiljeno jelo, a nemate puno vremena

  • Njoki od batata Hrana i piće
    Jednostavno

    Maštat ćete o njima svaki dan: Domaći slasni i prozračni njoki od batata u umaku od maslaca i kadulje

  • Pohane prokulice s parmezanom Hrana i piće
    Hrskave, a ne bljutave!

    Pržene i posute parmezanom: Dajte prokulicama (ipak) još jednu šansu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close