Slatkast i kremast eliksir od riže ili ječma s cimetom i šećerom meksički je lijek protiv vrućine, a recepti koji se razlikuju od obitelji do obitelji prenose se generacijama. Koliko je domaćica, toliko je i savjeta za pripremu savršene horchate.

Originalno od ječma, kojem i duguje naziv (lat. hordeum), piće je koje su prepoznali i drevni Rimljani te ga koristili kao ljekoviti pripravak za skidanje temperature i hlađenje organizma. Od Europe je pronašao put do Latinske Amerike, a s podnebljem su varirali i sastojci koji su uključivali razne žitarice, orašaste plodove i sjemenke.

Parižani su ječam dodavali u prokuhanu vodu, a recept je sadržavao i sladić, smokve te obilje šećera. Osmislili su i verziju s mljevenim bademom, a Britanci su je nadopunili mirisnim ljekovitim biljem.

U Španjolskoj se za pripremu osvježavajućeg pića koristio gomolj šilja ili oštrika jer ima orašast okus i obilje proteina, pa se koristio i kao zamjena za mlijeko.

Ljekoviti napitak Hrana i piće Ljekoviti napitak za manje od 10 kuna: Prijatelj ravnog trbuha i zdrave jetre

Recept za horchatu:

1 šalica riže
1 – 2 vanilin šećera (ovisno o ukusu)
1/2 šalice mljevenih badema
1 štapić cimeta
340 ml kondenziranog mlijeka
1,5 šalica običnog ili bademova mlijeka
1 l vode
2 šalice kave
led

Priprema:

1. Namočite rižu, cimet i bademe u posudi s vodom preko noći ili najmanje 5 sati.

2. Ocijedite mješavinu i bacite vodu pa miksajte s kondenziranim mlijekom dok se riža posve ne usitni.

3. Procijedite tekućinu kroz gazu, dodajte mlijeko te vanilin šećera prema ukusu. Ulijte u čaše pa dodajte kuhanu kavu i led.

Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade četvrtkom? Juha od žutog graška Stockholm - 1 Švedska - 4 +2 Švedska - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju