Mississippi mud pie jedna je od poslastica za koje postoji toliko recepata da ćemo rijetko naići na dvije iste. Dolazi u svim oblicima i veličinama, nekad imaja dva, a nekad i šest slojeva, i mogu, ali i ne moraju, sadržavati sladoled, lješnjake, šlag, kremu i razne druge dodatke.
Mi smo odabrali recept koji će osvojiti ljubitelje čokolade – u slojevima: čokoladni keksi, brownie, puding od čokolade i šlag. Bogata, savršena u svakom zalogaju, istovremeno hrskava i kremasta, ova dekadentna pita mogla bi vam postati omiljena blagdanska poslastica.
Ovaj brzi američki desert ima i praktičan bonus: kora, brownie i puding vole biti na hladnom, pa pitu možete napraviti do dva dana ranije i spremiti je u hladnjak te je samo prekriti šlagom prije posluživanja. Gotovu je možete držati u hladnjaku do tri dana.
Vrijeme pripreme: 50 minuta.
Sastojci za Mississippi mud pie:
Kora:
- 85 g maslaca
- 300 g keksa Oreo
- 1/2 čajne žličice soli
Brownie:
- 85 g maslaca
- 50 g bijelog šećera
- 55 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 25 g kakaa u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne žličice soli
- 30 g glatkog brašna
- 1/8 čajne žličice praška za pecivo
Čokoladna krema:
- 1 pakiranje pudinga od čokolade (bez kuhanja)
- (koliko piše na pakiranju) mlijeka
Šlag:
- 350 ml vrhnja za šlag
- 30 g šećera u prahu
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- čokolada za posipanje (po želji)
- keksi Oreo (po želji)
Priprema Mississippi mud piea:
Kora:
- Namastite pleh ili ga obložite papirom za pečenje.
- Zagrijete pećnicu na 175 stupnjeva.
- Otopite maslac.
- Sameljite kekse.
- Samljevenim keksima dodajte rastopljeni maslac i sol. Miješajte električnom miješalicom dok smjesa ne počne izgledati poput mokrog pijeska. Kada uštipnete tijesto s dva prsta, treba zadržati oblik.
- Prebacite tijesto u nisku posudu za pečenje, utisnite dnom čaše i izvucite rubove od oko 1,5 cm visine.
- Pecite 8-10 minuta – dok kora u sredini više nije mokra.
- Izvadite i ostavite da se hladi dok radite smjesu za brownie.
Brownie:
- Otopite maslac.
- Dodajte bijeli i smeđi šećer te miješajte dok se maslac sasvim ne prožme šećer.
- Dodajte jaje, kakao u prahu, ekstrakt vanilije i sol te miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Umiješajte brašno i prašak za pecivo tako da ne ostanu grudice.
- Ravnomjerno rasporedite smjesu po kori.
- Pecite 20 do 25 minuta, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Krema:
- Napravite puding od čokolade (koji se ne kuha) prema uputama na pakiranju.
- Ravnomjerno izlijte puding na podlogu od brownieja.
- Izravno na površinu pudinga stavite plastičnu kuhinjsku foliju i ostavite u hladnjaku preko noći ili najmanje dva sata.
Šlag:
- Napravite šlag od vrhnja i umiješajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije.
- Ravnomjerno premažite pitu šlagom.
- Po želji ukrasite grubo mrvljenim keksima i /ili pospite čokoladom.