Mesne okruglice s ricotta sirom su ukusna i sočna inačica "običnih" mesnih okruglica. Ricotta im daje kremastu i nježnu teksturu, zbog čega su laganije od klasičnih "ćufti", a okus im je – odličan. Možete ih raditi s mljevenom puretinom, junetinom, svinjetinom ili s kombinacijom mesa po vašem izboru.
Mesne okruglice s ricottom peku se u pećnici, a potom se utope u finom gustom umaku od rajčice. Možete koristiti i kupovni umak i tako uštedjeti dvadesetak minuta. Uz mesne okruglice s ricottom poslužite prilog po želji – samo zelenu salatu, krumpir i tjesteninu. Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za 4 izdašne porcije.
Mesne okruglice s ricotta sirom - sastojci:
Za okruglice
- 450 g mljevene puretine ili junetine
- 125 g ricotta sira
- 60 g parmezana
- 30 g panko mrvica
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica soli
- 1/2 čajne žličice talijanske ili mediteranske mješavine začina
- maslinovo ulje, za namastiti lim
Za umak
- 800 ml gotovog umaka od rajčice (može i kupovnog)
- 15 g panko mrvica
- 30 g parmezana
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica peršina, nasjeckanog na sitno
Mesne okruglice s ricotta sirom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Pomiješajte sve sastojke za mesne okruglice i oblikujte 20-ak manjih okruglica.
- Namastite vatrostalnu posudu za pečenje maslinovim uljem i rasporedite okruglice.
- Pecite 20-25 minuta na sredini pećnice. Nježno odvojite okruglice od lima ako su se zapekle. Nemojte ugasiti pećnicu.
- Gotovi umak od rajčice izlijte u vatrostalnu posudu s okruglicama i dobro promiješajte.
- Pomiješajte panko mrvice, parmezan, 2 čajne žličice maslinovog ulja i peršin u maloj posudi. Posipajte mesne okruglice u umaku pripremljenom smjesom.
- Vratite posudu u pećnicu na 5-7 minuta. Uključite ventilator i tako pecite još 2-3 minute da mrvice postanu hrskave.
- Poslužite toplo i uživajte.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Bolja od samoborske? Recept za prefinu bledsku kremšnitu koja drrrhti dok stiže na stol +4