Tinga je meksičko jelo sastavljeno od vučenog mesa u umaku od rajčice, ljutih papričica i luka, a koje se jede s tortiljama, salsom, komadićima avokada i kiselim vrhnjem.
Tinga se može pripremiti s različitim vrstama mesa poput piletine, svinjetine i junetine, a upotrijebiti možete čak i puretinu. Mi vam donosimo upravo recept s potonjim mesom.
Čak i ako upotrijebite nemasne komade puretine poput otkoštenih prsa, meso neće biti presušeno. Važno je slijediti korake iz recepta koji slijedi.
Imajte na umu da je adobo umak važan je dio ovog recepta, a koji se može katkad nabaviti u specijaliziranim trgovinama začina i zdrave hrane, ali i na internetu. Nemojte bez njega iskušavati ovaj recept jer rezultat neće biti zadovoljavajući.
Sastojci:
- 1 kg otkoštenih purećih prsa
- 600 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 400 ml meksičkog adobo umaka s chipotle papričicama
- 250 ml pilećeg temeljca
- 60 ml meda
- 4-5 češnja češnjaka
- 2 stapke celera
- 2 čajne žličice sjemenka kumina
- 1 veliki luk
- 1 žlica kakao praha
- 1 lovorov list
- sol i crni papar po želji
- biljno ulje po želji
- svježi listići timijana
Priprema:
- Otkoštena pureća prsa začinite sa solju, paprom i 30 mililitara meda. Stavite sa strane da se mariniraju.
- U velikom loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i stapke celera. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko pola minute. Posolite i popaprite po želji.
- Začinite s kakao prahom, dodajte sjemenke kumina, listiće timijana i lovorov list. Sve dobro promiješajte.
- Podlijte smjesu u loncu s pilećim temeljcem. Dodajte adobo umak s chipotle papričicama, nasjeckane rajčice i ostatak meda.
- Kada tekućina zavrije, u nju stavite marinirana pileća prsa.
- Smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno dva sata na laganoj temperaturi, ili dok se puretina ne počne raspadati na sam dodir.
- Vilicom 'narežite' meso na trakice i poslužite ga u skuhanom umaku na kruhu, tortiljama ili uz prilog po želji. Dobar tek!
Zagorske lazanje: Savršen recept za potrošiti ostatke od purice s mlincima +1