Mlince u ulozi lazanja ne treba prethodno kuhati, pa čak ni preliti vrućom vodom jer će omekšati u umaku tijekom pečenja. Zato tijekom slaganja lazanja u vatrostalnu posudu treba pripaziti da ih dobro obložite umakom od mlijeka i brašna.
Ovakav složenac odlično je rješenje za višak kuhane ili pečene puretine, kao i piletine. Poslužiti može i kuhano i pečeno meso, a odlučite li se na kuhanje dodajte i koju mrkvu te luk kako biste dobili i juhu.
Sastojci za zagorske lazanje:
- 500 g zagorskih mlinaca
- 500 g puretine
- vezica kopra
- 200 ml vrhnja
- sol, papar
- glavica luka
- 1 mrkva
- 150 g parmezana
- žlica otopljenog maslaca
Umak:
- 30 g maslaca
- 3 žlice brašna
- 6 dl mlijeka
- 60 g parmezana
- muškatni oraščić
Priprema:
- Popržite luk pa dodajte naribanu mrkvu, narezano meso i kratko pirjajte. Dodajte vrhnje za kuhanje i ostavite neka se pirja dok se ne zgusne. Dodajte narezani kopar.
- Zagrijte maslac i dodajte brašno i pirjajte dok brašno ne potamni. Maknite s vatre i ulijte mlijeko pa uz miješanje zakuhajte, a onda na laganoj vatri kuhajte dok umak ne postane kremast. Umiješajte naribani parmezan i začinite.
-
Vatrostalnu posudu namastite svinjskom masti pa rasporedite tanki sloj umaka, zatim položite red mlinaca, a na njih umak, piletinu i dio parmezana. Ponavljajte dok vam ne postane sastojaka tako da završite piletinom, umakom i parmezanom.
- Sve nakapajte otopljenim maslacem pa pecite na 200°C oko 40 min.
Za prste polizati! 7 savjeta uz koje će blagdanska purica biti sočnija nego ikad prije +3