Meksička riža s grahom popularan je prilog i jelo u ovoj sjevernoameričkoj državi. Obuhvaća rižu kuhanu u temeljcu i grah koji se začinjavaju s rajčicom, lukom, češnjakom i začinima. 
Uz luk i češnjak, u meksičkoj riži obavezno se mora naći nešto mljevenog kumina, slatke paprike i sušenog origana. 
Kombinacija graha i riže popularno je i u Južnoj Americi. Štoviše, riječ je o nutricionistički uravnoteženoj kombinaciji napravljenoj od relativno jeftinih i dostupnih namirnica koja će se naći na jelovniku stanovnika Latinske Amerike – baš svaki dan. 
Mi vam donosimo jednostavan recept za meksičku rižu s grahom. Ako želite da jelo bude gotovo u što je moguće kraćem roku, grah unaprijed namočite i skuhajte ga zasebno ili se poslužite onim iz konzerve.
Sastojci:
- 500 ml povrtnog temeljca
 - 350 g kuhanog graha
 - 250 g riže
 - 1 paprika
 - 1 manji luk
 - 1-2 češnja češnjaka
 - 1 žlica koncentrata rajčice
 - 1 čajna žličica mljevenog kumina
 - 1 čajna žličica mljevene slatke paprike
 - 1 čajna žličica sušenog origana
 - biljno ulje po želji
 - sol i papar po želji
 
Priprema:
- Zagrijte ulje u većoj tavi ili loncu, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i papriku. Pirjajte povrće oko dvije do tri minute.
 - Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
 - Dodajte kumin, mljevenu papriku i origano. Dobro promiješajte i pirjajte još oko pola minute.
 - Dodajte rižu, tostirajte je lagano oko dvije minute.
 - Dodajte koncentrat rajčice i dobro promiješajte.
 - Podlijte rižu s povrtnim temeljcem i dodajte kuhani grah. Kad tekućina zavrije, smanjite temperaturu, pokrijte posudu i kuhajte sve zajedno 15 do 20 minuta dok se riža ne skuha al dente.
 - Posolite i popaprite po želji.
 - Uklonite posudu s vatre, pustite rižu u poklopljenoj posudi još dvije do tri minute, a potom je poslužite. Dobar tek!
 
 
    
        Veliki vodič: Koje žitarice obvezno treba namočiti prije kuhanja da ne postanu štetne
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    
 
                    
 
                    

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            