Meksička riža s grahom popularan je prilog i jelo u ovoj sjevernoameričkoj državi. Obuhvaća rižu kuhanu u temeljcu i grah koji se začinjavaju s rajčicom, lukom, češnjakom i začinima.
Uz luk i češnjak, u meksičkoj riži obavezno se mora naći nešto mljevenog kumina, slatke paprike i sušenog origana.
Kombinacija graha i riže popularno je i u Južnoj Americi. Štoviše, riječ je o nutricionistički uravnoteženoj kombinaciji napravljenoj od relativno jeftinih i dostupnih namirnica koja će se naći na jelovniku stanovnika Latinske Amerike – baš svaki dan.
Mi vam donosimo jednostavan recept za meksičku rižu s grahom. Ako želite da jelo bude gotovo u što je moguće kraćem roku, grah unaprijed namočite i skuhajte ga zasebno ili se poslužite onim iz konzerve.
Sastojci:
- 500 ml povrtnog temeljca
- 350 g kuhanog graha
- 250 g riže
- 1 paprika
- 1 manji luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 čajna žličica mljevenog kumina
- 1 čajna žličica mljevene slatke paprike
- 1 čajna žličica sušenog origana
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte ulje u većoj tavi ili loncu, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i papriku. Pirjajte povrće oko dvije do tri minute.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
- Dodajte kumin, mljevenu papriku i origano. Dobro promiješajte i pirjajte još oko pola minute.
- Dodajte rižu, tostirajte je lagano oko dvije minute.
- Dodajte koncentrat rajčice i dobro promiješajte.
- Podlijte rižu s povrtnim temeljcem i dodajte kuhani grah. Kad tekućina zavrije, smanjite temperaturu, pokrijte posudu i kuhajte sve zajedno 15 do 20 minuta dok se riža ne skuha al dente.
- Posolite i popaprite po želji.
- Uklonite posudu s vatre, pustite rižu u poklopljenoj posudi još dvije do tri minute, a potom je poslužite. Dobar tek!
Vodič za kuhanje: Koje žitarice obvezno treba namočiti prije kuhanja? +3