Meksička riža s grahom popularan je prilog i jelo u ovoj sjevernoameričkoj državi. Obuhvaća rižu kuhanu u temeljcu i grah koji se začinjavaju s rajčicom, lukom, češnjakom i začinima.

Uz luk i češnjak, u meksičkoj riži obavezno se mora naći nešto mljevenog kumina, slatke paprike i sušenog origana.

Kombinacija graha i riže popularno je i u Južnoj Americi. Štoviše, riječ je o nutricionistički uravnoteženoj kombinaciji napravljenoj od relativno jeftinih i dostupnih namirnica koja će se naći na jelovniku stanovnika Latinske Amerike – baš svaki dan.

Mi vam donosimo jednostavan recept za meksičku rižu s grahom. Ako želite da jelo bude gotovo u što je moguće kraćem roku, grah unaprijed namočite i skuhajte ga zasebno ili se poslužite onim iz konzerve.

Sastojci:

  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 350 g kuhanog graha
  • 250 g riže
  • 1 paprika
  • 1 manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina
  • 1 čajna žličica mljevene slatke paprike
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u većoj tavi ili loncu, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i papriku. Pirjajte povrće oko dvije do tri minute.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
  3. Dodajte kumin, mljevenu papriku i origano. Dobro promiješajte i pirjajte još oko pola minute.
  4. Dodajte rižu, tostirajte je lagano oko dvije minute.
  5. Dodajte koncentrat rajčice i dobro promiješajte.
  6. Podlijte rižu s povrtnim temeljcem i dodajte kuhani grah. Kad tekućina zavrije, smanjite temperaturu, pokrijte posudu i kuhajte sve zajedno 15 do 20 minuta dok se riža ne skuha al dente.
  7. Posolite i popaprite po želji.
  8. Uklonite posudu s vatre, pustite rižu u poklopljenoj posudi još dvije do tri minute, a potom je poslužite. Dobar tek!

Vodič za kuhanje: Koje žitarice obvezno treba namočiti prije kuhanja? Rižoto Ječam - 7 Ječam - 6 +3 Popečci od prosa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju