• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #masterchef

A kako biste se vi snašli? Recept iz MasterChefa na kojem je pao Leo Jurešić

Chef Damir Tomljanović kandidatima je raspisao detaljan, ali ipak kompliciran recept za janjetinu...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 27.12.2022 12:49 komentari
viber Created with Sketch.
Janjetina
Janjetina (Foto:Nova TV)

Mnogima favorit u MasterChefu, Leo Jurešić, pao je na mesnom receptu chefa Damira Tomljanovića. Tradicionalno janjeće jelo, trebalo je pripremiti na moderan način, kako im je objasnio chef Damir. Kandidatima je raspisao detaljan recept, a kako biste se vi snašli u njemu? U nastavku donosimo upute kako pripremiti ovo moćno mesno jelo

Namirnice:

  • janjeća prsa s kosti
  • maslinovo ulje
  • suncokretovo ulje
  • mladi krumpir
  • luk
  • krumpir
  • češnjak
  • lovorov list
  • poriluk
  • timijan
  • majčina dušica
  • peršin
  • ružmarin
  • crne masline
  • mladi luk
  • korijen celera
  • mrkva
  • crveno vino
  • škrobno brašno
  • koncentrat rajčice
  • worchester umak
  • demi glace
  • jaja
  • ljutika
  • šećer kristal
  • aceto balsamico
  • bijeli papar
  • sol
  • baby mrkva
  • baby cikla
  • tikvica
  • tabasco
  • dijon senf
  • med
  • menta
  • limun
  • 7 g gomma gelan
  • 7 g agar agara
  • prah od cikle
  • mikrozelenje


Postupak:

  1. Prilikom obrade mesa izvaditi janjeće filete i ostaviti ih sa strane za izradu tartara. Izvaditi kosti iz janjećih prsa, napraviti roladu, zatvoriti na tavi sa svih strana i staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 200°C.
  2. U istu pećnicu, na istu temperaturu staviti peći janjeće kosti za umak dok ne dobiju lijepu, karameliziranu boju.
  3. U 2 dcl hladne vode umiješati 4 velike žlice škrobnog brašna i prstohvat soli. Staviti kuhati dok se ne dobije gusta smjesa poput gela. Kušati okus i dosoliti po potrebi.
  4. Pripremiti pleh s papirom za pečenje, po njemu žlicom razvući mlaku smjesu u željeni oblik i staviti u drugu pećnicu prethodno zagrijanu na 85°C s ventilatorom na cca 85 do 95 minuta. Paziti na debljinu namaza smjese, mora biti suho, ne presušeno.
  5. Za pripremu umaka od janjetine iskoristiti običnu mrkvu, korijen celera, luk, glavicu češnjaka, 1 lovorov list i kasnije otpad od ostale pripreme. Povrće popržiti na malo maslinovog ulja da dobije boju. Dodati koncentrat rajčice, malo ružmarina i majčine dušice, podliti s crvenim vinom, pustiti da ispari i dodati vode, worchester umaka i kosti kada dobiju boju od pečenja. Procijediti kasnije kroz sito i gazu, po potrebi zgusnuti škrobnim brašnom i doraditi boju demi glace-om.
  6. Odmah staviti garnituru povrća za pečenje koja je potrebna za kremu za punjenje pommes souffle. Punilo tj. kremu izraditi od krumpira, malo češnjaka i umaka od pečenja.
  7. Garnitura za pečenje je: mladi krumpir, očišćeni češnjak, luk, crne masline, bouquet garni.
  8. Staviti ciklu u pećnicu s timijanom, posoliti, dodati malo vode i maslinovog ulja i staviti je u alu foliju.
  9. Baby mrkvu skuhati u posebnoj posudi.
  10. Napraviti bouquet garni od bijelih dijelova poriluka, ružmarina, majčine dušice, grančica peršina, lovorovog lista i timijana. Dodati pečenju na kraju, zadnjih 20 minuta (paziti da ne zagori) ili izvaditi pa vratiti na kraju uz svježi mladi luk.
  11. Na mandolinu jako tanko narezati krumpir po široj strani. Na pleh staviti papir za pečenje i posložiti listove krumpira jedan uz drugi u dva reda da se mogu preklopiti.
  12. Jedan red posipati škrobnim brašnom kroz sito, drugi premazati s bjelanjkom od jednog jaja. Preklopiti ih, lagano stisnuti i pustiti 25 minuta da se povežu. Modlom oblikovati krugove, pržiti ih u dubokoj masnoći na 150°C dok se ne napuhnu i dobiju boju. Podlijevati tijekom pečenja s žlicom ulje odozgora. Kada se ohlade, napuniti s kremom od pečenja.
  13. Druga tehnika za pommes souffles: narezati na mandolinu tanki list od krumpira pa prvo pržiti u ulju na 120°C, ohladiti krumpir pa ponovno pržiti na 180°C.
  14. Pripremiti janjeći file za tartar, začiniti. Aromatizirati maslinovo ulje s češnjakom i timijanom. Napraviti majonezu od tog ulja, 1 jaja i senfa, začiniti sa soli, tabascom, iskosanim peršinom.
  15. Na mandolinu narezati tikvicu na trakice, slagati ih na prijanjajuću foliju. Smjesu od tartara staviti u dresir vrećicu i nanijeti u ravnomjernom sloju preko tikvica. Zarolati, rolicu formiranu u foliji spremiti u frižider do posluživanja.
  16. Pripaziti na pečenje, stalno ga podlijevati s janjećim umakom razrijeđenim s vodom. Po želji, može se koristiti i alu folija za prekriti ga. Fond uzeti na početku kuhanja umaka u posebnu posudu.
  17. Napraviti gel od mente i limuna s agar agarom ili gelanom (po želji, ovisno o procjeni potrebnog vremena), staviti ga u „squeeze“ bočicu. Mentu raditi kao infuzirani čaj, na 3 dcl tekućine ide 3 grama gelana. Čaj procijediti, ohladiti, umiješati gelan i ponovno ga zakuhati 1 minutu pa staviti u pleh da se stisne. Razraditi štapnim mikserom u gel.
  18. Ljutiku u komadu staviti u alu foliju i tako peći na tavici. Dodati šećer, aceto balsamico i med, i na kraju glazirati.
  19. Dovršiti stakleni čips u ulju na 150°C cca 2 minute.
  20. Servirati.
U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Čokoladne kocke Savršenstvo bez mane Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom

  • #masterchef
  • #chef Damir Tomljanović
  • #janjetina
  • #Leo Jurešić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Stari patuljak
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Kako putovati
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
oglasio se GONG, HND, vlada...
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
Masovna makljaža maskiranih muškaraca na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih muškaraca na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
sport
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
uživo na Novoj TV i gol.hr-u!
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
Kumovi: Nema još puno vremena - moraju ga spasiti odmah
KUMOVI
Kumovi: Nema još puno vremena - moraju ga spasiti odmah
putovanja
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
sve
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Cacio e Pepe
Korak po korak

Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka

Kremasto, pikantno i neodoljivo slasno jelo možete napraviti od tjestenine, papra u zrnu i sira za samo 20 minuta... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Janjetina Hrana i piće
    Slasna janjetina

    Okušajte se u izazovu: Pripremite kod kuće recept Damira Tomljanovića iz MasterChefova stres testa

  • MasterChef - 24 Hrana i piće
    Zlatna pravila

    Naučili su na teži način: Kandidati MasterChefa otkrivaju navjeće pogreške kod pripreme rižota

  • Cacio e Pepe Hrana i piće
    Korak po korak

    Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close