Pet natjecatelja MasterChefaMaja Jalšovec, Anita Vuković, Marko Kolak, Emina Bajramović i Vesna Slavica, zbog jela koja nisu zadovoljila žiri ovoga puta moraju u eliminacijski test, a jedan od njih napustiti će natjecanje.

Kako bi se spasili i ostali u showu, natjecatelji moraju kopirati jelo mentora Damira Tomljanovića tako da bude što sličnije originalu, o čemu će odlučiti žiri. Za stres test pripremio je gratinirani janjeći laks kare s umakom od kostiju, pire od celera s baby mrkvom, čimulicama i uljem od mente. Želite li se i sami okušati u pripremi, bez stresa, provjerite je u nastavku i usporedite svoj rezultat s onim kandidata u MasterChefu.

Gdje je danas MasterChef Ivan Temšić? Prošlogodišnji pobjednik otkrio kako mu se život potpuno promijenio nakon showa MasterChef - 4 MasterChef - 3 MasterChef - 1 +0 MasterChef - 2

Recept za janjeći laks kare:

  • janjetina
  • pistacije
  • peršin
  • rikola
  • ružmarin
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • sol
  • šareni papar
  • bijeli papar
  • tvrdi sir
  • zeleni papar
  • krušne mrvice 
  • mrkva 
  • rajčica
  • celer stabljika 
  • koncentrat rajčice 
  • ljutika
  • majčina dušica
  • lovorov list 
  • škrobno brašno
  • crveno vino
  • peršin korijen 
  • češnjak 
  • celer korijen 
  • mlijeko 
  • menta
  • suncokretovo ulje 
  • baby mrkva 
  • čimulica 

Priprema janjećeg laks karea: 

  1. Otkoštiti janjeći rack i očistiti meso od žilica i masnoće.
  2. Staviti kosti u pećnicu na 200° C da se karameliziraju.
  3. Popržiti povrće za temeljac na malo ulja da dobije boju i podliti s vinom. Reducirati vino, pustiti da ispari alkohol. Zaliti s vrućom vodom, dodati unutra kosti kada dobiju boju. Kuhati što duže, procijediti i po potrebi zgusnuti sa škrobnim brašnom.
  4. Pripremiti pire od celera.
  5. Pripremiti smjesu za gratiniranje od začinskog bilja, rikole i pistacija. Pripremiti ulje od mente.
  6. Blanširati listove čimulice, ohladiti ih. Skuhati baby mrkvu. Tostirati pistacije.
  7. Popržiti meso sa svih strana na tavi, obložiti smjesom za gratiniranje i zapeći na 230° C do maksimalne temperature mesa od 54° C. Odmoriti par minuta prije rezanja.
  8. Sotirati baby mrkvu i listove čimulice. Servirati.

Važno pravilo MasterChefa: Zašto nikada ne smijemo ostaviti noževe u sudoperu? MasterChef - 1 MasterChef - 3 +0 MasterChef - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju