Pet natjecatelja MasterChefa – Maja Jalšovec, Anita Vuković, Marko Kolak, Emina Bajramović i Vesna Slavica, zbog jela koja nisu zadovoljila žiri ovoga puta moraju u eliminacijski test, a jedan od njih napustiti će natjecanje.
Kako bi se spasili i ostali u showu, natjecatelji moraju kopirati jelo mentora Damira Tomljanovića tako da bude što sličnije originalu, o čemu će odlučiti žiri. Za stres test pripremio je gratinirani janjeći laks kare s umakom od kostiju, pire od celera s baby mrkvom, čimulicama i uljem od mente. Želite li se i sami okušati u pripremi, bez stresa, provjerite je u nastavku i usporedite svoj rezultat s onim kandidata u MasterChefu.
Gdje je danas MasterChef Ivan Temšić? Prošlogodišnji pobjednik otkrio kako mu se život potpuno promijenio nakon showa +0
Recept za janjeći laks kare:
- janjetina
- pistacije
- peršin
- rikola
- ružmarin
- maslac
- maslinovo ulje
- sol
- šareni papar
- bijeli papar
- tvrdi sir
- zeleni papar
- krušne mrvice
- mrkva
- rajčica
- celer stabljika
- koncentrat rajčice
- ljutika
- majčina dušica
- lovorov list
- škrobno brašno
- crveno vino
- peršin korijen
- češnjak
- celer korijen
- mlijeko
- menta
- suncokretovo ulje
- baby mrkva
- čimulica
Priprema janjećeg laks karea:
- Otkoštiti janjeći rack i očistiti meso od žilica i masnoće.
- Staviti kosti u pećnicu na 200° C da se karameliziraju.
- Popržiti povrće za temeljac na malo ulja da dobije boju i podliti s vinom. Reducirati vino, pustiti da ispari alkohol. Zaliti s vrućom vodom, dodati unutra kosti kada dobiju boju. Kuhati što duže, procijediti i po potrebi zgusnuti sa škrobnim brašnom.
- Pripremiti pire od celera.
- Pripremiti smjesu za gratiniranje od začinskog bilja, rikole i pistacija. Pripremiti ulje od mente.
- Blanširati listove čimulice, ohladiti ih. Skuhati baby mrkvu. Tostirati pistacije.
- Popržiti meso sa svih strana na tavi, obložiti smjesom za gratiniranje i zapeći na 230° C do maksimalne temperature mesa od 54° C. Odmoriti par minuta prije rezanja.
- Sotirati baby mrkvu i listove čimulice. Servirati.
Važno pravilo MasterChefa: Zašto nikada ne smijemo ostaviti noževe u sudoperu? +0