Galerija Master trikovi -Rižoto od gljiva - 12 Master trikovi -Rižoto od gljiva - 9 Master trikovi -Rižoto od gljiva - 4 Master trikovi -Rižoto od gljiva - 8 Master trikovi -Rižoto od gljiva - 10 +7 Master trikovi -Rižoto od gljiva - 13

Nakon školovanja u europskim kulinarskim školama i tesanja zanata po europskim kuhinjama koje nose Michelinove zvjezdice, u Zagrebu je otvorio restoran Haustor Haus, koji je nudio većinom originalna, ili barem kreativna jela u kojima se inzistiralo na kvaliteti namirnica i isticanju umamija.

Uslijed početka koronakrize Lovro je ponovno okušao sreću izvan granica Hrvatske i donedavno je radio u Njemačkoj u restoranu okrunjenom jednom Michelinovom zvjezdicom.

Za Punkufer.hr Lovro Smetiško će u deset kratkih videa uz pomoć Podravkinih proizvoda otkrivati trikove pripreme običnih namirnica na neuobičajen i pomalo pomaknut način te nam pokazati kako biti što kreativniji u svojoj kuhinji. Na raznim delicijama pokazat će nam tehnike kuhanja koje izvlače najbolje od sezonskih namirnica, od kojih će neke pripremati na neočekivan način.

Master trikovi -Rižoto od gljiva - 11 Master trikovi -Rižoto od gljiva - 11 (Foto: Nova Studio)

U prvom videu u serijalu Master trikovi donosimo recept za zlatni standard rižota sa mješavinom žitarica Zlato polje 3 žita umjesto klasične riže za rižoto te svježim sezonskim gljivama.

Sitni detalji, od rezanja luka do ubacivanja namirnice koju dodajemo u rižoto, krucijalni su da taj rižoto ispadne dobar, a kako to sve napraviti, pogledajte u prvom videu Master trikova s Lovrom Smetiškom, koje donosi Podravka.

Master trikovi -Rižoto od gljiva - 12 Master trikovi -Rižoto od gljiva - 12 (Foto: Nova Studio)

RECEPT – RIŽOTO OD GLJIVA

Sastojci:
2 glavice luka
30 ml maslinova ulja
200 g Zlato polje 3 žita
200 g gljiva (šampinjoni, portobello, shiitake)
50 – 100 ml bijelog vina
1 kocka Podravka povrtnog temeljca
70 g maslaca
50 g parmezana
prstohvat Vegeta Maestro bijelog papra

Master trikovi -Rižoto od gljiva - 1 Master trikovi -Rižoto od gljiva - 1 (Foto: Nova Studio)

Priprema:

1. Napravite pripremu za rižoto. Narežite na sitne kockice dvije manje do srednje glavice luka. Gljivama odstranite stapke, a klobuke narežite na kockice.
2. Rastopite Podravka povrtni temeljac u vrućoj vodi pa mu dodajte peteljke gljiva.
3. Dinstajte luk na maslinovu ulju dok ne postane proziran, ali ne bi trebao dobiti boju, te ga malo posolite da pusti tekućinu. Potom mu dodajte Zlato Polje 3 žita i dinstajte dok ne postanu prozirna kako bi kasnije otpustila škrob. Nakon toga podlijte bijelim vinom tek da prekrije tri žita pa pustite neka alkohol malo ispari te polako podlijevajte povrtnim temeljcem u kojem su se kuhale stapke gljiva.

Master trikovi -Rižoto od gljiva - 6 Master trikovi -Rižoto od gljiva - 6 (Foto: Nova Studio)

4. Pred kraj kuhanja dodajte gljive. Bitno je da ih ne dodate prerano kako se ne bi raskuhale, ili prekasno kako ne bi bile sirove. Dvije do tri minute prije nego što ćete poslužiti rižoto dodajte portobello gljive, pa šampinjone, a nakon njih shiitake jer njima treba nešto kraće da budu gotove.
5. Dodajte im prstohvat bijelog papra, maslac i parmezan, na kojem ne treba štedjeti.

Master trikovi -Rižoto od gljiva - 7 Master trikovi -Rižoto od gljiva - 7 (Foto: Nova Studio)

6. Rižoto ukrasite čipsom od parmezana. Naribajte parmezan i postavite ga u obliku kruga na papir za pečenje, pecite ga na 180 °C dok se ne rastopi. Pazite da ostane žut, a ne smećkast.
7. Rižoto poslužite vruć i uživajte u njemu odmah.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju