Maneštra s bobićima tradicionalno je istarsko jelo koje slavi bogatstvo lokalnih namirnica i jednostavnost pripreme. Glavni su sastojci kukuruz, odnosno "bobići", grah, grašak, krumpir, istarska panceta ili neko drugo suho meso, koji zajedno stvaraju bogat i hranjiv obrok. Jelo se inače kuha polako, što dopušta svim sastojcima da otpuste svoje okuse i stvore gustu, aromatičnu juhu, a mi smo pronašli način da ubrzamo proces, a dobijemo isti gušt.
Okus maneštre dodatno se obogaćuje lovorovim listom i češnjakom, dok suho meso daje specifičnu dimljenu notu. Maneštru s bobićima posebnom čini njezina svestranost i prilagodljivost. U ljetnim mjesecima često se priprema s mladim kukuruzom i svježim povrćem, dok zimi prevladavaju sušeni sastojci ili oni iz limenke koji pružaju bogatiji i jači okus, no u svako doba godine tu je nezaobilazan sastojak – Podravka Passata od domaćih rajčica, koja će svakoj maneštri s bobićima dati privlačnu boju koja otvara apetit i svilenkastu teksturu. Njezin bogati okus potječe od rajčica koje dozrijevaju na osunčanim poljima Istre, Podravine, Međimurja, varaždinskog kraja i Slavonije i koje se prerađuju unutar 24 sata od berbe, čime se osiguravaju maksimalna svježina i kvaliteta.
Maneštra s bobićima - 3 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
Passata savršeno povezuje sve sastojke, kukuruz, grah i grašak te nezaobilazni pešt, te ističe prirodne okuse variva. Upravo je ta kombinacija tradicije i kvalitete ono što maneštru s bobićima čini nezaobilaznim dijelom istarskog kulinarskog nasljeđa.
Jelo se obično poslužuje uz krišku domaćeg kruha, a često se prelijeva maslinovim uljem za dodatnu punoću okusa. Maneštra nije samo hrana već i dio istarskog kulturnog identiteta, simbol zajedništva i tradicije koji se prenosi s generacije na generaciju. Isprobajte je napraviti i vi po ovom receptu.
Maneštra s bobićima - 1 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
RECEPT – Maneštra s bobićima
Sastojci:
2 krumpira
2 mrkve srednje veličine
pola tikvice
1 veći luk
4 veća režnja češnjaka
10 dag istarske pancete
4 jušne žlice Podravka Passate
1 l Podravka Kokošjeg tekućeg temeljca
0,5 l vode
1 kukuruz u limenci Podravka
1 grah u limenci Podravka
1 grašak u limenci Podravka
1 žlica pešta (1 režanj češnjaka, 4 grančice peršina i 3 šnite pancete)
4 žlice maslinova ulja
sol
papar
lovorov list
Maneštra s bobićima - 5 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
Priprema:
- Odrežite luk napola, pola tikvice napola i mrkve na kockice i na dvije žlice maslinova ulja prepržite do zlatne boje skupa s tri režnja češnjaka i većinom pancete narezane na komadiće, a onda zalijte s Podravkinim kokošjim temeljcem tako da prekrijete povrće te kuhajte dok povrće ne omekša.
- Napravite pešt. Ostatak pancete jedan režanj češnjaka i peršin usitnite nožem ili u multipraktiku u smjesu. Na dvije žlice maslinova ulja dodajte jednu veliku žlicu pešta i pustite neka se mirisi prožmu, a zatim na njega dodajte limenku procijeđenog graha i kukuruza i graška. Zalijte sve prelijete ostatkom temeljca, vodom i Podravka Passatom, posolite, popaprite i dodajte jedan lovorov list pa pustite neka sve zavrije.
- Povrće u većim komadima koje se kuhalo izblendajte skupa s jednom zaimačom grahorica u gustu glatku smjesu pa dodajte grahoricama. Sve kuhajte još 5 do 10 minuta da se okusi prožmu pa poslužite. Dobar tek!