Ponestane li jaja, nema problema, isprobajte neku od 10 zamjena za jaja poput pirea od jabuka, avokada ili banane, chia sjemenki ili pak aquafabe, vode od graha ili slanutka.

Ako pak niste kupili dovoljno kruha, provjerite pak zamjene s kojima možete napraviti jednako ukusne sendviče, poput palente ili kruščića od tikvica ili cvjetače. I za druge namirnice postoje sasvim solidne zamjene. 

Kvasac

U slučaju da nemate kvasca za pizzu ili pogaču, možete zamijesiti tijesto s pivom, a poslužiti može i mineralna voda. Neki kuhari kao zamjenu za kvasac preporučuju sodu bikarbonu ili prašak za pecivo, ali valja imati na umu da će miris i tekstura biti nešto drukčiji.

Žličicu sode bikarbone zamijenite s dvije žličice praška za pecivo, a pomiješate li je s limunskom kiselinom u jednakim omjerima i ostalim sastojcima,  dobit ćete tijesto koje ne morate čekati da se digne, već odmah peći.

Dodavanjem jogurta ublažit ćete miris sode bikarbone. Korisno je znati i da vrećica od 7 grama suhog kvasca odgovara količini od 20 grama svježeg.

Krušne mrvice

Osim mrvljenja starog kruha, poslužiti mogu i krekeri ili usitnjeni cornflakes te pereci, štapići, čips ili tortilje. Stavite ih u plastičnu vrećicu pa prijeđite nekoliko puta valjkom ili batom za meso.

Češnjak

Ako ste ostali bez svježeg češnjaka, imajte na umu da je prstohvat suhog dostojna zamjena za jedan češanj.

Kečap

Pomiješajte koncentrat rajčice, malo octa i šećera, a ako nemate koncentrat, poslužit će i pelati ili umak od rajčice. Njih reducirajte dok ne ispari višak tekućine.

Maslac

Za kuhanje će poslužiti svako ulje, a svinjsku mast ili kokosovo ulje koristite za pečenje.

Kiselo vrhnje

Jednaka količina grčkog jogurta upalit će kao i 3/4 šalice kremastog sira s 3 žlice mlijeka. Za pečenje pomiješajte trećinu šalice maslaca i 3/4 šalice mlijeka i žličicu limunova soka.

Limun

Za svaku žlicu soka možete koristiti žličicu i pol bijelog vinskog octa, a žličicu naribane korice zamijenit će pola žličice limunova ekstrakta.

Začinsko bilje

Računajte da na svaku žlicu svježeg sjeckanog bilja ide žličica suhog ili četvrtina do polovice žličice začina u prahu.

Šećer

Zamijenite ga medom u receptima, ali imajte na umu da je med slađi od šećera. Najbolje je koristiti što svjetliji i neutralniji med, a prilikom doziranja premažite žlice ili šalice uljem ili vodom. Na šalicu šećera koristi se otprilike 3/4 šalice meda, a želite li znati više o tome kako zamijeniti šećer medom, provjerite ovdje.

Sol

Kuhate li umak ili juhu, na žličicu soli možete dodati 2 žličice sojinog umaka.

Kakao

Za 3 žlice kakaa poslužit će 28 g gorke čokolade, no oduzmite masnoću u receptu za 1 žlicu. Koristite li slađu čokoladu, uzmite je dvostruko više od gorke pa oduzmite žlicu masnoće i 3 žličice šećera.

Praktički besplatno: Jednostavan trik za domaći kvasac koji može "trajati vječno" Pizza - 2 Buhtle Tijesto +0 Tijesta

Riža

Na šalicu sirove riže dodate jednako toliko kvinoje ili bulgura, 3/4 šalice ječma ili 1 i 1/4 šalice kus-kusa.

Temeljac

Ako imate kocku za juhu, lako ćete napraviti temeljac, no u receptima s piletinom ili povrćem može poslužiti i malo bijelog vina, a crno vino ili pivo koristite za jela od junetine.

Vino

Za svaku šalicu crnog vina uzmite 3/4 šalice soka od grožđa, 2 žlice vinskog octa ili limunova soka i 2 žlice vode. Ta je kombinacija odlična u marinadama. Za umake i gulaše zamijenite vino tamnim mesnim temeljcem ili pivom.

Bijelo vino zamijenit će mješavina jabučnog soka i octa ili limunova soka, kao i sherry, vermut, sake, mirin ili pileći temeljac. Nažalost, ovi savjeti vrijede samo u slučaju kuhanja, a ne i uživanja u pokojoj čaši uz jelo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju