Bilo da izbjegavate jaja zbog alergije, načina prehrane – ili vam ih je jednostavno ponestalo u hladnjaku, postoje dostojne zamjene koje će pomoći prilikom pečenja kolača i muffina, pripreme kremastih umaka za tjesteninu ili palačinki. 

Pire od jabuka

Pire od jabuka može poslužiti kao zamjena za jaja u većini slatkih recepata. Umjesto jednog jajeta bit će dovoljna četvrtina šalice pirea (oko 65 grama). Za pire ogulite i narežite jabuke pa ih kuhajte sa štapićem cimeta u malo vode i prokuhajte pa kuhajte na laganoj vatri desetak minuta dok ne omekšaju. Pred kraj skinite poklopac tako da ispari višak vode. Izvadite štapić pa izmiksajte.

Avokado ili banane

Pire od banana pruža sočnost i može povezati suhe sastojke kod pripreme muffina, keksa i kolačića. No za razliku od banana, avokado nema tako izrazitu aromu i okus. Za koju god se varijantu odlučili, kao i kod jabuka vrijedi pravilo da 65 grama pirea mijenja jedno jaje. Dodajte ga i u umake za rižu, tjesteninu i omiljena slana jela. 

Chia ili lan

Chia sjemenke ili sjemenke lana obiluju zdravim kiselinama koje čuvaju srce i krvne žile, sadrže vakna, ali i služe kao zamjena za jaja kod pripreme palačinki, muffina, keksa i kruha. Pomiješajte 1 žlicu (7 g) sjemenki s 3 žlice (45 ml) vode i pričekajte dok ne nabubre.

Tiramisu Tiramisu (Foto: Getty Images)

Svilenkasti tofu

Za razliku od običnog, svileni je tofu kremastiji, što ga čini odličnim dodatkom slasticama poput veganskog sladoleda, cheesecakea ili tiramisua. No koristi se za kreme, juhe i umake za tjesteninu. Koristite li ga kao zamjenu za jaja, četvrtina šalice (60 g) bit će dovoljna.

Mješavina s octom

Mješavina žlice octa (15 ml) i žličice sode bikarbone (7 g) također mijenja jaje, a razultat su prozračni biskviti.

Voda od graha ili slanutka

Aquafaba je voda u kojoj se kuhao slanutak ili grah koja zahvaljujući svojoj strukturi mijenja bjelanjak, a poslužiti može i voda iz konzerve. Kad je riječ o mjerama, 3 žlice vode (45 ml) zamjenjuju jedno jaje. Tekućinu miksajte oko 7 minuta dok ne dobijete čvrsti snijeg pa dodajte ostale sastojke za kreme, mousse ili puslice. Koristi se i za pripremu kruha ili biskvita.

Torta Hrana i piće Poslastica iz Vrbovca: Recept za bijelu tortu s čokoladom iz 50-ih

Agar-agar ili želatina

Veganska alternativa za želatinu koristi se za zgušnjavanje juha, pudinga i umaka, a budući da nema okusa, mirisa i boje, praktičan je za korištenje. Valja imati na umu da ima snažnije djelovanje od želatine i daje čvršću strukturu.

Prijatelj mišića i zdrave dijete: Namirnica koja ima više proteina od jaja Falafel Slanutak Popečci od slanutka s kurkumom +1 Varivo od slanutka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju