Gotova svaka azijska zemlja ima svoju verziju ovog popularnog predjela. Lumpia je naziv za filipinsku verziju omiljenih proljetnih rolica. Ova poslastica je punjena mesom i povrćem, umotana u tanku koru rižina tijesta i pržena u dubokom ulju.

Recept možete prilagoditi sastojcima koje imate u hladnjaku. Obično se tijesto puni kupusom, bambusom, klicama i mrkvom, kojima možete dodati meso, ribu ili morske plodove.

Gastro povijest piše da su Kinezi tijekom hladnih mjeseci jeli konzerviranu hranu, a kada bi došlo proljeće i sunce ukusno povrće istjeralo iz zemlje, toliko su ga bili željni da su svo povrće spajali u jedno jelo. Izvorno su proljetne rolice bile vegie jelo, a kasnije im se počelo dodavati meso.

Vjeruje se da su kineski imigranti iz provincije Fujian donijeli ovo jelo u jugoistočnu Aziju i tako se ondje proširila njihova popularnost. U originalu se lumpia poslužuje s umakom od kikirikija ili slatko – kiselim umakom, a uobičajeno je azijsko „jelo za zagrijavanje“.

Mi vam danas donosimo recept koji je prilagođen domaćoj kuhinji, uz dodatak ukusnog umaka od kikirikija.

Sastojci za Lumpiu s umakom od kikirikija:

  • Nekoliko kora za pite i savijače
  • 500 g mljevene svinjetine
  • Dvije srednje mrkve
  • Kineski kupus (može i domaći)
  • 2 jaja
  • 1 glavica luka
  • Pola jabuke
  • 2 cm svježeg đumbira
  • 3 žlice umaka od soje
  • Ulje za prženje
  • Sol, papar, crvena mljevena paprika, češnjak u prahu

Za umak od kikirikija:

  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 50 g slanog kikirikija
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 žlica limunova soka

Priprema Lumpie s umakom od kikirikija:

  1. Pripremite umak. Zdrobite kikiriki i pomiješajte s ostalim sastojcima. Stavite u hladnjak dok pripremate rolice.
  2. Koru izrežite na četiri jednaka dijela.
  3. Naribajte mrkvu, luk, jabuku i đumbir, a kupus izrežite na tanke trakice.
  4. Mesu dodajte naribano povrće, dva razmućena jaja i soja umak. Na kraju sve začinite. Pazite na sol, ovisno o tome koliko je soja umak slan.
  5. Na četvrtinu kore stavite jednu žlicu nadjeva. Spojite krajeve tako što ćete napraviti „ljepilo“ od brašna i vode pa svaki kraj premažite mješavinom kako bi se rubovi dobro zalijepili.
  6. Pržite u vrućem ulju 2 minute sa svake strane.
  7. Poslužite vruće uz umak od kikirikija.

 

 Dobar tek! 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju