Gotova svaka azijska zemlja ima svoju verziju ovog popularnog predjela. Lumpia je naziv za filipinsku verziju omiljenih proljetnih rolica. Ova poslastica je punjena mesom i povrćem, umotana u tanku koru rižina tijesta i pržena u dubokom ulju.
Recept možete prilagoditi sastojcima koje imate u hladnjaku. Obično se tijesto puni kupusom, bambusom, klicama i mrkvom, kojima možete dodati meso, ribu ili morske plodove.
Gastro povijest piše da su Kinezi tijekom hladnih mjeseci jeli konzerviranu hranu, a kada bi došlo proljeće i sunce ukusno povrće istjeralo iz zemlje, toliko su ga bili željni da su svo povrće spajali u jedno jelo. Izvorno su proljetne rolice bile vegie jelo, a kasnije im se počelo dodavati meso.
Vjeruje se da su kineski imigranti iz provincije Fujian donijeli ovo jelo u jugoistočnu Aziju i tako se ondje proširila njihova popularnost. U originalu se lumpia poslužuje s umakom od kikirikija ili slatko – kiselim umakom, a uobičajeno je azijsko „jelo za zagrijavanje“.
Mi vam danas donosimo recept koji je prilagođen domaćoj kuhinji, uz dodatak ukusnog umaka od kikirikija.
Sastojci za Lumpiu s umakom od kikirikija:
- Nekoliko kora za pite i savijače
- 500 g mljevene svinjetine
- Dvije srednje mrkve
- Kineski kupus (može i domaći)
- 2 jaja
- 1 glavica luka
- Pola jabuke
- 2 cm svježeg đumbira
- 3 žlice umaka od soje
- Ulje za prženje
- Sol, papar, crvena mljevena paprika, češnjak u prahu
Za umak od kikirikija:
- 3 žlice maslaca od kikirikija
- 50 g slanog kikirikija
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žlica limunova soka
Priprema Lumpie s umakom od kikirikija:
- Pripremite umak. Zdrobite kikiriki i pomiješajte s ostalim sastojcima. Stavite u hladnjak dok pripremate rolice.
- Koru izrežite na četiri jednaka dijela.
- Naribajte mrkvu, luk, jabuku i đumbir, a kupus izrežite na tanke trakice.
- Mesu dodajte naribano povrće, dva razmućena jaja i soja umak. Na kraju sve začinite. Pazite na sol, ovisno o tome koliko je soja umak slan.
- Na četvrtinu kore stavite jednu žlicu nadjeva. Spojite krajeve tako što ćete napraviti „ljepilo“ od brašna i vode pa svaki kraj premažite mješavinom kako bi se rubovi dobro zalijepili.
- Pržite u vrućem ulju 2 minute sa svake strane.
- Poslužite vruće uz umak od kikirikija.
Dobar tek!