Ludo tijesto mnogima je uspomena na osamdesete i devedesete godine kada su susjedi razmjenjivali recepte za to "čudo" koje može stajati u hladnjaku i tjedan dana, a neki kažu i dulje. Iako nitko sa sigurnošću ne može reći kako je dobilo ime, logika nalaže da "raste kao ludo". Čuva se u plastičnoj vrećici, a može narasti toliko da je probije – ako se to dogodi, prepolovite ga i prebacite u novu vrećicu.

Ludo tijesto nije potrebno čekati da se digne - dovoljno je otvoriti vrata hladnjaka i prema inspiraciji uzeti tijesta za pizzu, poderane gaće, savijače, kiflice ili krafne pa se baciti na valjanje, punjenje i pečenje. Neke kuharice savjetuju da nakon vađenja iz hladnjaka ostane deset minuta na sobnoj temperaturi. Ruke prethodno nauljite jer je tijesto ljepljivo. Tijekom valjanja tijesta radnu površinu pospite brašnom.

Neki ga slažu kao za kroasane pa pune šunkom i sirom ili čokoladom, drugima je omiljena inspiracija za hrenovke u tijestu ili peciva s čvarcima. Planirate li od tijesta raditi slatka peciva, sol slobodno zamijenite šećerom

Sastojci za ludo tijesto: 

500 grama glatkog brašna
500 grama oštrog brašna
4 dl mlijeka
1 kocka kvasca
1 jogurt
2 jaja
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
2-3 žličice soli


Priprema:

1. U mlako mlijeko dodajte razmrvljeni kvasac pa ga ostavite da se aktivira.

2. Na radnoj plohi napravite hrpicu od brašna pomiješanog s praškom za pecivo pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Prema potrebi dodajte još brašna ili mlijeka tako da tijesto ostane mekano (ovisi o brašnu jer svako drugačije upija).

3. Unutrašnjost čiste plastične vrećice dobro nauljite pa stavite tijesto u vrećicu, istisnite višak zraka, zavežite i stavite u hladnjak. Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +2 Svinjetina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju