Ludo tijesto mnogima je uspomena na osamdesete i devedesete godine kada su susjedi razmjenjivali recepte za to "čudo" koje može stajati u hladnjaku i tjedan dana, a neki kažu i dulje. Iako nitko sa sigurnošću ne može reći kako je dobilo ime, logika nalaže da "raste kao ludo". Čuva se u plastičnoj vrećici, a može narasti toliko da je probije – ako se to dogodi, prepolovite ga i prebacite u novu vrećicu.

Ludo tijesto nije potrebno čekati da se digne - dovoljno je otvoriti vrata hladnjaka i prema inspiraciji uzeti tijesta za pizzu, poderane gaće, savijače, kiflice ili krafne pa se baciti na valjanje, punjenje i pečenje. Neke kuharice savjetuju da nakon vađenja iz hladnjaka ostane deset minuta na sobnoj temperaturi. Kefir Hrana i piće Prirodni "antibiotik": Napitak od 2 kune koji bismo trebali uzimati svaki dan

Ruke prethodno nauljite jer je tijesto ljepljivo. Tijekom valjanja tijesta radnu površinu pospite brašnom.

Neki ga slažu kao za kroasane pa pune šunkom i sirom ili čokoladom, drugima je omiljena inspiracija za hrenovke u tijestu ili peciva s čvarcima. Planirate li od tijesta raditi slatka peciva, sol slobodno zamijenite šećerom

Sastojci za ludo tijesto: 

500 grama glatkog brašna
500 grama oštrog brašna
4 dl mlijeka
1 kocka kvasca
1 jogurt
2 jaja
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
2-3 žličice soli


Priprema:

1. U mlako mlijeko dodajte razmrvljeni kvasac pa ga ostavite da se aktivira.

2. Na radnoj plohi napravite hrpicu od brašna pomiješanog s praškom za pecivo pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Prema potrebi dodajte još brašna ili mlijeka tako da tijesto ostane mekano (ovisi o brašnu jer svako drugačije upija).

3. Unutrašnjost čiste plastične vrećice dobro nauljite pa stavite tijesto u vrećicu, istisnite višak zraka, zavežite i stavite u hladnjak. Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso Rolice Junetina +0 Ručak