Mango je tropsko koštunjavo voće iz porodice Anacardiaceae. Bogato je vitaminom A, C i E, bakrom te brojnim drugim mineralima zbog čega se često naziva i kraljem voća. Poznato je kako mango snaži imunitet, jača srce i kvožilni sustav te potiče probavu.

Može se jesti sirov, dodavati voćnim salatama, smootiejima, zobenim kašama, palačinkama i vaflima, a zbog svojeg specifičnog slatko-paperastog okusa izvrsno se slaže i s mesom poput piletine i svinjetine te plodovima mora.

U posljednje vrijeme često se može vidjeti i na policama hrvatskih supermarketa. No mnogi odustanu od kupnje jer ne znaju kako ga očistiti i pripremiti.

Salata Hrana i piće Fino jelo puno proteina koje je najbolje jesti ljeti

Kako prepoznati zreli mango?
Brzo i uspješno čišćenje moguće samo kod zrelog ploda. Kada je mango sazrio? U odgovoru na ovo pitanje ne procjenjujte po boji ploda, jer ona varira od podvrste manga, ali i količine sunca koje je plod dobio. Umjesto toga, radije se oslonite se na njuh i opip.

Nezreli mango je tvrd i nema jasnog mirisa. Zreli plod ima sladak voćni miris, a kada ga stisnete, trebao pružati lagani otpor. Premekani plod s tamnim mrljama po površini upućuje da je optimalno vrijeme za konzumaciju prošlo. Takav plod nemojte kupovati.

Što trebam napraviti sa zrelim mangom?

Koru manga možete odstraniti uz pomoć gulilice za povrće za manje od jedne minute. No imajte na umu da ćete plod lakše narezati ako košticu odstranite dok mango još uvijek ima koru.

Ne režite mango točno po sredini jer se upravo tamo nalazi plosnata koštica. Nožem zarežite otprilike dva centimetra od sredine ploda okomito sa svake strane. Na ovaj način dobit ćete dva “obraza” manga.

Slika nije dostupna Hrana i piće Zašto banane ne smijete staviti u hladnjak?

Žlicom možete odstraniti plod iz obraza manga, ili u kori nasjeckati komadiće ploda, te ih prstima lako odvojite od kore. Ne zaboravite niti na preostali jestivi dio oko koštice. Nožem lagano prijeđite oko koštice i odrežite sve slatke dijelove.

U  videu YouTube kanala Not another cooking show pogledajte najlakše metode za guljenje i rezanje manga.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju