Krumpir je biljka iz porodice Solanaceae koji potječe iz Južne Amerike, a koja je na područje Europe stigla u 16. stoljeću.
Riječ je o iznimno hranjivoj namirnici koja se može pripremiti na različite načine. Bogata je prehrambenim vlaknima i ugljikohidratima, ne sadrži masnoće i kolesterol. Dobar je izvor vitamina B i C, sadrži značajne količine kalija, magnezija, fosfora i niacina.
U 100 grama krumpira nalazi se tek oko 77 kalorija. Ako prilikom termičke obrade ne koristite masnoće, odličan je izbor i za sve one koji žele smršavjeti ili održati tjelesnu masu.
Kako kupiti i skladištiti krumpir?
Birajte krumpire bez vidljivih oštećenja koji su tvrdi, imaju blagi miris po zemlji i ujednačenu žutu, smeđu ili crvenu boju. Krumpiri koji su počeli klijati ili imaju zelenu dijelove nisu dobar izbor. Istraživanja su pokazala da u proklijanom, zelenom i oštećenom krumpiru ima viša koncentracija štetnog alkaloidnog spoja solanina koji služi kao prirodni pesticid.
Krumpir je vrlo hranjiva namirnica (Foto: Shutterstock)
Toksične klice krumpira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju stoga ih svakako treba odrezati. Ako je krumpir mekan ili se smežurao, obvezno ga bacite, no ostane li tvrd i "zdrav", možete ga oguliti, prema potrebi izdubiti na mjestu gdje je proklijao i koristiti za jelo.
Želite li da vam krumpir što duže potraje, najbolje ga je čuvati u kašetama, košarama, jutenim vrećama ili kartonskim kutijama na hladnom i tamnom mjestu. Idealna temperatura prostorije za čuvanje krumpira je 4 do 8 stupnjeva Celzija.
Čuvate li veću količinu krumpira, redovito ih provjeravajte pa one koji su proklijali ili omekšali izdvojite kako ne bi potaknuli kvarenje ostalih. Također, nemojte ih čuvati zajedno s lukom kako bi se usporilo stvaranje plinova koje ispuštaju.
Kako pripremiti krumpir?
Krumpir je jedna od najfleksibilnijih namirnica uopće. Može se pržiti, peći, kuhati, pretvarati u ukusne piree, njoke, palačinke, salate i razna druga jela. No da biste uživali u najboljim okusima, važno je odabrati pravi krumpir za pravo jelo i termičku obradu.
Boxty (Foto: Shutterstock)
Većina krumpira može se podijeliti na dvije kategorije – brašnaste i voštane. Brašnasti krumpiri sadrže visok postotak škroba, pa ih je najbolje iskoristiti za pripremu pirea ili pečenje. Voštani krumpiri, pak, idealni su za kuhanje u vodi, pa ih je korisno upotrijebiti za pripremu salate.
Nastavite čitati tekst i pročitajte pet recepata s krumpirima koje treba isprobati svaki ljubitelj ovog gomoljastog ploda.
Irske palačinke od krumpira
Bacstaí, ili boxty, križanac između pogače i palačinke omiljeni je slatki ili slani doručak u Irskoj, gdje se jede s voćem, ali i dimljenom ribom, kobasicama te jajima. Bacstaí može zamijeniti i tortilju, ali i poslužiti kao prilog krepkim varivima. Evo kako se priprema.
Složenac od krumpira i sira
Ispecite krumpir, pretvorite ga u pire, a potom pomiješajte s maslacem, sirom i začinima i zapecite u pećnici. Cijeli postupak za ovo prefino jelo pronađite ovdje.
Hash browns
Hash browns je popularno jelo američke kuhinje. Obuhvaća naribane krumpire u obliku popečaka koji se peku na nekoj vrsti masnoće dok ne potamne i postanu hrskavi. Obično se poslužuju uz pečena jaja i slaninu za doručak.
Počeli su se pojavljivati na jelovnicima njujorških restorana za doručak potkraj 19. stoljeća, a danas se jedu diljem svijeta. Najbolje od svega? Za njihovu pripremu potrebno vam je tek pet sastojaka. Imamo recept!
Hash browns američki je specijalitet od krumpira (Foto: Shutterstock)
Paprikaš od krumpira
Pileći paprikaš mađarski je specijalitet koji slast duguje omiljenom začinu – finoj mljevenoj paprici. Može se pripremiti i u vegetarijanskoj verziji bez mesa s krumpirom u glavnoj ulozi. Evo kako se priprema.
Zgnječeni zapečeni krumpiri
Mnogi se slažu da zgnječeni zapečeni krumpiri imaju savršeni okus. Krumpir se prvo kuha u posoljenoj vodi kako bi omekšao, a potom se zgnječi, pokapa s uljem i raznim začinima te ispeče u pećnici. Rezultat? Krumpiri su izvana hrskavi, a iznutra mekani i sočni. Evo i kako se rade.
Kako ispohati savršene šampinjone? Recepti koje trebaju probati svi ljubitelji gljiva +0