Hash browns je popularno jelo američke kuhinje. Obuhvaća naribane krumpire u obliku popečaka koji se peku na nekoj vrsti masnoće dok ne potamne i postanu hrskavi. Obično se poslužuju uz pečena jaja i slaninu za doručak.
Hash brownsi su se prvo počeli pojavljivati na jelovnicima njujorških restorana za doručak još potkraj 19. stoljeća. Danas se jedu diljem svijeta, a vrlo lako se pripremaju i kod kuće. Za njihovu pripremu potrebno vam je tek pet sastojaka.
Krumpire možete direktno naribati na tavu ili gril ploču i tako ispeći. No još bolje rezultate dobit ćete ako ih prvo skuhate, pa tek onda naribate i zapečete.
Sastojci za hash browns:
- 400 g krumpira u komadu
- 60 ml suncokretova ulja
- 50 g maslaca
- sol i papar po želji
Priprema hash brownsa:
- Krumpire dobro operite i stavite da se kuhaju u komadu s korom u vrućoj vodi. Kuhajte ih u vrućoj vodi oko 10 minuta, a potom ih u potpunosti ohladite.
- Naribajte kuhane krumpire. Posolite ih i popaprite po želji te pomiješajte s polovicom rastopljenog maslaca.
- Od dobivene smjese formirajte osam popečaka.
- U većoj tavi zagrijte suncokretovo ulje i ostatak maslaca pa na njemu prepecite popečke od krumpira.
- Pecite ih sa svake strane oko četiri do pet minuta dok ne postanu hrskavi i ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Poslužite ih kao prilog. Dobar tek!
Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju +6