Krumpir se obično servira kao prilog jelima. No uz ovaj recept, koji svoje korijene ima u američkoj gastronomiji, ne treba vam meso. Možete ga poslužiti uz sezonsku salatu i uživati u svakom zalogaju.
Sastojci za 8 osoba:
- 8 krumpira za pečenje
- 100 g maslaca
- 150 ml kiselog vrhnja
- 150 ml punomasnog mlijeka
- 400 g naribanog sira po želji
- 2 mlada luka
- sol i papar po želji
Priprema zapečenog krumpira:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Očistite krumpire u kori. Ubodite svaki krumpir nekoliko puta vilicom i stavite peći u pećnici oko 45 minuta do sat vremena, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
- Odstranite koru od pečenog krumpira i smiksajte ih zajedno s maslacem, kiselim vrhnjem, mlijekom te soli i paprom.
- Umiješajte u pire pola naribanog sira pa ga prebacite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali s nešto biljnog ulja.
- Preko vrha pospite nasjeckani mladi luk i preostali sir. Stavite peći u pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 15 do 20 minuta dok se sir ne rastopi.
Po želji na vrh možete dodati i nekoliko kriški slanine.
Dobar tek!