Kosani odrezak čest je izbor za ručak ili večeru u hrvatskim domaćinstvima, a obično se priprema od svinjetine i/ili junetine.
U ljetno doba možete napraviti laganiju verziju kosanog odreska od piletine. S obzirom da perad ima manje masnoće od crvenog mesa, konačni proizvod mogao bi biti iznimno suh.
Da spriječite taj scenarij i podarite kosanim odrescima od piletine sočnost u smjesu dodajte naribani parmezan i majonezu. Također, umjesto smjesu se stavlja bademovo brašno umjesto krušnih mrvica.
Sastojci:
- 450 g mljevene piletine
- 65 g bademovog brašna
- 65 g naribanog parmezana
- 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice majoneze
- 1 žuta paprika
- 1 manji luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 jaje
- 1 žlica nasjeckanog kopra
- biljno ulje za prženje
- sol i papar po želji
Priprema:
- Nasjeckajte luk, papriku i češnjak. Narežite na sitno i peršin te kopar.
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu piletinu, jaje, nasjeckano povrće i začinsko bilje. Posolite i poparite smjesu po želji.
- U smjesu dodajte majonezu i naribani parmezan.
- U smjesu dodajte i trećinu bademova brašna. Sve dobro promiješajte.
- Od dobivene smjese rukama oblikujte kosane odreske.
- Preostalo bademovo brašno stavite na tanjur i svaki odrezak umočite u brašno prije nego što ga stavite na zagrijano ulje.
- Pecite kosane odreske u tavi oko pet do sedam minuta sa svake strane – ovisno o debljini odreska.
- Pečene odreske stavite na papir za upijanje masnoće, pa poslužite uz prilog po želji. Dobar tek!