Smještena uz prirodno bogatstvo ljepote rijeke Mirne i pokraj svjetski poznatog nalazišta tartufa Buzeta, konoba Most simbolizira stup gastronomije i kulture, prenoseći tradiciju s koljena na koljeno već nekoliko generacija. S ponosom nosi titulu jedne od najstarijih konoba u Istri, datirajući od davne 1933. godine. Gotovo stoljetna avantura konobe Most započela je s obitelji Marinac te će taj dugogodišnji put nastaviti s novim naraštajima obitelji. Vlasnici smatraju kako je tajna dugovječnosti njihove konobe ljubav i zajedništvo u obitelji, koje se odražava na kvalitetu cjelokupne usluge.

Osim po stoljetnoj obiteljskoj tradiciji, konoba Most se ističe i po izvanrednim autohtonim istarskim jelima, spravljenim od pomno probranih sastojaka i spretnih kulinarskih ruku. Fantastični istarski pršut i sir začinjen pravim istarskim maslinovim uljem uz krišku tek ispečenog kruha. Maneštra koja se satima krčka na laganoj vatrici, bogati gulaš od divljači po receptu none Marije, rukom rađena domaća tjestenina (majstori su u izradi tradicionalnih njoka, fuži, pljukanaca, tagliatella i raviola). Za sve ljubitelje kvalitetno pripremljenog i sočnog komada mesa, idealan odabir bit će njihov ombolo, kobasice i biftek, a za slatkoljupce preporučuju domaći štrudel i posebne, nevjerojatno ukusne i hrskave kroštule. Ovo su tek neki od zamamnih gastronomskih delicija konobe Most.

Grad Buzet i njegova okolica blagoslovljeni su plodnim tlom i jednom posebnom gljivom koja je također našla svoj put do vrata konobe; riječ je o tartufu, čiji se čaroban okus može isprobati u raznim jelima, ovisno o mjesecu u kojem se zateknete u Istri. Tijekom travnja, u konobi Most tradicionalno se održava „Mjesec šparoga“, tijekom kojih se mogu pronaći razni specijaliteti i jela od tih ljekovitih zelenih samoniklih biljčica.

Proljeće je idealno vrijeme za posjet Istri, posebice njezinoj unutrašnjosti, koja nudi prekrasne atrakcije i prirodnu ljepotu. Ukoliko još niste bili, iskoristite lijepo vrijeme kako bi prošetali jednom od najpopularnijih planinarskih istarskih staza ”Stazom sedam slapova”, a za kraj dana prepustite se čarima autohtonih specijaliteta uz čašu vrhunskog istarskog vina, u atmosferi ispunjenoj ljubavlju, pažnjom i divnim domaćinstvom obitelji Marinac u njihovoj konobi Most.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju