• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Upoznajte Ekipu: Društvo koje stoji iza novog hrvatskog hit-pića

Svjetsko hit-piće odnedavno se može kupiti i u Hrvatskoj, a proizvodi ga mlada i entuzijastična ekipa koja nam je ispričala nešto više o kombuchi, zdravom fermentiranom napitku koje se pijucka tek tako ili u koktelima...

Nika Borovac 24.02.2021 10:48 komentari
viber Created with Sketch.
Kombucha - 1
Kombucha - 1 (Foto:Ekipa)

Galerija Kombucha - 4 0 Kombucha - 3 0 Kombucha - 2 0 Kombucha - 1 0

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Tko prati svjetske trendove, zasigurno je čuo za kombuchu, fermentirani čaj koji je zdrava alternativa napicima s previše  šećera. Kombucha obiluje dobrim bakterijama s probiotskim svojstvima koje pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore, pospješuju rad probave te poboljšavaju imunosni sustav. 

Trend koji se posljednjih godina zahuktao posvuda stigao je i u Lijepu Našu, a proizvodi ga Ekipa, tim mladih ljudi kojima ne nedostaje entuzijazma. Priupitali smo ih da nam malo više ispričaju o sebi i svojim proizvodima te se prisjete kako se cijela priča zahuktala.

„Ekipa je skupina prijatelja, okupljenih oko ideje da domaćem tržištu ponudi zdravu alternativu prezaslađenim gaziranim pićima. Ukratko, kombucha je osvježavajući fermentirani čaj, a mi ga pravimo po tradicionalnoj recepturi. Miks zelenog i crnog čaja, čiste vode i kombucha kulture, koju čine 'dobre' bakterije i kvasci nahranjeni s malo šećera, nakon razdoblja fermentacije daje ukusan, prirodno lagano gazirani, okrepljujući napitak.

Naša kombucha je nepasterizirano, 'živo' piće, u koje nikada ne dodajemo konzervanse, umjetna sladila niti aditive, a sve boje i okuse dobivamo 100 posto iz prirode.

Ekipu iza Kombuche čine Almira, Ivona, Maja, Roko, Mario i Zdravko. Muški dio Ekipe se upoznao u prvom razredu osnovne škole na zagrebačkoj Savici i još od tada seže prijateljstvo koje se s godinama pretvorilo čak i u kumstvo. Almira se pridružila Ekipi kada je odlučila Novi Zeland i Australiju zamijeniti Hrvatskom. Kao rođenoj Filipinki, nije joj se bilo teško uklopiti u ovdašnji stil života, a u tome su joj pomogle Maja i Ivona.

Kao mladi profesionalci različitih struka (ekonomija, šumarstvo, elektrotehnika, pravo i medicina), odlučili smo znanje koje smo usvojili u svojim profesijama prenijeti u nešto oko čega smo svi strastveni, proizvodnju Kombuche.

Prijateljstvo je u osnovi svega, pa nam je ta razina poznavanja prednosti i afiniteta svakog od nas olakšala i podjelu poslova.
Almira je glavna u proizvodnji (head brewer) i kao takva je najzaslužnija za razvoj palete okusa. Ostali su članovi na razvoju okusa radili kao stručni žiri, pokušavajući što bolje pogoditi nijanse koje bi se mogle svidjeti hrvatskom tržištu, a zapravo smo samo slušali vlastito nepce", otkriva Ekipa te dodaje kako je osim okusa pri osmišljavanju njihova napitka presudilo i zdravlje. 

"Kombucha je bogata organskim kiselinama, a vitamini skupine B i vitamin C dopunjavaju njezine blagodati. Odlična je i za detoks organizma. Ne sadrži konzervanse niti umjetna bojila, nepasterizirana je i pogodna za vegane, kao i za osobe koje izbjegavaju gluten. Osim toga, u 100 ml tek su 3 grama šećera, za razliku od većine sokova na policama trgovina koji ga sadrže i do četiri puta više", objašnjavaju. 

Kombucha - 3 Kombucha - 3 (Foto: Ekipa)

No vratimo se Ekipi. 

"Mario se ponajviše bavi istraživanjem tržišta i marketingom, Roko prodajom, nabavom i logistikom, dok je Zdravko na sebe preuzeo administrativne poslove te usklađivanje s regulativom.
Ivona pomaže oko administracije i pravnih poslova, dok Maja pomaže voditi aktivnosti na društvenim mrežama. Svi, naravno, uskačemo kada je potreban dodatni par ruku u proizvodnji, ali i kada je u pitanju bilo koja od gore navedenih aktivnosti.

Želja nam je popularizirati zdravo piće za kojim biste posegnuli tijekom druženja, uz obrok, nakon treninga ili u koktelima te domaće tržište bolje upoznati s pićem koje je u Australiji, na Dalekom istoku, u SAD-u i po zapadnoj Europi već odavno postalo hit“, otkriva Ekipa.

Ideja o Kombuchi rodila se na drugom kraju svijeta, u Australiji, gdje su se prvi put susreli sa zdravim napitkom. 

„Kako je život ponekad nepredvidiv, tako je i dio nas završio u Australiji. Tamo je kombucha poprilično popularna alternativa zaslađenim bezalkoholnim pićima te hrabro grabi ka poziciji možda i omiljenog osvježavajućeg pića. Kada bismo se čuli, Mario je neprestano tupio o kombuchi i kako je prava šteta što ju je gotovo nemoguće pronaći u Hrvatskoj. Možemo reći da je ideja da je ponudimo i domaćem tržištu potekla od njega. Po povratku u Hrvatsku na kombuchu je navukao i ostatak Ekipe, a uskoro će, nadamo se, i cijelu Lijepu Našu.

Almira se s kombuchom upoznala tijekom boravka na Novom Zelandu, gdje se prije otprilike sedam godina to piće uglavnom još prodavalo po tržnicama, kod kućnih majstora. Tada je i tamo to bilo novo funky piće, posebno popularno među zaljubljenicima u fitness i ljudima koji vode zdravi stil života. Po preseljenju u Australiju Mario i Almira razvili su naviku pijenja kombuche, dok su se Zdravko i Ivona, za vrijeme posjeta Australiji uvjerili kako je postala 'normalno' piće koje se prodaje u trgovinama robom široke potrošnje. Roko je svoju prvu bocu kušao u kafiću u Sloveniji, gdje se već lani mogla pronaći kombucha četiriju različitih proizvođača.

Classic, Bazga, Bobičasto voće te Đumbir i kurkuma za sada su u ponudi, a pri odabiru okusa vodili su se vlastitim ukusima. Testirali su i testirali, pa se i odlučili za navedene proizvode.

„Classic je originalnog reskog okusa, pogodan za iskusne poznavatelje kombuche, ali i će se u njemu pronaći i poneki novak. Bazga pruža onaj poznati okus proljeća tijekom cijele godine, Bobičasto voće lagana je voćna kombucha s dodatkom mirisnih bobica, dok Đumbir i kurkuma čine pikanteriju u bočici. Oni koji se prvi put susreću s ovim pićem uglavnom se ugodno iznenade jer prije nisu probali ništa slično“, kaže Ekipa.

Njihov se napitak u Zagrebu može kupiti na otprilike 15 lokacija, a prodaje se i u Splitu. Budući da se popis širi, bacite oko na društvene mreže, gdje redovito objavljuju novosti i ažuriraju popis. Cijene se u trgovinama kreću između 15 kn i 18 kn, a u ugostiteljstvu između 22 kn i 26 kn.

Objasnili su nam i da je kombucha idealna za pripremu koktela, i bezalkoholnih i onih s malo „spirita“. Kako kažu, mogućnosti kombiniranja okusa su bezgranične, a uskoro bismo mogli očekivati sezonske, limitirane varijacije.

„Želja nam je popularizirati Kombuchu te postići da preraste definiciju fermentiranog čaja i prometne se u svima omiljeno zdravo piće“, kažu.

U mnoštvu recepata za koktele s kombuchom, kao miljenik Ekipe istaknuo se Ginger s ginom. Trebat će vam 30 ml gina, 120 ml kombuche đumbir i kurkuma, grančica mente, malo limete i led. U čaši po svom izboru pomiješajte mentu i limetu, dodajte gin i sve dobro promiješajte. Zatim napunite čašu ledom te umiješajte kombuchu. Živjeli!

  • #piće
  • #ekipa
  • #kombucha
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Kremaste i ukusne
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Hrvatska putovnica je jača od američke
Henley Passport Indeks
Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Pileće mesne okruglice iz pećnice: Sočne, meke i prelivene božanstvenim umakom
Za 40 minuta
Pileće mesne okruglice iz pećnice: Sočne, meke i prelivene božanstvenim umakom
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Kako napraviti najbolji prženi luk?
Lagani, hrskavi i vrući
Iznenađujući sastojak za savršene kolutiće prženog luka koji nisu "puni ulja"
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Šok u Poljskoj
Gotovo 30 godina laži! Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Zaručila se Melina Galić, bivša supruga Harisa Đinovića
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
Oprez!
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
zabava
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Genijalno!
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
Nije im lako
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
tech
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
sport
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
Strašno
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
tv
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Cantucci i vin santo - 4
Vin santo

Znak prijateljstva i dobrodošlice: Tvrdi keksi i sveto vino koji se "ne smiju" odbiti u Italiji

Uronite cantucci u vino, pričekajte barem pet sekundi da školski upiju tekućinu, a zatim uživajte u trijumfu okusa. Tako se uživa u remek-djelu, smatraju Talijani: polako i pažljivo... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

  • Vinoteka Vintesa - 5 Hrana i piće
    Vintesa

    Novo mjesto na Trešnjevci: Mala vinska ambasada u kojoj možete pronaći uzbudljive etikete po prijateljskim cijenama

  • Cantucci i vin santo - 4 Hrana i piće
    Vin santo

    Znak prijateljstva i dobrodošlice: Tvrdi keksi i sveto vino koji se "ne smiju" odbiti u Italiji

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close