• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Upoznajte Ekipu: Društvo koje stoji iza novog hrvatskog hit-pića

Svjetsko hit-piće odnedavno se može kupiti i u Hrvatskoj, a proizvodi ga mlada i entuzijastična ekipa koja nam je ispričala nešto više o kombuchi, zdravom fermentiranom napitku koje se pijucka tek tako ili u koktelima...

Nika Borovac 24.02.2021 10:48 komentari
viber Created with Sketch.
Kombucha - 1
Kombucha - 1 (Foto:Ekipa)

Galerija Kombucha - 4 0 Kombucha - 3 0 Kombucha - 2 0 Kombucha - 1 0

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Tko prati svjetske trendove, zasigurno je čuo za kombuchu, fermentirani čaj koji je zdrava alternativa napicima s previše  šećera. Kombucha obiluje dobrim bakterijama s probiotskim svojstvima koje pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore, pospješuju rad probave te poboljšavaju imunosni sustav. 

Trend koji se posljednjih godina zahuktao posvuda stigao je i u Lijepu Našu, a proizvodi ga Ekipa, tim mladih ljudi kojima ne nedostaje entuzijazma. Priupitali smo ih da nam malo više ispričaju o sebi i svojim proizvodima te se prisjete kako se cijela priča zahuktala.

„Ekipa je skupina prijatelja, okupljenih oko ideje da domaćem tržištu ponudi zdravu alternativu prezaslađenim gaziranim pićima. Ukratko, kombucha je osvježavajući fermentirani čaj, a mi ga pravimo po tradicionalnoj recepturi. Miks zelenog i crnog čaja, čiste vode i kombucha kulture, koju čine 'dobre' bakterije i kvasci nahranjeni s malo šećera, nakon razdoblja fermentacije daje ukusan, prirodno lagano gazirani, okrepljujući napitak.

Naša kombucha je nepasterizirano, 'živo' piće, u koje nikada ne dodajemo konzervanse, umjetna sladila niti aditive, a sve boje i okuse dobivamo 100 posto iz prirode.

Ekipu iza Kombuche čine Almira, Ivona, Maja, Roko, Mario i Zdravko. Muški dio Ekipe se upoznao u prvom razredu osnovne škole na zagrebačkoj Savici i još od tada seže prijateljstvo koje se s godinama pretvorilo čak i u kumstvo. Almira se pridružila Ekipi kada je odlučila Novi Zeland i Australiju zamijeniti Hrvatskom. Kao rođenoj Filipinki, nije joj se bilo teško uklopiti u ovdašnji stil života, a u tome su joj pomogle Maja i Ivona.

Kao mladi profesionalci različitih struka (ekonomija, šumarstvo, elektrotehnika, pravo i medicina), odlučili smo znanje koje smo usvojili u svojim profesijama prenijeti u nešto oko čega smo svi strastveni, proizvodnju Kombuche.

Prijateljstvo je u osnovi svega, pa nam je ta razina poznavanja prednosti i afiniteta svakog od nas olakšala i podjelu poslova.
Almira je glavna u proizvodnji (head brewer) i kao takva je najzaslužnija za razvoj palete okusa. Ostali su članovi na razvoju okusa radili kao stručni žiri, pokušavajući što bolje pogoditi nijanse koje bi se mogle svidjeti hrvatskom tržištu, a zapravo smo samo slušali vlastito nepce", otkriva Ekipa te dodaje kako je osim okusa pri osmišljavanju njihova napitka presudilo i zdravlje. 

"Kombucha je bogata organskim kiselinama, a vitamini skupine B i vitamin C dopunjavaju njezine blagodati. Odlična je i za detoks organizma. Ne sadrži konzervanse niti umjetna bojila, nepasterizirana je i pogodna za vegane, kao i za osobe koje izbjegavaju gluten. Osim toga, u 100 ml tek su 3 grama šećera, za razliku od većine sokova na policama trgovina koji ga sadrže i do četiri puta više", objašnjavaju. 

Kombucha - 3 Kombucha - 3 (Foto: Ekipa)

No vratimo se Ekipi. 

"Mario se ponajviše bavi istraživanjem tržišta i marketingom, Roko prodajom, nabavom i logistikom, dok je Zdravko na sebe preuzeo administrativne poslove te usklađivanje s regulativom.
Ivona pomaže oko administracije i pravnih poslova, dok Maja pomaže voditi aktivnosti na društvenim mrežama. Svi, naravno, uskačemo kada je potreban dodatni par ruku u proizvodnji, ali i kada je u pitanju bilo koja od gore navedenih aktivnosti.

Želja nam je popularizirati zdravo piće za kojim biste posegnuli tijekom druženja, uz obrok, nakon treninga ili u koktelima te domaće tržište bolje upoznati s pićem koje je u Australiji, na Dalekom istoku, u SAD-u i po zapadnoj Europi već odavno postalo hit“, otkriva Ekipa.

Ideja o Kombuchi rodila se na drugom kraju svijeta, u Australiji, gdje su se prvi put susreli sa zdravim napitkom. 

„Kako je život ponekad nepredvidiv, tako je i dio nas završio u Australiji. Tamo je kombucha poprilično popularna alternativa zaslađenim bezalkoholnim pićima te hrabro grabi ka poziciji možda i omiljenog osvježavajućeg pića. Kada bismo se čuli, Mario je neprestano tupio o kombuchi i kako je prava šteta što ju je gotovo nemoguće pronaći u Hrvatskoj. Možemo reći da je ideja da je ponudimo i domaćem tržištu potekla od njega. Po povratku u Hrvatsku na kombuchu je navukao i ostatak Ekipe, a uskoro će, nadamo se, i cijelu Lijepu Našu.

Almira se s kombuchom upoznala tijekom boravka na Novom Zelandu, gdje se prije otprilike sedam godina to piće uglavnom još prodavalo po tržnicama, kod kućnih majstora. Tada je i tamo to bilo novo funky piće, posebno popularno među zaljubljenicima u fitness i ljudima koji vode zdravi stil života. Po preseljenju u Australiju Mario i Almira razvili su naviku pijenja kombuche, dok su se Zdravko i Ivona, za vrijeme posjeta Australiji uvjerili kako je postala 'normalno' piće koje se prodaje u trgovinama robom široke potrošnje. Roko je svoju prvu bocu kušao u kafiću u Sloveniji, gdje se već lani mogla pronaći kombucha četiriju različitih proizvođača.

Classic, Bazga, Bobičasto voće te Đumbir i kurkuma za sada su u ponudi, a pri odabiru okusa vodili su se vlastitim ukusima. Testirali su i testirali, pa se i odlučili za navedene proizvode.

„Classic je originalnog reskog okusa, pogodan za iskusne poznavatelje kombuche, ali i će se u njemu pronaći i poneki novak. Bazga pruža onaj poznati okus proljeća tijekom cijele godine, Bobičasto voće lagana je voćna kombucha s dodatkom mirisnih bobica, dok Đumbir i kurkuma čine pikanteriju u bočici. Oni koji se prvi put susreću s ovim pićem uglavnom se ugodno iznenade jer prije nisu probali ništa slično“, kaže Ekipa.

Njihov se napitak u Zagrebu može kupiti na otprilike 15 lokacija, a prodaje se i u Splitu. Budući da se popis širi, bacite oko na društvene mreže, gdje redovito objavljuju novosti i ažuriraju popis. Cijene se u trgovinama kreću između 15 kn i 18 kn, a u ugostiteljstvu između 22 kn i 26 kn.

Objasnili su nam i da je kombucha idealna za pripremu koktela, i bezalkoholnih i onih s malo „spirita“. Kako kažu, mogućnosti kombiniranja okusa su bezgranične, a uskoro bismo mogli očekivati sezonske, limitirane varijacije.

„Želja nam je popularizirati Kombuchu te postići da preraste definiciju fermentiranog čaja i prometne se u svima omiljeno zdravo piće“, kažu.

U mnoštvu recepata za koktele s kombuchom, kao miljenik Ekipe istaknuo se Ginger s ginom. Trebat će vam 30 ml gina, 120 ml kombuche đumbir i kurkuma, grančica mente, malo limete i led. U čaši po svom izboru pomiješajte mentu i limetu, dodajte gin i sve dobro promiješajte. Zatim napunite čašu ledom te umiješajte kombuchu. Živjeli!

  • #piće
  • #ekipa
  • #kombucha
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Oglas
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanal i Korčulu
Na stijeni
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanal i Korčulu
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Pokrovitelj Tognana
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Česta pogreška zbog koje nam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Zlatni trikovi
Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Istraživanje među mladima: svaki peti učenik probao cigaretu prije 13. godine
Iznad prosjeka EU
Nove opasne ovisnosti kod mladih: "Djevojke to rade češće, 2019. je bilo zanemarivo, sad 38 posto"
Teška prometna nesreća kod Rijeke: Jedna osoba smrtno stradala
Očevid u tijeku
Teška prometna nesreća: Automobil podletio pod tegljač, jedna osoba poginula
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
show
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Miroslav Škoro progovorio o odrastanju i svojoj djeci
rijetko govori o obitelji
Miroslav Škoro o svojoj djeci: "Kći i ja smo morali pobjeđivati taj strah, kod sina to nije bio slučaj"
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovaj simptom bi mogao biti znak da imate problem s konzumacijom alkohola!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj simptom bi mogao biti znak da imate problem s konzumacijom alkohola!
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
POGLEDAJTE GOLOVE
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
VIDEO Zlatko Dalić okupio je pet posebnih igrača na jednu fotografiju, znate li što ona znači?
JEDAN IPAK NEDOSTAJE
VIDEO Zlatko Dalić okupio je pet posebnih igrača na jednu fotografiju, znate li što ona znači?
Dalić sasvim otvoreno nakon plasmana: "Može pričati tko što hoće, ali to nama ne ide i više nećemo tako"
komentar utakmice
Dalić sasvim otvoreno nakon plasmana: "Može pričati tko što hoće, ali to nama ne ide i više nećemo tako"
tv
U dobru i zlu: Nije očekivao da će trčati za njim
U DOBRU I ZLU
Nije očekivao da će trčati za njim
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Vatreni u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo: 14. studenog susret protiv Farskih otoka
KVALIFIKACIJE
Vatreni u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo: 14. studenog susret protiv Farskih otoka
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
sve
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
POGLEDAJTE GOLOVE
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Santa Elisabetta
Santa elisabetta

Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama

"Naš je cilj da se vrhunsko vino doživljava ne samo kao luksuz, već kao iskustvo koje dijelimo s drugima, autentično, iskreno i s poštovanjem prema svima koji sudjeluju u njegovom putu od vinograda do stola" NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Vislander - 4 Hrana i piće
    Vislander

    Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

  • Tulsi - 5 Hrana i piće
    Lijek iz vrta

    Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi

  • Santa Elisabetta Aktualno
    Santa elisabetta

    Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close