• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Upoznajte Ekipu: Društvo koje stoji iza novog hrvatskog hit-pića

Svjetsko hit-piće odnedavno se može kupiti i u Hrvatskoj, a proizvodi ga mlada i entuzijastična ekipa koja nam je ispričala nešto više o kombuchi, zdravom fermentiranom napitku koje se pijucka tek tako ili u koktelima...

Nika Borovac 24.02.2021 10:48 komentari
viber Created with Sketch.
Kombucha - 1
Kombucha - 1 (Foto:Ekipa)

Galerija Kombucha - 4 0 Kombucha - 3 0 Kombucha - 2 0 Kombucha - 1 0

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore

Tko prati svjetske trendove, zasigurno je čuo za kombuchu, fermentirani čaj koji je zdrava alternativa napicima s previše  šećera. Kombucha obiluje dobrim bakterijama s probiotskim svojstvima koje pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore, pospješuju rad probave te poboljšavaju imunosni sustav. 

Trend koji se posljednjih godina zahuktao posvuda stigao je i u Lijepu Našu, a proizvodi ga Ekipa, tim mladih ljudi kojima ne nedostaje entuzijazma. Priupitali smo ih da nam malo više ispričaju o sebi i svojim proizvodima te se prisjete kako se cijela priča zahuktala.

„Ekipa je skupina prijatelja, okupljenih oko ideje da domaćem tržištu ponudi zdravu alternativu prezaslađenim gaziranim pićima. Ukratko, kombucha je osvježavajući fermentirani čaj, a mi ga pravimo po tradicionalnoj recepturi. Miks zelenog i crnog čaja, čiste vode i kombucha kulture, koju čine 'dobre' bakterije i kvasci nahranjeni s malo šećera, nakon razdoblja fermentacije daje ukusan, prirodno lagano gazirani, okrepljujući napitak.

Naša kombucha je nepasterizirano, 'živo' piće, u koje nikada ne dodajemo konzervanse, umjetna sladila niti aditive, a sve boje i okuse dobivamo 100 posto iz prirode.

Ekipu iza Kombuche čine Almira, Ivona, Maja, Roko, Mario i Zdravko. Muški dio Ekipe se upoznao u prvom razredu osnovne škole na zagrebačkoj Savici i još od tada seže prijateljstvo koje se s godinama pretvorilo čak i u kumstvo. Almira se pridružila Ekipi kada je odlučila Novi Zeland i Australiju zamijeniti Hrvatskom. Kao rođenoj Filipinki, nije joj se bilo teško uklopiti u ovdašnji stil života, a u tome su joj pomogle Maja i Ivona.

Kao mladi profesionalci različitih struka (ekonomija, šumarstvo, elektrotehnika, pravo i medicina), odlučili smo znanje koje smo usvojili u svojim profesijama prenijeti u nešto oko čega smo svi strastveni, proizvodnju Kombuche.

Prijateljstvo je u osnovi svega, pa nam je ta razina poznavanja prednosti i afiniteta svakog od nas olakšala i podjelu poslova.
Almira je glavna u proizvodnji (head brewer) i kao takva je najzaslužnija za razvoj palete okusa. Ostali su članovi na razvoju okusa radili kao stručni žiri, pokušavajući što bolje pogoditi nijanse koje bi se mogle svidjeti hrvatskom tržištu, a zapravo smo samo slušali vlastito nepce", otkriva Ekipa te dodaje kako je osim okusa pri osmišljavanju njihova napitka presudilo i zdravlje. 

"Kombucha je bogata organskim kiselinama, a vitamini skupine B i vitamin C dopunjavaju njezine blagodati. Odlična je i za detoks organizma. Ne sadrži konzervanse niti umjetna bojila, nepasterizirana je i pogodna za vegane, kao i za osobe koje izbjegavaju gluten. Osim toga, u 100 ml tek su 3 grama šećera, za razliku od većine sokova na policama trgovina koji ga sadrže i do četiri puta više", objašnjavaju. 

Kombucha - 3 Kombucha - 3 (Foto: Ekipa)

No vratimo se Ekipi. 

"Mario se ponajviše bavi istraživanjem tržišta i marketingom, Roko prodajom, nabavom i logistikom, dok je Zdravko na sebe preuzeo administrativne poslove te usklađivanje s regulativom.
Ivona pomaže oko administracije i pravnih poslova, dok Maja pomaže voditi aktivnosti na društvenim mrežama. Svi, naravno, uskačemo kada je potreban dodatni par ruku u proizvodnji, ali i kada je u pitanju bilo koja od gore navedenih aktivnosti.

Želja nam je popularizirati zdravo piće za kojim biste posegnuli tijekom druženja, uz obrok, nakon treninga ili u koktelima te domaće tržište bolje upoznati s pićem koje je u Australiji, na Dalekom istoku, u SAD-u i po zapadnoj Europi već odavno postalo hit“, otkriva Ekipa.

Ideja o Kombuchi rodila se na drugom kraju svijeta, u Australiji, gdje su se prvi put susreli sa zdravim napitkom. 

„Kako je život ponekad nepredvidiv, tako je i dio nas završio u Australiji. Tamo je kombucha poprilično popularna alternativa zaslađenim bezalkoholnim pićima te hrabro grabi ka poziciji možda i omiljenog osvježavajućeg pića. Kada bismo se čuli, Mario je neprestano tupio o kombuchi i kako je prava šteta što ju je gotovo nemoguće pronaći u Hrvatskoj. Možemo reći da je ideja da je ponudimo i domaćem tržištu potekla od njega. Po povratku u Hrvatsku na kombuchu je navukao i ostatak Ekipe, a uskoro će, nadamo se, i cijelu Lijepu Našu.

Almira se s kombuchom upoznala tijekom boravka na Novom Zelandu, gdje se prije otprilike sedam godina to piće uglavnom još prodavalo po tržnicama, kod kućnih majstora. Tada je i tamo to bilo novo funky piće, posebno popularno među zaljubljenicima u fitness i ljudima koji vode zdravi stil života. Po preseljenju u Australiju Mario i Almira razvili su naviku pijenja kombuche, dok su se Zdravko i Ivona, za vrijeme posjeta Australiji uvjerili kako je postala 'normalno' piće koje se prodaje u trgovinama robom široke potrošnje. Roko je svoju prvu bocu kušao u kafiću u Sloveniji, gdje se već lani mogla pronaći kombucha četiriju različitih proizvođača.

Classic, Bazga, Bobičasto voće te Đumbir i kurkuma za sada su u ponudi, a pri odabiru okusa vodili su se vlastitim ukusima. Testirali su i testirali, pa se i odlučili za navedene proizvode.

„Classic je originalnog reskog okusa, pogodan za iskusne poznavatelje kombuche, ali i će se u njemu pronaći i poneki novak. Bazga pruža onaj poznati okus proljeća tijekom cijele godine, Bobičasto voće lagana je voćna kombucha s dodatkom mirisnih bobica, dok Đumbir i kurkuma čine pikanteriju u bočici. Oni koji se prvi put susreću s ovim pićem uglavnom se ugodno iznenade jer prije nisu probali ništa slično“, kaže Ekipa.

Njihov se napitak u Zagrebu može kupiti na otprilike 15 lokacija, a prodaje se i u Splitu. Budući da se popis širi, bacite oko na društvene mreže, gdje redovito objavljuju novosti i ažuriraju popis. Cijene se u trgovinama kreću između 15 kn i 18 kn, a u ugostiteljstvu između 22 kn i 26 kn.

Objasnili su nam i da je kombucha idealna za pripremu koktela, i bezalkoholnih i onih s malo „spirita“. Kako kažu, mogućnosti kombiniranja okusa su bezgranične, a uskoro bismo mogli očekivati sezonske, limitirane varijacije.

„Želja nam je popularizirati Kombuchu te postići da preraste definiciju fermentiranog čaja i prometne se u svima omiljeno zdravo piće“, kažu.

U mnoštvu recepata za koktele s kombuchom, kao miljenik Ekipe istaknuo se Ginger s ginom. Trebat će vam 30 ml gina, 120 ml kombuche đumbir i kurkuma, grančica mente, malo limete i led. U čaši po svom izboru pomiješajte mentu i limetu, dodajte gin i sve dobro promiješajte. Zatim napunite čašu ledom te umiješajte kombuchu. Živjeli!

  • #piće
  • #ekipa
  • #kombucha
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 10 mrtvih u pucnjavi na popularnoj plaži! "Izbjegavajte područje"
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
zabava
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Wow!
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6
Santa Lucia

Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

“Za mene je Teran Santa Lucia u ovoj fazi jedan dugoročni znanstveno eksperimentalni projekt uz pomoć kojeg želim doći do spoznaja o maksimalnom potencijalu te sorte", otkriva Gianfranco Kozlović o novoj zvijezdi iz svojeg podruma... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • U Edinburghu se nalazi najbolji bar na svijetu Hrana i piće
    Nevjerojatna ponuda

    Izvana je ništa posebno, ali kad uđete unutra…Ovo je najbolji bar na svijetu u 2025.

  • Vruća sangrija Hrana i piće
    Začinjena i tako fina

    Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu

  • Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6 Hrana i piće
    Santa Lucia

    Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close