Tko prati svjetske trendove, zasigurno je čuo za kombuchu, fermentirani čaj koji je zdrava alternativa napicima s previše  šećera. Kombucha obiluje dobrim bakterijama s probiotskim svojstvima koje pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore, pospješuju rad probave te poboljšavaju imunosni sustav. 

Trend koji se posljednjih godina zahuktao posvuda stigao je i u Lijepu Našu, a proizvodi ga Ekipa, tim mladih ljudi kojima ne nedostaje entuzijazma. Priupitali smo ih da nam malo više ispričaju o sebi i svojim proizvodima te se prisjete kako se cijela priča zahuktala.

„Ekipa je skupina prijatelja, okupljenih oko ideje da domaćem tržištu ponudi zdravu alternativu prezaslađenim gaziranim pićima. Ukratko, kombucha je osvježavajući fermentirani čaj, a mi ga pravimo po tradicionalnoj recepturi. Miks zelenog i crnog čaja, čiste vode i kombucha kulture, koju čine 'dobre' bakterije i kvasci nahranjeni s malo šećera, nakon razdoblja fermentacije daje ukusan, prirodno lagano gazirani, okrepljujući napitak.

Naša kombucha je nepasterizirano, 'živo' piće, u koje nikada ne dodajemo konzervanse, umjetna sladila niti aditive, a sve boje i okuse dobivamo 100 posto iz prirode.

Ekipu iza Kombuche čine Almira, Ivona, Maja, Roko, Mario i Zdravko. Muški dio Ekipe se upoznao u prvom razredu osnovne škole na zagrebačkoj Savici i još od tada seže prijateljstvo koje se s godinama pretvorilo čak i u kumstvo. Almira se pridružila Ekipi kada je odlučila Novi Zeland i Australiju zamijeniti Hrvatskom. Kao rođenoj Filipinki, nije joj se bilo teško uklopiti u ovdašnji stil života, a u tome su joj pomogle Maja i Ivona.

Kao mladi profesionalci različitih struka (ekonomija, šumarstvo, elektrotehnika, pravo i medicina), odlučili smo znanje koje smo usvojili u svojim profesijama prenijeti u nešto oko čega smo svi strastveni, proizvodnju Kombuche.

Prijateljstvo je u osnovi svega, pa nam je ta razina poznavanja prednosti i afiniteta svakog od nas olakšala i podjelu poslova.
Almira je glavna u proizvodnji (head brewer) i kao takva je najzaslužnija za razvoj palete okusa. Ostali su članovi na razvoju okusa radili kao stručni žiri, pokušavajući što bolje pogoditi nijanse koje bi se mogle svidjeti hrvatskom tržištu, a zapravo smo samo slušali vlastito nepce", otkriva Ekipa te dodaje kako je osim okusa pri osmišljavanju njihova napitka presudilo i zdravlje. 

"Kombucha je bogata organskim kiselinama, a vitamini skupine B i vitamin C dopunjavaju njezine blagodati. Odlična je i za detoks organizma. Ne sadrži konzervanse niti umjetna bojila, nepasterizirana je i pogodna za vegane, kao i za osobe koje izbjegavaju gluten. Osim toga, u 100 ml tek su 3 grama šećera, za razliku od većine sokova na policama trgovina koji ga sadrže i do četiri puta više", objašnjavaju. 

Kombucha - 3 Kombucha - 3 (Foto: Ekipa)

No vratimo se Ekipi. 

"Mario se ponajviše bavi istraživanjem tržišta i marketingom, Roko prodajom, nabavom i logistikom, dok je Zdravko na sebe preuzeo administrativne poslove te usklađivanje s regulativom.
Ivona pomaže oko administracije i pravnih poslova, dok Maja pomaže voditi aktivnosti na društvenim mrežama. Svi, naravno, uskačemo kada je potreban dodatni par ruku u proizvodnji, ali i kada je u pitanju bilo koja od gore navedenih aktivnosti.

Želja nam je popularizirati zdravo piće za kojim biste posegnuli tijekom druženja, uz obrok, nakon treninga ili u koktelima te domaće tržište bolje upoznati s pićem koje je u Australiji, na Dalekom istoku, u SAD-u i po zapadnoj Europi već odavno postalo hit“, otkriva Ekipa.

Ideja o Kombuchi rodila se na drugom kraju svijeta, u Australiji, gdje su se prvi put susreli sa zdravim napitkom. 

„Kako je život ponekad nepredvidiv, tako je i dio nas završio u Australiji. Tamo je kombucha poprilično popularna alternativa zaslađenim bezalkoholnim pićima te hrabro grabi ka poziciji možda i omiljenog osvježavajućeg pića. Kada bismo se čuli, Mario je neprestano tupio o kombuchi i kako je prava šteta što ju je gotovo nemoguće pronaći u Hrvatskoj. Možemo reći da je ideja da je ponudimo i domaćem tržištu potekla od njega. Po povratku u Hrvatsku na kombuchu je navukao i ostatak Ekipe, a uskoro će, nadamo se, i cijelu Lijepu Našu.

Almira se s kombuchom upoznala tijekom boravka na Novom Zelandu, gdje se prije otprilike sedam godina to piće uglavnom još prodavalo po tržnicama, kod kućnih majstora. Tada je i tamo to bilo novo funky piće, posebno popularno među zaljubljenicima u fitness i ljudima koji vode zdravi stil života. Po preseljenju u Australiju Mario i Almira razvili su naviku pijenja kombuche, dok su se Zdravko i Ivona, za vrijeme posjeta Australiji uvjerili kako je postala 'normalno' piće koje se prodaje u trgovinama robom široke potrošnje. Roko je svoju prvu bocu kušao u kafiću u Sloveniji, gdje se već lani mogla pronaći kombucha četiriju različitih proizvođača.

Classic, Bazga, Bobičasto voće te Đumbir i kurkuma za sada su u ponudi, a pri odabiru okusa vodili su se vlastitim ukusima. Testirali su i testirali, pa se i odlučili za navedene proizvode.

„Classic je originalnog reskog okusa, pogodan za iskusne poznavatelje kombuche, ali i će se u njemu pronaći i poneki novak. Bazga pruža onaj poznati okus proljeća tijekom cijele godine, Bobičasto voće lagana je voćna kombucha s dodatkom mirisnih bobica, dok Đumbir i kurkuma čine pikanteriju u bočici. Oni koji se prvi put susreću s ovim pićem uglavnom se ugodno iznenade jer prije nisu probali ništa slično“, kaže Ekipa.

Njihov se napitak u Zagrebu može kupiti na otprilike 15 lokacija, a prodaje se i u Splitu. Budući da se popis širi, bacite oko na društvene mreže, gdje redovito objavljuju novosti i ažuriraju popis. Cijene se u trgovinama kreću između 15 kn i 18 kn, a u ugostiteljstvu između 22 kn i 26 kn.

Objasnili su nam i da je kombucha idealna za pripremu koktela, i bezalkoholnih i onih s malo „spirita“. Kako kažu, mogućnosti kombiniranja okusa su bezgranične, a uskoro bismo mogli očekivati sezonske, limitirane varijacije.

„Želja nam je popularizirati Kombuchu te postići da preraste definiciju fermentiranog čaja i prometne se u svima omiljeno zdravo piće“, kažu.

U mnoštvu recepata za koktele s kombuchom, kao miljenik Ekipe istaknuo se Ginger s ginom. Trebat će vam 30 ml gina, 120 ml kombuche đumbir i kurkuma, grančica mente, malo limete i led. U čaši po svom izboru pomiješajte mentu i limetu, dodajte gin i sve dobro promiješajte. Zatim napunite čašu ledom te umiješajte kombuchu. Živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju