Šunka zauzima središnje mjesto na uskrsnom blagdanskom stolu – zajedno s pincom, kuhanim jajima, francuskom salatom, lukom i rotkvicama. U Hrvatskoj se priprema na dva podjednako popularna načina – u kruhu ili kuhana s aromatičnim začinima poput lovorovog lista.

Kako skuhati domaću šunku?

Domaća šunka od svinjskog buta koja je sušena na zraku i lagano dimljena, a kakva se može kupiti po hrvatskim mesnicama kuha se onoliko koliko je teška. Primjerice, šunka od četiri kilograma mora se kuhati četiri sata.

Domaća šunka se prethodno namoči u hladnoj vodi kako bi se izvukao višak slanosti iz nje. Ako nije rolana, dobro ju je povezati konopcem da zadrži oblik tijekom termičke obrade.

Šunka se stavlja u lonac s hladnom vodom (do vrha da se prekrije komad mesa) i lagano zagrijava na umjerenoj temperaturi te termički obrađuje ovisno o njezinoj težini i veličini. U Slavoniji se uz vodu stavlja i bijelo vina – otprilike trećina vode zamijeni se za vino, a u mnogim hrvatskim kućanstvima dodaje i lovorov list te papar u zrnu.

Nakon kuhanja ostavite šunku u vodi barem sat vremena kako bi se zadržala sočnost mesa. Potom je posušite, narežite i poslužite ili zamotajte u aluminijsku foliju i pohranite u hladnjak.

Dimljena šunka Dimljena šunka (Foto: Shutterstock)

Koliko dugo se kuha rolana šunka u mrežici?

Posljednjih godina za Uskrs sve je popularnije nabaviti industrijski dimljenu šunku, vratinu ili rolanu lopaticu u mrežici koja se obično prodaju u hrvatskim supermarketima.

Iako na njihovim deklaracijama obično stoji kako je riječ o toplinski obrađenom mesnom proizvodu ili polutrajnom suhomesnatom proizvodu koji ne iziskuje termički obradu, mnogi ove „šunke“ kuhaju u zavreloj vodi barem pola sata prije nego što ih posluže.

Ako ste kupili rolanu lopaticu, skinite mrežicu odmah nakon termičke obrade. Mrežicu je lakše ukloniti odmah nakon kuhanja prije nego što se meso ohladi.

Ovaj tip industrijskih šunki idealan je za pečenje u lisnatom tijestu.

Znate li zašto (i otkad) bojimo jaja? I kakve veze zec ima s Uskrsom... Pisanice - 5 Pisanice - 4 Pisanice - 3 +1 Pisanice - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju