Tko je ikada proslavio blagdane, a da na stolu nije bila barem jedna vrsta kolača? Praznično doba vrijeme je u kojem tradicija najviše dolazi do izražaja, pa ćemo prednost kod pripreme slastica uvijek dati onim kolačima čija se receptura u našem podneblju prenosi s koljena na koljeno. Osim prhkih kolača na našem blagdanskom stolu zasigurno ćemo pronaći mahovnjaču, orehnjaču, rožatu, fritule ili kroštule, a kratkim putovanjem kolačima po Europi istražit ćemo u čemu to guštaju naši susjedi. 

1. Vanilin kiflice u Austriji: Uvijek mirisne, prhke i neodoljive 

Prhke, meke i mirisne, ma sasvim neodoljive, tako bismo okarakterizirali vječne vanilin kiflice, koje se u Austriji najviše peku u blagdansko vrijeme. Toliko su jednostavne za pripremu da bi nam barem jednom tjedno trebale zamirisati u kuhinji kako bismo uživali u njima uz šalicu čaja ili kave.

Vanilin kiflice Vanilin kiflice (Foto: Getty Images)

Tradicionalno se kiflice rade od brašna, maslaca, oraha, šećera i vanilin šećera, bez jaja. Umjesto oraha mogu se koristiti i bademi, i lješnjaci, no najbitnije je za savršene prhke kiflice to da recept sadrži dobre omjere sastojaka, da ih što brže zamijesite, a posebno je bitno da ih ne prepečete. Kiflice bi trebale iz pećnice izići što svjetlije, pa ako vidite da im krajevi (koji su i najtanji) počinju tamnjeti, odmah ih vadite van. I da, vrijeme pečenja prilagodite svojim pećnicama jer smo odavno naučili da nisu sve pećnice iste.

2. Božićni panj u Francuskoj: Ukusni običaj od kojeg se ne odustaje 

Božićni panj ili Bûche de Noël francuska je rolada koja se tradicionalno peče za blagdane. Izgled rolade neodoljivo podsjeća na drveni panj koji Francuzi pale na Badnjak kako bi svojoj obitelji osigurali sreću i blagostanje u novoj godini. Iako nitko pouzdano ne zna kako je nastala ta tradicija, svi se slažu da je riječ o slasnom običaju od kojeg ne žele odustati.

Božićni panj Božićni panj (Foto: Getty Images)

Postoje mnogi recepti i varijacije božićnog panja, a najčešće se priprema čokoladna rolada punjena sočnim nadjevom s aromom vanilije te ukrašena šumskim voćem.

3. Panettone iz Italije: Slatki blagdanski kruh

Bez svega može, ali panettone se obvezno mora naći na blagdanskim stolovima u Italiji za Božić. Riječ je o slatkom kruhu od dizanog tijesta sa sušenim voćem, citrusima i orašastim plodovima koji se tradicionalno priprema za Božić i Novu godinu.

Kruh originalno potječe iz Milana, a karakterizira ga lagana i prozračna tekstura, ali bogat okus. Panettone je popularan i u Hrvatskoj, a uz malo volje i truda može se pripremiti i u vlastitom domu.

4. Piernik: Poljski specijalitet od čokolade 

Piernik je jednostavan, ali sočan poljski kolač koji miriše poput paprenjaka i medenjaka, a slast mu daje i čokoladna glazura. Kako bi imao karakterističnu aromu, trebat će vam mješavina začina za medenjake ili pumpkin spice, a možete i sami napraviti mješavinu od cimeta, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića. Neki kuhari dodat će i piment, mljeveni korijandar, kardamom, kakao u prahu, crni papar, kao i zvjezdasti anis i kim.

Piernik bi se s poljskog preveo kao paprenjak, ali može i ne mora sadržavati papar. Med se tradicionalno dodaje u kolač, sol naglašava okus, a maslac je tu za sočnost.

5. Božićni puding: Engleska delikatesa koja nema veze s pudingom na koji smo navikli 

Uoči Božića u britanskim se kućanstvima obično priprema božićni kolač. Iako ga Britanci nazivaju Christmas Pudding, nema veze s ukuhanim slatkim desertom na bazi mlijeka. Naprotiv, riječ je sočnom biskvitu koji je ispunjen sušenim voćem i natopljen alkoholnim pićem poput viskija.

Ne morate biti u Velikoj Britaniji da biste uživali u ovom desertu. Možete ga pripremiti i u vlastitom domu uz malo volje i strpljenja. Da bi kolač imao slastan okus, voće je potrebno namakati u alkoholu barem večer prije pečenja. Neki tradicionalni recepti nalažu pripremu koja zna trajati i po tri dana.

Božićni puding Božićni puding (Foto: Getty Images)

Bez obzira na kolače u kojima ćemo uživati ovih blagdana, u obližnjem Lidlu čeka vas asortiman Belbake u kojem možete pronaći sve sastojke za pripremu slastica u kojima će nam nepce uživati cijele praznike. Osim raznolikog izbora raznih začina, smjesa i dekoracija, u Lidlovu asortimanu Belbake možete pronaći i klasične sastojke poput praška za pecivo, šećera u prahu, vanilin šećera i ostale sastojke bez kojih je blagdanske kolače nemoguće ispeći. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju