Ovaj rustikalni kolač spaja slatke kruške s bogatim okusima badema i maslaca u savršen desert koji je jednako prikladan za posebne prigode kao i za opuštena druženja uz kavu. Tanke kriške zrelih krušaka slažu se na dno kalupa i tijekom pečenja se karameliziraju, pa tako stvaraju starinski „uzorak“ kad se kolač preokrene. Ali ne morate ga preokrenuti – jednako dobro funkcionira i ako je tijesto na gornjoj strani.
Zahvaljujući pasti od badema, kolač ima bogatu, vlažnu teksturu i suptilnu aromu marcipana, a dodatak vanilije i bademovog ekstrakta dodatno produbljuje njegov okus. Svaki zalogaj je mekan, aromatičan i pun karaktera, a priprema je jednostavnija nego što izgleda. Ovaj je kolač još odličan uz kuglicu sladoleda od vanilije ili – jednostavno, tek posut šećerom u prahu.
Kolač s bademima i kruškama - sastojci:
- 2 do 3 zrele kruške
- 120 g glatkog brašna, podijeljeno
- 1 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 3/4 čajne žličice soli
- 160 g šećera u prahu, plus za posipanje
- 190 g paste od badema
- 230 g maslaca, sobne temperature i narezanog na kockice, plus za namastiti kalup
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica ekstrakta badema
- 6 velikih jaja, sobne temperature
Kolač s bademima i kruškama - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
- Namažite kalup za torte promjera 23 cm ili kalup s odvojivim dnom maslacem, dno obložite papirom za pečenje pa premažite i njega maslacem. Pospite kalup brašnom i otresite višak.
- Ogulite kruške i narežite ih na vrlo tanke kriške. Počnite od vanjskog ruba kalupa i slažite kriške u uskim koncentričnim krugovima dok ne prekrijete dno kalupa.
- U maloj zdjeli pomiješajte 90 g brašna, prašak za pecivo i sol. Ostavite sa strane.
- U multipraktiku sameljite šećer, pastu od badema i 30 g brašna, tako da se pasta od badema pomiješa sa šećerom i sa formiraju smjesu nalik pijesku.
- Dok multipraktik radi, dodajte kockice maslaca jednu po jednu. Kada se maslac sjedini sa smjesom, dodajte ekstrakt vanilije i badema. Miksajte dok smjesa ne postane sasvim glatka.
- Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja.
- Dodajte polovicu suhih sastojaka i pulsirajte nekoliko puta. Dodajte ostale suhe sastojke i pulsirajte sve dok se ne sjedini. Smjesa će biti lagana, pahuljasta i rijetka.
- Prelijte smjesu preko krušaka, a zatim pecite kolač u sredini pećnice. Provjerite nakon 50 minuta. Pecite dok ne dobije boju i sredina se ne stegne.
- Izvadite kolač iz pećnice i oštrim nožem pređite po obodu kalupa kako biste ga odvojili od stranica. Ostavite kolač da se potpuno ohladi, a zatim ga prebacite na tanjur za kolače. Na vama je da odlučite koja će strana biti gornja.
- Pospite kolač šećerom u prahu i poslužite.
Istucite grčki jogurt: Recept za kremasto savršenstvo s manje masti, a više proteina od šlaga