Iako je danas možda pomalo zaboravljena i svedena na prilog, kukuruzna krupica ili palenta othranila je pola Europe. Dolazi sa Sredozemlja, a vrlo je popularna ne samo u našoj nego i u svim balkanskim kuhinjama, kao i u austrijskoj, talijanskoj i mađarskoj.
Ljudi je jedu odavno jer je bila lako dostupna, a zbog toga što je i izuzetno hranjiva bila je osnova "siromaške kuhinje" i nije ju bilo neobično jesti u svakom obroku u danu.
Dat ćemo vam trenutak da se prisjetite okusa žganaca s mlijekom za dobro jutro, a onda vas ohrabriti da palenti nađete mjesto i u svom kućnom tjednom meniju. Ona ne mora biti tek prilog uz saft, možete je grilati, peći, raditi umake i priloge na razne načine.
Treba li vam inspiracija za neke nove i neisprobane recepte s palentom i savjet kako je uključiti u prehranu, možete početi s ovim ukusnim kolačem i upoznati njezinu slatku stranu. Recept smo pronašli na stranici www.krenizdravo.hr pa ne morate ni sumnjati da je sve što ide u ovoj kolač ujedno i ono zbog čega će vam organizam biti zahvalan. Uživajte!
Sastojci za kolač od palente:
- 1 šalica palente
- pola šalice integralnog brašna
- pola šalice kokosova brašna
- pola šalice meda
- 1/3 šalice kokosova ulja (otopljenog)
- 1 šalica bademova biljnog napitka
- 2 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 3 jušne žlice sjeckanih badema
Priprema kolača od palente:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Kalup za pečenje obložite papirom.
- U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, odnosno kokosovo i integralno brašno, palentu, prašak za pecivo i sol.
- U zasebnoj zdjeli umutite jaja pa dodajte otopljeno kokosovo ulje, med, bademov biljni napitak i ekstrakt od vanilije te sjedinite sastojke. Umiješajte još tri jušne žlice sjeckanih badema i sjedinite smjesu.
- Mokre sastojke dodajte u suhe i sjedinite smjesu.
- Smjesu izlijte u kalup za pečenje i pecite oko 25 minuta dok ne poprimi zlatnu boju, a čačkalicom dodatno provjerite je li kolač pečen.
- Prije posluživanja pustite da se kolač ohladi.