Iako smo još uvijek kalendarski u zimi, temperature ovoga tjedna više će nalikovati proljeću. Ne čudi to kada je poznato da smo ušli u veljaču – jedan od najvarljivijih mjeseca u godini.

Nadahnuti varljivom veljačom osmislili smo i jelovnik za ovaj tjedan – u njemu ništa nije onako kao što se čini na prvi pogled.

#MeatlessMonday otvaramo sa sendvičem koji izgleda kao da je napravljen od vučene svinjetine, iako se priprema od 100 posto namirnica biljnog porijekla.

Nudimo vam recept za kremastu tjesteninu bez grama maslaca, ulja i vrhnja, ali i recept za zagrebački odrezak kojem smo uskratili ulje i u potpunosti se peče u pećnici.

Veganska vučena svinjetina od jackfruita Veganska vučena svinjetina od jackfruita (Foto: Shutterstock)

Ljubitelji slatkog uživat će u finoj čokoladnoj torti koja se radi od samo dva sastojaka. Nastavite čitati tekst i pronađite sedam finih recepata za sedam dana u tjednu koji će vas iznenaditi.

Ponedjeljak, 5.2. – Sendvič s veganskom „vučenom“ svinjetinom

Nezreli plod nangke ili jackfruita ima neutralan okus i teksturu sličnu sjeckanom mesu – odnosno vučenoj svinjetini. Ne čudi stoga što se nametnuo kao mesna alternativa za osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porijekla. Od njega se može pripremiti ukusan nadjev za sendvič koji je začinjen umakom za roštilj. Imamo recept.

Utorak, 6.2. – Tjestenina alla rižoto

Napravite kremastu tjesteninu bez grama maslaca, mlijeka ili vrhnja. Poslužite se metodom pasta risottata – pripremom tjestenine poput rižota. Odaberite omiljeni temeljac i podlijevajte tjesteninu uz češće miješanje sve dok ne bude al dente, a umak se ne reducira. Pospite naribanim sirom i ukrasite začinskim biljem pa uživajte. Evo što točno morate napraviti.

Hot dog od mrkve Hot dog od mrkve (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 7.2. – Hot dog od mrkve

Ako niste ljubitelj klasičnih hrenovki, izbjegavate unos procesirane hrane ili ste se jednostavno zaželjeli malo promjene – ovo je pravi recept za vas.

Donosimo vam recept za hot-dog u kojem su glavne zvijezde – mrkve. Uz malo truda s guljenjem te s dobrom marinadom, od poniznih mrkvi možete napraviti ukusnu “kobasicu” za senzacionalni hot-dog koja uopće nema okus po korjenastom povrću. Evo kako se rade.

Četvrtak, 8.2. – Pizza tijesto od cvjetače

Umjesto klasičnog tijesta od brašna i vode za pizzu upotrijebite ono od cvjetače, jaja i sira koje krasi niža kalorijske vrijednost i iznenađujući udjel bjelančevina. Nadjenite je, pak, sastojcima po želji – na raspolaganju vam je sve od šunke, špeka i pršuta do gljiva, paprike i drugog povrća. Evo recepta.

Petak, 9.2. – Jaja u oblacima

Jednostavnija od poširanih, originalnija od onih na oko, ukusnija od kajgane... jaja u oblacima osvojila su gurmane svojim izgledom i okusom. Ne brinite, ne trebaju vam neki posebni sastojci – samo malo strpljenja i vremena. Evo kako se rade.

Jaja u oblacima Jaja u oblacima (Foto: Shutterstock)

Subota, 10.2. – Nutella torta

Jeste li znali da slasnu tortu možete napraviti i od samo dva sastojka? Ne treba vam brašno, prašak za pecivo niti soda bikarbona. Donosimo vam recept za tortu od Nutelle i jaja koja zahtijeva malo više pažnje i truda, ali pruža bogatstvo okusa.

Nedjelja, 11.2. – Zagrebački odrezak, ali iz pećnice

Zagrebački odrezak je pohani teleći odrazak punjen šunkom i rastopljenim sirom. Obično se peče u dubokom ulju kako bi dobio hrskavu koricu. Za sjajan zagrebački odrezak možete se odreći ulja u potpunosti te ga napraviti u pećnici. Evo što trebate napraviti.

7 neodoljivih jela koja će vam uljepšati ovaj tjedan: Brzo, fino i bez kompliciranja Kremasta toskanska piletina Čokoladni kuglof Pohani patlidžan +3 Zapečena brokula sa sirom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju