Slatko i kava glavno je obilježje pravog talijanskog doručka. Natjecateljice u prvom izazovu Food bloggers' challengea koji im je postavio pravi Talijan, chef Stefano Cosattini, dale su sve od sebe kako bi spremile slastice koje bi Talijani jeli za doručak uz kavu. U pripremi pravog talijanskog doručka pomoglo im je posuđe Tognana, od moka aparata, kuhinjske vage, tava do prekrasnih tanjurića i šalica za posluživanje uz koje je svaki doručak poprimio pravi talijanski štih.

No je li svaka od njih zaista napravila doručak poput pravog Talijana, bi li se njihova slastica zaista jela za doručak u domovima naših susjeda, čiji je doručak bio najljepši i koliko su uspješno iskoristile pravo talijansko posuđe, komentirao je i na kraju odlučio naš žiri na čelu sa Stefanom Cosattinijem.

Stefano Cosattini ocjenjivao je čak dvije kategorije – ideju i kreativnost, i iako su svi izgledali lijepo, kako bismo dobili pobjednicu prvog izazova i u konačnici cijelog Food bloggers' challengea, potrebno je tražiti dlaku u jajetu.

Chefu Stefanu najviše se sviđao doručak blogerice Kristine Štrige (@cellulite_factory), koja je napravila sfogliatelle od kojih su nam svima ispale oči i narasle zazubice.

"Ovo slatko pecivo odlična je ideja za doručak i tipična za Napulj. Sfogliatelle su zaista posebne, ne viđate ih baš svaki dan, a njihova izrada nije lak zadatak za amatera. Ipak, Kristina ga je odradila za pet, stvarno si je dala truda. Savršeno su napravljene i ispečene", rekao je Stefano Cosattini, koji je Kristini dao najvišu ocjenu za ideju, kao i za kreativnost.

Nakon nje za njega je najbolje odradila zadatak Marijana Zlomislić (@unmondodisaporis maritozzijima, koji su, kaže talijanski chef, dobra ideja za doručak, no njezin je izvediv samo ujesen.

"Tekstura tijesta baš mi se svidjela, no ne i punjenje. Pravi maritozzi trebali bi biti poput oblaka i s razlogom se pune tučenim vrhnjem kako bi bili lagani i topili se u ustima. Krema od kestena čini mi se pregusta ili prečvrsta za tu vrstu slastice, kao i način na koji je slatko pecivo punjeno, pa više podsjeća na krafnu nego maritozzo", objasnio je Stefano.

Jednak zbroj Stefanovih bodova nakon Kristine i Marijane imale su Doris, Sandra i Mateja.

Petak je bio dan za maritozze, a radila ih je i Doris Valković (@foodoris). Iako su njezini više nalikovali za poznatu talijansku slasticu koju bi najvjerojatnije doručkovali u Rimu, naš chef izazivač nije bio zadovoljan teksturom tijesta kao što je bio kod Marijane.

"Marijanino tijesto izgledalo je bolje, pa je Doris dobila ocjenu manje. Njezino tijesto izgledalo mi je dosta čvrsto i nije se dignulo koliko je trebalo. Isto tako nismo vidjeli izradu kave kao bitne stavke talijanskog doručka", kaže Stefano i dodaje kako cijeni što je uz doručak poslužila espresso, koji je uz cafe latte najčešći odabir Talijana za doručak kod kuće, dok cappucino, kaže, češće piju u baru u pauzi od posla ili na sastanku.

Nije mu se pak svidjela jutarnja kava Sandre Rončević (@oslanomislatkomposipana kakaom, kao ni to što ju je pritisnula žlicom u moki prilikom spravljanja.

"Nije baš uobičajeno da se takva kava pije za doručak u Italiji, kao što im i keksi ne bi većini bili izbor za prvi obrok u danu. Iako su ovi ispali vrlo lijepi, biscotti su ipak Talijanima odabir za užinu ili neki usputni zalogajčić uz kavu", objasnio je Stefano, čija je mama, kaže, bila carica u kuhinji i svako njezino jelo imalo je svoju svrhu u danu.

"Tako bi tortu poput Matejine (@muffin_munchies) poslužila djeci popodne kada dođu s igrališta, nikako za doručak", rekao je Stefano, koji smatra da se Mateja mogla i malo više potruditi oko punjenja za tortu jer iako je koristila najpoznatiji talijanski namaz na svijetu, to je ipak gotov industrijski proizvod.

"Iako se mnogim turistima neće činiti tako na prvu, Talijanima je doručak vrlo bitan i iako je sladak, mora biti hranjiv i energetski bogat, a time se vodila i moja mama", kaže Stefano. Objašnjava kako je slatki kruh ili brioš s domaćom marmeladom tipičan talijanski doručak na kojem su odrasle mnoge generacije pa bi kreativne izvedbe takvog doručka također bile pun pogodak.

Kao predstavnica Punkufer.hr-a, Maja Nikolorić ocjenjivala je estetiku i imala je najteži zadatak jer su, kaže, vizualno stvarno svi doručci bili predivni.

"Baš svaki video naših blogerica zaokupio bi moju pažnju na društvenim mrežama. U ocjenjivanju je kod jednih prevagnuo završni proizvod, a kod drugih savršeno osvjetljenje i primamljivi kadrovi zbog kojih se odmah poželiš primiti posla i napraviti si baš takav doručak", kaže Maja, koja ipak ima svog favorita.

"Vizualno najzanimljiviji bio mi je doručak Kristine Štrige. Sfogliatelle joj izgledaju prekrasno i kao da nisu ručno rađene, zbog čega su mi još fascinantnije. Toliko su primamljive da vam dođe da preko ekrana zagrizete u tih tisuću listića koji hrskaju pod zubima do mekanog punjenja", objasnila je Maja. Kristinu po Majinim ocjenama slijede Foodoris i njezini lijepi maritozzi, pa O slanom i slatkom, kojoj za vratom dišu Un mondo di sapori i Muffin Munchies.

Sfogliatelle Kristine Štrige Sfogliatelle Kristine Štrige (Foto: Kristina Štriga)

Martina Karić iz Tognane slaže se da ne bismo imali ništa protiv da se nađemo na svakom od tih doručaka koje smo vidjeli protekli tjedan.

"Generalno mi se sviđaju svi recepti blogerica, no videi Un mondo di sapori i Foodoris imali su dobar balans između recepta i fokusa na naše proizvode, kao i njihove iskoristivosti u receptu", komentirala je Martina iz Tognane, koja se kao i mi veseli novom tjednu i još boljim videoreceptima naših blogerica.

Food bloggers' challenge natjecateljice Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto: Nova Studio)

Poredak i broj bodova nakon prvog izazova:

  • CELLULITE FACTORY - 17
  • FOODORIS - 14
  • UN MONDO DI SAPORI - 13
  • O SLANOM I SLATKOM - 11
  • MUFFINMUNCHIES - 8
     

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju