• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #foodbloggerschallenge

5 recepta naših blogerica s paštom i pestom: Tko je pripremio primo piatto na kojem bismo se htjeli zadržati?

U drugom tjednu našeg Food bloggers' challengea blogerice su imale zadatak napraviti paštu i pesto, odnosno talijanski primo piatto, a koliko su u tome bile uspješne, donosimo u nastavku članka.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 16.10.2023 15:43 komentari
viber Created with Sketch.
Food bloggers' challenge natjecateljice
Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto:Nova Studio)

U Italiji pašta se servira kao primo piatto ili prvi tanjur, nakon kojega, naravno, slijedi secondo piatto, odnosno jela poput mesa, ribe ili nekog vegetarijanskog jela, ali o tome ćemo više u sljedećem izazovu. No prvi tanjur, kao što nam se možda čini, u Italiji se ne smatra predjelom. Dakle, nije neobično doći u restoran i pojesti isključivo paštu, već je to i više nego u redu. Isto tako, nitko se neće protiviti ako iza nje odlučite nastaviti i bacite se na mesna ili riblja jela, no na to će se naše blogerice baciti ovaj tjedan.

U trendu Manastir Sümela u Turskoj - 6 Manastir Sümela Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine Velebit Mountain Chalet Stars Peak - 12 Velebit Mountain Chalet Stars Peak U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

Osim tjestenine na tom prvom tanjuru mogu se naći rižoto, njoki, gnudi i ostala divna škrobasta čuda u prekrasnim glatkim umacima i divnim rustikalnim i aromatičnim pestima.

Talijani stvarno drže do svoje tjestenine i kada god se ukaže prilika, ona se radi ručno, i to bez pola muke. Našim je blogericama u kuhanju i serviranju njihovih kulinarskih kreacija pomogla Tognana, čiji su prekrasni duboki tanjuri sigurno doprinijeli da njihova jela zasjaje u punom sjaju.

Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto (Foto: Tognana/PR)

Jesu li one protekli tjedan uspjele spremiti primo piatto poput pravih Talijanki, otkrit će nam naš žiri na čelu sa Stefanom Cosattinijem, koji se iznenadio da niti jedna blogerica nije napravila talijanski klasik kada je riječ o tjestenini – pravu paštu l'uovo, tjesteninu s jajima uprizorenu u neki raviol, papardele, tagliatelle, torteline…

No, bilo kako bilo, tjedan smo započeli sa Sandrom Rončević (@oslanomoslatkomosvemu) i njezinim strozzapretima. Ukomponirala ih je s garavim patlidžanom, pečenim češnjakom i ljetnim šarenim minirajčicama te poslužila na Tognaninu plavom tanjuru za tjesteninu koji nas podsjeća na ljeto, s kojim se Sandra, kako kaže, nekako baš dugo oprašta.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra Rončević (@oslanomislatkom)

Stefano je Sandrinu ideju i kreativnost smjestio u zlatnu sredinu. Pohvalio je izgled tijesta i samu izradu tjestenine porijeklom iz Toskane, no imao je jednu zamjerku.

"U mužar se inače stavljaju svježe namirnice kako bi otpustile svoja ulja i arome te kako bi se od njih dobila rustikalna pašta. Ogaravljen i pečen patlidžan nije pogodan za takvu vrstu pesta. Bio bi sretniji da ga je narezala na sitne kockice i sotirala s rajčicama te umjesto umaka nalik na kremu dobila nešto rustikalnije", komentirao je Stefano.

Nakon Sandre na Siciliju, točnije u Trapani, odvela nas je Doris Valković (@foodoris) i pripremila nam popularnu tjesteninu tog kraja – busiate s pestom alla Trapanese.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doris 🍋🌿 (@foodoris_)

Od našeg talijanskog chefa dobila je visoku ocjenu za ideju i još višu za kreativnost, odnosno za izvedbu jela koji je poslužila na zelenom Tognaninu tanjuru Metropolitan, koji je istaknu boju crvenog pesta na tjestenini.

"Doris je napravila baš lijep tanjur i svaki postupak bio je na mjestu, od izrade tjestenine do blanširanja rajčica i izrade pesta u Tognaninoj sjeckalici", objasnio je Stefano Cosattini.

U srijedu nam je primo piatto kuhala Kristina Štriga (@cellulite_factory), i to culurgiones sa Sicilije te oduševila Stefana idejom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cellulite Creator (@cellulite_factory)

"Culurgiones je napravila prelijepo i s takvom lakoćom iako joj vjerujem da je, kako kaže, do ovog rezultata dobila i više od jednog mini živčanog sloma", našalio se Stefano, koji cijeni što se potrudila napraviti nešto malo drukčije.

Ipak, predlaže joj da idući put usitnjene pržene sjemenke isproba staviti u nadjev kako bi dobila kontrast i hrskavu komponentu u samim culurgionesima. Isto tako dodao je kako je za njegov ukus tu prekrasnu tjesteninu poslužila uz malo previše pesta.

Iako je Stefanov zbroj ocjena za primo piatto jednak za Sandru i Mateju Kobeščak (@muffin_munchies), talijanski chef smatra da su Sandrini strozzapreti bili autentičniji.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doris 🍋🌿 (@foodoris_)

"Matejini strozzapreti bili su predebeli, ali najviše mi je zasmetalo što je prekršila jedno od pravila autentične talijanske kuhinje, a to je da se nikad, ali baš nikad ne stavlja parmezan, a pogotovo pecorino, koji ima intenzivniji okus, na riblje jelo. To ne odobravam", komentirao je Stefano, koji je predložio da sljedeći put s tim pestom zamiješa tjesteninu u zdjeli s malo vode od kuhanja jer tikvice koje su delikatne i već pečene nije potrebno još obrađivati na tavi.

U Toskanu okupanu jesenskim okusima nas je odvela i Marijana Zlomislić (@unmondodisapori) s jelom iz tog kraja koje se tradicionalno radi s ricottom, kojoj je dodala i malo pirea od buće.

Tognanin štapni mikser i sjeckalica za Marijanino jelo dale su sve od sebe, bilo je tu dosta komponenti, boja, tekstura i okusa, a za Stefana Cosattinija možda malčice i previše.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Un Mondo di Sapori (@unmondodisapori)

"Troppo sapori je to bilo, moja Un mondo di sapori", rekao je Stefano, koji je Marijaninu ideju ocijenio vrlo visokom ocjenom, ali kreativnost odnosno izvedbu s niskom. A objasnio je i zašto.

"Bilo bi puno bolje da je maknula koru s bundeve prije rađenja pirea od buće, gnudi bi ljepše izgledali i bili glađi. Svaki okus za sebe je drukčiji i intenzivan – od moćnog pesta do slatke buće i kruške – pa bih svakako izostavio limunov sok na kraju. Limunova korica u jakom pestu za tračak svježine je dobrodošla, ali limunov sok po svemu bio mi je previše", rekao je Stefano. Predlaže da slaganje tanjura započne kremicom od kruški, umjesto njezinih sotiranih, na kremicu se stave gnudi pa pesto.

Marijanino jelo svidjelo se Maji Nikolorić, predstavnici punkufer.hr-a koja ocjenjuje estetiku te baš jesenski gnudi ovog puta dijele prvo mjesto na njezinoj bodovnoj listi s Kristininim culurgionesima.

"Svidjele su mi se sve te boje na Marijaninu tanjuru kojima, kako je i sama rekla, komplimentira i Tognanin zeleni porculanski tanjur Metropolitan. Ovo jesensko jelo prekrasno izgleda okupano jesenskim suncem te zove da ga probaš", komentirala je Maja jedno od svojih favorita.

"S druge strane, Kristinini culurgionesi ne viđaju se svaki dan i da ih dobijem ispred sebe kod prijateljice na večeri ili u nekom restoranu, bila bih zaista zadivljena. S tolikom ih lakoćom radi da njihova izrada u videu na mene djeluje meditativno. Kristina ih je poslužila na dva različita Tognanina tanjura, na bijelom sa zanimljivim detaljem i romantičnom s plavim vjenčićem od maslinove grančice, i izgledaju sjajno na oba!" kaže Maja, kojoj su se nakon njihovih podjednako svidjeli tanjuri Doris i Sandre, a zadnja na njezinoj listi ovog tjedna našla se Mateja.

"Matejin je video estetski lijep, ali je tanjur u konačnici ispao malo bezličan jer je i kozice koje su davale neku boju prekrila sirom. Možda je mogla napraviti sami umak bez kozica pa kozice glazirati na tavi te ih staviti na vrh tjestenine. Boja kozica bila bi intenzivnija i cijeli tanjur efektniji", komentirala je Maja, dok se za Martinu Karić, predstavnicu Tognane, Matejina izvedba prima piatta smjestila tik do Marijanine, a obje odmah iza najbolje Doris.

Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov (Foto: Tognana/PR)

Tognana posuđe potražite u svim većim trgovačkim lancima. 

"Iako fokus nije bio cijelo vrijeme na našem logu, Foodoris je prirodno u videu spomenula Tognanu, što joj je sigurno donijelo bod više u odnosu na ostale kandidatkinje'', dodala je Martina. 

Ovaj tjedan naše blogerice u Food bloggers' challengu kao izazov imaju spremiti secondo piatto, a kakve će nam talijanske delicije spremiti, to ćemo tek vidjeti.

Food bloggers' challenge natjecateljice Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto: Nova Studio)

Poredak i broj bodova nakon dugog izazova:

  • FOODORIS – 18
  • CELLULITE FACTORY – 15,5
  • UN MONDO DI SAPORI – 14
  • MUFFINMUNCHIES – 12
  • O SLANOM I SLATKOM – 11

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

  • #foodbloggerschallenge
  • #primo piatto
  • #Stefano Cosattini
  • #tognana
  • #Italija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pržene i posute parmezanom: Dajte prokulicama (ipak) još jednu šansu
Hrskave, a ne bljutave!
Pržene i posute parmezanom: Dajte prokulicama (ipak) još jednu šansu
Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu, i to s cijelim jajem
Škola kuhanja
Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu
NP Mljet časti savršenim vikendom: Istažite ovaj čudesan nacionalni park u jesenskom ruhu i uz pratnju stručnog vodiča
Sretan 65. rođendan!
NP Mljet časti savršenim vikendom: Istažite ovaj čudesan nacionalni park u jesenskom ruhu i uz pratnju stručnog vodiča
Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse
Kastel
Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Oglas
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Akcija Barut u BiH: Na meti i članovi obitelji trgovca oružjem Zvonka Zubaka
Akcija Barut
Velika akcija u BiH: Na meti i članovi obitelji kontroverznog hrvatskog poduzetnika
Tko je uhićeni Leon Lučić koji je pucao u Središću: Dobro poznat i policiji i javnosti
Od policajca do kriminalca
Tko je uhićeni Leon Lučić, koji je pucao u Središću: Dobro poznat i policiji i javnosti
show
Novi video Gabriele Spanic šokirao obožavatelje
glumica hrvatskih korijena
Legendarna otimačica nakon estetskih korekcija više ne sliči sebi: ''Ovo nije Gabi koju poznajemo''
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
"Očiti primjer debilizma u Zagrebu": Snimka izazvala burnu raspravu na društvenim mrežama
Što kažete?
"Očiti primjer debilizma u Zagrebu": Snimka izazvala burnu raspravu na društvenim mrežama
Poklonili bundevu leopardu, nisu ni slutili da će imati ovako dramatičnu reakciju
Tko bi rekao?
Poklonili bundevu leopardu, nisu ni slutili da će imati ovako dramatičnu reakciju
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
Malo se izgubio
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
tech
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Zahvaljujući misiji Chang'e 6
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
sport
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu Vatrenog u Milan?
kakva priča!
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu vatrenog u Milan?
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
tri kluba prate situaciju
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
Eike Immel trošio milijune, a sad živi od socijalne pomoći
Osobni krah
Zarađivao milijune, a sad živi od socijalne pomoći: Proglasio bankrot, a mora i u zatvor?
tv
MasterChef: Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
SAZNAJTE!
Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
U dobru i zlu: Može li on to sam napraviti ili se mora i njih pitati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Može li on to sam napraviti ili se mora i njih pitati?
Kumovi: Vidi se da joj je teško, a on joj ne prestaje to nabijati na nos
KUMOVI
Kumovi: Vidi se da joj je teško, a on joj ne prestaje to nabijati na nos
putovanja
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
destination by hyatt
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Protonska terapija
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Recept za najbrži kolač od bundeve
Spreman za 10 minuta
Recept za trenutačno najtraženiji kolač na internetu, jako je sočan i brzo gotov
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
sve
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Novi video Gabriele Spanic šokirao obožavatelje
glumica hrvatskih korijena
Legendarna otimačica nakon estetskih korekcija više ne sliči sebi: ''Ovo nije Gabi koju poznajemo''
Food bloggers' challenge natjecateljice
Pokrovitelj Tognana

Koji je bio najbolji? 5 talijanskih doručaka zbog kojih bismo uvijek uz dobru kavu jeli nešto slatko

U prvom tjednu našeg Food bloggers' challengea blogerice su imale zadatak skuhati pravi talijanski doručak, a koliko su u tome bile uspješne, donosimo u nastavku članka. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close