Kocke od limuna ili engleski lemon bars popularna je slastica američke kuhinje. Vjeruje se da je prvi recept za ovaj desert objavljen u Chicago Daily Tribuneu šezdesetih godina prošlog stoljeća. Danas postoje mnoge varijacije na temu.

Mi vam dajemo najlakši recept za kocke od limuna. Imajte na umu da se podloga prva peče, a potom se dodaje krema i nastavlja termički obrađivati u pećnici. Ako želite uživati u pravom okusu limuna, umasirajte limunovu koricu u šećer i tek onda pomiješajte s ostalim sastojcima.

Koristite samo koricu od organski uzgojenih limuna koji nisu špricani kako biste dobili najbolje rezultate.

Sastojci:

  • 200 šećera
  • 180 g brašna
  • 160 ml limunova soka
  • 100 ml maslaca
  • 65 ml punomasnog mlijeka
  • 30 g šećera u prahu
  • 3 velika jaja
  • 2 žumanjka
  • 2 čajne žličice limunove korice
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Obložite unutrašnjost kockastog lima za pečenje (dimenzija 20x20 cm) papirom za pečenje i stavite sa strane.
  2. Pomiješajte zajedno 160 grama brašna s 30 grama šećera u prahu i malo soli u sjeckalici povrća. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i pulsirajte sve dok ne dobijete tijesto koji ima teksturu mokrog pijeska.
  3. Dodajte jedan žumanjak u smjesu i pulsirajte dok se sastojci ne sljube.
  4. Prebacite dobivenu smjesu u kockasti lim za pečenje i utisnite ga ravnomjerno.
  5. Stavite peći tijesto u prethodno zagrijanu pećnicu oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Pustite da se tijesto ohladi samo pet minuta – ne više od toga. Kada prelijte nadjev preko tijesta, ono bi trebalo biti toplo, ali ne i vruće.
  6. Dok se tijesto peče, napravite nadjev: pomiješajte 200 grama šećera s limunovom koricom u zdjeli. Ručno umasirajte limunovu koricu u šećer da otpusti aromu. Dodajte limunov sok, tri jaja i jedan preostali žumanjak te mlijeko. Nježno miješajte dok se sastojci ne povežu.
  7. Prebacite nadjev preko pečenog tijesta i vratite kolač u pećnicu na 20 do 25 minuta.
  8. Pustite da se kolač ohladi, a potom ga stavite u hladnjak da se stvrdne na barem četiri sata.
  9. Prerežite ohlađeni kolač na kocke i poslužite s dodatnim šećerom u prahu po želji. Dobar tek!

Savršen na palačinkama i sladoledu: Recept za omiljeni sastojak koktel majstora koji vole i slastičari Američke palačinke s naribanim jabukama Latkes Sladoled +0 Palačinke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju