Ograničili ste unos ugljikohidrata koje konzumirate, ali i dalje želite uživati u slanim zalogajčićima poput krekera? Nema problema. Donosimo vam recept za krekere od svega nekoliko sastojaka koji se ne pripremaju od bijelog brašna.
Baza krekera radi se od naribanog cheddara i bademova brašna te se začinjava s malo soli. Ako se smjesa previše mrvi, u nju možete dodati i malo obične vode.
Smjesa se priprema u blenderu ili sjeckalici povrća, a peče se u pećnici svega 12 minuta. Ako na raspolaganju imate fritezu na vrući zrak, možete krekere i u njoj ispeći. Poslažite krekere u jednom sloju u fritezi i pecite ih 7 do 8 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.
Sastojci za krekere od sira i bademova brašna:
- 120 g naribanog cheddara
- 100 g bademova brašna
- 1-2 žlice vode po potrebi
- sol po želji
Priprema krekera od sira i bademova brašna:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- U sjeckalici povrća ili dobrom blenderu pomiješajte naribani sir i bademovo brašno. Pulsirajte nekoliko minuta dok se sastojci ne povežu i ne dobijete tijesto.
- Ako se tijesto previše mrvi, dodajte jednu do dvije žlice vode. Posolite po želji.
- Dobiveno tijesto prebacite na papir za pečenje. Poklopite ga drugim papirom za pečenje i razvucite smjesu na debljinu od oko pola centimetara.
- Odvojite gornji papir i narežite krekere na pravokutnike uz pomoć rezača za pizzu.
- Odvojite krekere jedan od drugoga i stavite u lim za pečenje. Posipati ih možete i nekim začinom po želji, poput kima, ružmarina ili slično.
- Pecite krekere u prethodno zagrijanoj pećnici 12 minuta. Na pola pečenja ih preokrenite.
- Pustite da se ohlade do kraja prije posluživanja. Dobar tek!
Kraljevi talijanske kuhinje: 11 prefinih sireva koje obožava cijeli svijet +2