Tvrdi keksi koji se nazivaju ossa di morto ili mrtvačeve kosti, tradicionalna su sicilijanska slastica za Dan mrtvih. Slični se keksi izrađuju diljem Italije, a glavni su im sastojci bademi, bjelanjak, šećer i vino, a svoje recept nema samo svaka regija, nego i svaka kuća.
Takvi se tvrdi keksi zovu scardellini, mustazzoli, cruzziteddi ili moscardini, a zajedničko im je što se pripremaju prva dva dana u studenome – za blagdan Svih svetih i za Dušni dan.
Na Siciliji se keksi koji se tradicionalno poklanjaju djeci kako bi se očuvalo staro vjerovanje, još iz 10. stoljeća, da ih 2. strudenog darivaju pokojnici.
Mrtvačeve kosti ime su dobile zbog toga što se tijesto koje se tri dana sušilo na zraku, u pećnici magično razdvaja na dva dijela – donji, zlatni od karameliziranog šećera i gornji, bijeli - koji podsjeća na kost. Keksi su prilično tvrdi i zato stvoreni za umakenje - u kavu, čaj ili vaš omiljeni liker.
Sastojci za ossa di morto:
- 200 g brašna 00
- 200 g šećera
- 50 ml vode
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- 5 klinčića, mljevenih
Priprema ossa di morto:
- Izvažite i izmjerite šećer, vodu i brašno. Stavite šećer u lonac, prelijte ga vodom i dodajte mljeveni klinčić i cimet.
- Pustite da smjesa zavrije i kuhajte 2 minute na srednje jakoj vatri. Kada se počnu stvarati mjehurići, uspite u lonac brašno i umiješajte ga u sirup drvenom kuhačom.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu (pazite, bit će kipuće) i mijesite, u početku lopaticom, dok ne dobijete glatko tijesto.
- Podijelite tijesto u nekoliko dijelova i svaki izvaljajte u „kobasicu“ široku 2 do 4 centimetra. Kobasice narežite na manje komade, duge 3 do 4 centimetra.
- Kekse položite na lim obložen papirom za pečenje i prekrijte drugim listom papira za pečenje pa ih ostavite najmanje 48 sati, a najbolje72 sata na suhom mjestu sobne temperature. Nemojte ih dirati ili okretati.
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
- Prije pečenja prijeđite prstom ili kistom umočenim u vodu po donjoj strani svakog keksa.
- Keksi će biti pečeni za 25 do 30 minuta, a na otprilike pola pečenja razdvojit će se u dva dijela.
- Poslužite uz liker po želji i pazite zube!
7 jela u kojima ćete uživati: Jednostavni specijaliteti za svaki dan ovog tjedna +3