U potrazi za zdravim zamjenama za šećer nije lako pronaći sastojak koji neće promijeniti okus hrane u koji ga dodajemo, no eritrit je zasigurno jedan od popularnijih, osobito zato što ima nula kalorija i ne povećava razinu šećera u krvi.

Eritirit je prirodni šećerni alkohol koji se dobiva fermentacijom šećera iz kukuruza, a u malim količinama nalazi se i u namirnicama poput gljiva, grožđa i lubenica te fermentiranoj hrani kao što su vino, sir ili sojin umak. Eritrit je malo manje sladak u odnosu na običan šećer, a okus mu je karakterističan, lagano rashlađujući zbog kojeg mnogi kažu da imaju pepermintast osjećaj na jeziku. Gotovo da ne mijenja okus kave zbog čega je eritrit omiljen dodatak napicima, ali i kuhanje te pripremu slastica.

Korisno je znati da se eritrit topi, ali se ne može karamelizirati i termički je stabilan do temperature od 150 stupnjeva. Budući da eritrit na sebe veže tekućinu, slastice je dobro izvaditi iz pećnice koju minutu ranije kako ne bi izgubile na sočnosti, kao i pojesti ih što prije.

Eritrit daje otprilike 70 posto slatkoće na istu količinu kao šećer pa ga treba dodati više. Kada poželite njime zamijeniti šećer na šalicu šećera dodajte trećinu šalice više eritrita. Ako vam smeta rashlađujući štih eritrita prilikom pripreme slastica možete ga kombinirati sa stevijom. U tom slučaju šalicu šećera zamijenite šalicom eritrita i četvrtinom žličice stevije.

Prilikom uporabe eritrita valja se pridržavati dozvoljenih količina: dozvoljen je jedan gram po kilogramu vaše težine, a pretjerate li mogli biste osjetiti probavne tegobe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju